Scriitorul australian Richard Flanagan se întâlnește cu cititorii din București și Sibiu – Cronica de Carte

1. Cunoscutul scriitor australian Richard Flanagan, distins cu Premiul Man Booker 2014 și tradus la Editura Litera, va fi prezent săptămâna viitoare în România, la două întâlniri cu cititorii români din București și Sibiu: miercuri, 30 octombrie, de la ora 18.30, la Librăria Humanitas Cișmigiu, în dialog cu Marius Chivu (Eveniment); joi, 31 octombrie, de la aceeași oră, la Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu, în dialog cu Radu Vancu (Eveniment). 

2. 237 candidați din 68 țări au fost nominalizați pentru Astrid Lindgren Memorial Award 2020, prestigios premiu internațional pentru literatura pentru copii, acordat de guvernul din Suedia. Cei trei nominalizați din România sunt scriitorul Florin Bican și ilustratorii Andrea Kürti și Vasile Olac. (Alma)

3. Clubul de carte lunar ”Books, tea & more” se va reuni marți, 29 octombrie 2019, la ora 18:30, la Lente Caffe București. Cartea despre care se va discuta este „Sfârșitul”, semnată de Attila Bartis, apărută la Editura Polirom. (Eveniment)

4. Editorii publicației electronice Publishers Weekly au numit deja cele mai bune 10 cărți ale anului 2019, dintr-o listă de 150 de cărți publicate în acest an. Printre cărțile alese, se numără ”The Man Who Saw Everything”, de Deborah Levy, ”The Nickel Boys”, de Colson Whitehead, o carte despre Donald Trump, dar și o carte grafică, ”Good Talk”, de Mira Jacob. (Publishers Weekly)

5. Printre cele 22 de cărți esențiale, de citit într-o viață, din lista pe care, în 1936, F. Scott Fitzgerald a dictat-o asistentei sale medicale, pe când se afla în Asheville, Carolina de Nord, se numără trei volume de Marcel Proust, ”Război și pace”, de Tolstoi sau operele complete poetice ale lui John Keats și Percy Bysshe Shelley. Lipsesc, paradoxal, autori precum Shakespeare sau James Joyce. (Open Culture)

6. Chiar și cei mai serioși dintre autori nu pot rezista provocării de a scrie literatura pentru copii. Astfel, într-o listă a scriitorilor de succes care au cochetat cu scrisul pentru cei mici, descoperim nume precum Stephen King, Toni Morrison, Virginia Woolf, Chinua Achebe și chiar Danielle Steel. (Electric Literature)

7. Proprietățile a doi mari scriitori au destinații și destine diferite: casa lui Stephen King din Bangor, Maine, pe care a cumpărat-o în 1980 cu suma de 135.000 de dolari, va deveni muzeu și loc de rezidență pentru scriitori (Mental Floss); casa din Oxford, în care J.R.R. Tolkien a locuit între 1930 și 1947, este de vânzare pentru suma de 4,5 milioane de lire sterline. Se spune că în această vilă a fost scrisă celebra carte ”The Hobbit” (BBC).

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află din nou o noutate, thriller-ul ”The Guardians”, semnat de cunoscutul John Grisham; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, pe care am anunțat-o aici, autobiografia ”Me” a lui Elton John. Multe noutăți la ambele categorii, din care amintim ”Olive, Again”, de Elizabeth Strout, la ficțiune și ”The Body”, de Bill Bryson, ”un manual” despre corpul uman, scris în stilul inconfundabil al autorului american ce locuiește în Anglia. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

– Câteva feluri de a dispărea, de Flavius Ardelean, Editura Nemira

– Varșava, de Ana Donțu, Editura Nemira

– Literatura română sub comunism, de Eugen Negrici, Editura Polirom

– Ignoranța, de Milan Kundera, Editura Humanitas Fiction

– The Mastermind. Droguri. Imperiu. Crimă. Trădare, de Evan Ratliff, Editura Publica

– Nici toate ale popii. Religie fără stres, de Wilhelm Tauwinkl, Editura Humanitas

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Tiger Woods își scrie memoriile, pe care le va publica la o dată ce nu a fost încă dezvăluită. Titlul cărții: ”Back” (BookSeller);

– Pe 29 octombrie, apare autobiografia lui Prince, intitulată ”The Beautiful Ones”. Prince a murit în timp ce lucra la memoriile sale (Entertainment Weekly);

– Volumul ”I Want You to Know We’re Still Here”, memoriile post-Holocaust ale mamei lui Jonathan Safran Foer, Esther, va apărea în aprilie 2020, simultan în SUA și Marea Britanie. Povestea a stat și la baza cărții de succes a lui Foer, din 2002, Everything is Illuminated (tradusă la noi la Editura Humanitas Fiction) (BookSeller);

– Romanul ”Cele patruzeci de legi ale iubirii” (Editura Polirom), aparținând scriitoarei din Turcia Elif Shafak, va fi ecranizat de către Netflix, într-un serial în limba turcă (BookSeller).

Fotografia ediției: Scriitoarea română de limbă franceză Irina Teodorescu a apărut pe coperta din luna octombrie a revistei Quinzaines Lettres, Arts et Idées:

Ți-ar mai putea plăcea
100 de cărți esențiale care au modelat lumea, în viziunea BBC – Cronica de Carte
Scriitorii Mathias Enard, Mihail Șișkin, Oliver Jens Schmitt și Laurent Gounelle vin la București – Cronica de Carte