Cărțile verii, citite și recomandate de Barack Obama – Cronica de Carte
1. Între 28 august și 1 septembrie, la Centrul Expozițional MOLDEXPO din Chișinău, va avea loc Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău. Vor fi disponibile peste 50.000 de cărți, în cele cinci zile ale evenimentului, aduse de 24 de edituri din România, dar și din Republica Moldova și alte țări. Bookfest se suprapune cu Ziua Limbii Române, celebrată și la Chișinău, pe 31 august. (Bookfest)
2. Joi, 22 august, va avea loc a cincea ediție a clubului de lectură Bibliobibuli. Cartea care se va analiza este “Toate numele”, de José Saramago, apărută în traducere românească în 2002, la Editura Polirom. Evenimentul are loc la Cărturești Verona, de la ora 19.00. (Eveniment)
3. Barack Obama, unul dintre cei mai urmăriți oameni din lume când e vorba despre recomandări de cărți, a publicat pe pagina sa de Facebook lista cărților pe care a citit-o în această vară, alături de mici comentarii pentru fiecare dintre volume. Printre cărțile menționate se numără ”The Nickel Boys”, de Colson Whitehead, ”Bărbați fără femei”, de Haruki Murakami (apărută la noi la Editura Polirom), ”Superficialii”, de Nicholas Carr (Editura Publica) sau orice de Toni Morrison. (Pagina Barack Obama)
4. Au trecut 50 de ani de la cel mai mare festival al tuturor timpurilor, Woodstock Music & ArtFair, 15-18 august 1969. Dincolo de muzică, este momentul să ne amintim și care erau cele mai vândute cărți din vara anului 1969: pe primul loc, “The Love Machine”, de Jacqueline Susann; locurile următoare sunt deținute de cărți emblematice: “Nașul”, de Mario Puzo, ”Complexul lui Portnoy”, de Philip Roth și ”Germenul Andromeda”, scris de (pe atunci) studentul la medicină Michael Crichton. (New York Times Book Review)
5. Opere lui J.D. Salinger, decedat în 2010, scriitor foarte sceptic în privința tehnologiei și a computerelor, vor apărea pentru prima oară și în format electronic începând cu aceste zile. Fiul scriitorului a promis că ”De veghe în lanul de secară” și celelalte trei cărți publicate până acum vor fi la dispoziția publicului de pe 13 august, în formă digitală, și în anii ce urmează, fragmente inedite din arhiva proprie. (Associated Press)
6. Tsundoku este un termen japonez pentru obiceiul de a cumpăra sau împrumuta cărți, dar pe care nu le citești sau le abandonezi pe parcurs. Într-un clasament The Independent, Ulise și Moby Dick sunt pe primele locuri dintre romanele clasice abandonate sau ”neterminate”, alături de Catch-22 și Stăpânul inelelor. În privința literaturii contemporane, lista e și mai neașteptată: ”50 de umbre ale lui Gray”, de E.L. James, ”Mănâncă, roagă-te, iubește”, de Elizabeth Gilbert și ”The Girl With the Dragon Tattoo”, de Stieg Larsson, printre altele. (Mental Floss)
7. Cea mai vândută carte de benzi desenate din istorie este X-Men #1, publicată tocmai în 1991, când febra Marvel și DC nu începuse, cu peste 8 milioane de exemplare vândute. Pe locurile următoare, într-un top Polygon.com, se află Star Wars #1 (2015), cu aproximativ 1 milion de copii, și Fantastic Four #60 (2002), cu peste 750.000 de exemplare. (Polygon)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe primul loc este tot ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens, la a 48-a săptămână în top, despre care am tot vorbit în cronica de carte; la categoria Non-Fiction, ”Educated”, de Tara Westover, rămâne pe locul întâi, la a 77-a săptămână în top. Suntem în ultimele săptămâni ale verii, așa că avem multe noutăți în top: ”The Inn”, de James Peterson și Candice Fox (policier), ”Outfox”, de Sandra Brown (policier și poveste de dragoste, tipică autoarei), ”A Dangerous Man”, de Robert Crais (policier) și ”The Turn of the Key”, de Ruth Ware (thriller), toate în cadrul categoriei ficțiune; apariția nouă cu adevărat interesantă este „Trick Mirror”, de Jia Tolentino, non-fiction, ce cuprinde nouă eseuri ale unui cunoscut editor The New Yorker. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
– Alo? Albert Einstein la telefon, de R.J. Gadney, Editura Humanitas Fiction
– Efectul Rosie, de Graeme Simsion, Editura Polirom
– Cartea albă, de Han Kang, Editura Art
10. Pe scurt, din lumea literară:
– Cele mai vândute cărți din Canada în primele șase luni ale anului 2019 sunt cele publicate în 2018; pe primele 4 locuri, sunt cărți precum ”Becoming”, de Michelle Obama, ”Educated”, de Tara Westover, o carte pentru copii de Dav Pilkey și ”Tatuatorul din Auschwitz”, de Heather Morris, toate din 2018 (ActuaLitte)
– Copii germani, între 4-13 ani, citesc din ce în ce mai mult, în ciuda atracției video de pe internet; 76% dintre ei citesc ”de câteva ori pe săptămână” o carte, o revistă sau o bandă desenată, spune un studiu destul de cuprinzător din Germania (pe un eșantion de 7 milioane de persoane) (Buchreport);
– În SUA, vânzările de cărți audio au ajuns la aproape 1 miliard de dolari în 2018, o creștere de 24,5% față de anul anterior. Cele mai vândute cărți de acest gen sunt: ficțiune, thriller, suspans, SF și fantasy (ActuaLitte).
Fotografia ediției – Manuscrise antice, păstrate în Chinguetti, sat berber din Mauritania. Sursa: MyModernMet: