Harry Potter este personajul din cărți care îi inspiră cel mai mult pe copii – Cronica de Carte
1. S-a încheiat ediția 2019 a Salonului Internațional de Carte Bookfest, dar au existat nemulțumiri din partea unora dintre participanți în privința vânzărilor și a publicului prezent (cauze posibile: vremea ploioasă, vizita Papei etc.). Spre deosebire de anii trecuți, nu a mai apărut nicio statistică privind recorduri ale numărului de vizitatori ai târgului de carte.
2. Au fost anunțate nominalizările pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2018, pe mai multe domenii, cum ar fi poezie, proză, teatru, critică literară, debut. Printre cei nominalizați se numără Nora Iuga, Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec, Horia Roman Patapievici, Mircea Pricăjan, Gabriel Liiceanu și Ioan T. Morar. (Uniunea Scriitorilor)
3. Într-un sondaj realizat de The Works, o organizație care încurajează cititul în rândul celor mici, Harry Potter a fost desemnat personajul de carte care îi inspiră cel mai mult pe copii. El a fost urmat în acest clasament de cele două personaje ale lui Roald Dahl, Matilda și Charlie Bucket (din Charlie și Fabrica de Ciocolată). Hermione Granger este pe locul 4. (Mental Floss)
4. Printre cele mai bune 9 reviste literare din lume, din punct de vedere al calității articolelor publicate, conform Stack Magazines, se numără The White Review (Marea Britanie), The Stinging Fly (Irlanda) și Oxford American (SUA). Așteptăm un top al puținelor reviste literare românești meritorii. (Stack)
5. Dacă ești scriitor, superstițios sau nu, ar trebui să fii foarte atent în următoarele date: 12 septembrie, 13 august și 11 septembrie! Conform unei statistici întocmite de Literary Hub, în aceste zile au murit cei mai mulți scriitori, printre care David Foster Wallace, H. G. Wells sau Julia Child. (LitHub)
6. Premiile săptămânii: Scriitoarea americană Tayari Jones a câștigat, cu cel de-al patrulea roman al său, ”An American Marriage”, Women’s Prize for Fiction, în valoare de 30.000 de lire sterline. Romanul va fi tradus în România la Editura Polirom. (WomenPrizeforFiction.co.uk); Un premiu nou, #Merky Books new writers’ prize, care își propune să descopere ”poveștile care nu sunt ascultate”, a fost acordat braziliano-muntenegrencei Monika Radojevic, pentru poezie, și ugandezei Hafsa Zayyan, pentru proză (The Guardian); Premiul Albertine 2019, acordat unei opere de ficțiune francofone tradusă în America, a fost primit de romanul ”Disoriental”, de Negar Djavadi (Albertine.com); Poetul și dramaturgul Lemn Sissay a primit PEN Pinter Prize 2019. (The Guardian)
7. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, ”Where theCrawdads Sing”, de Delia Owens (a 38-a săptămână în top); la categoria Non-Fiction, ”Unfreedom of the Press”, de Mark R. Levin (a doua săptămână în top). Printre noutățile săptămânii intrate direct în top 5, ambele în categoria ficțiune: Queen Bee, de DorotheaBenton Frank (a 12-a carte din seria Lowcountry Tales, o dramedie de dragoste) și AskAgain, Yes, de Mary Beth Keane (un roman despre prietenie, situat în Bronxul anilor 1970). (New York Times)
8. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:
– Să nu râzi, de Raluca Feher, Editura Trei
– In the mood for love. Antologia prozei erotice feminine din România, de Marius Conkan, Editura Paralela 45
– Podul cu vechituri, de Dan C. Mihăilescu, Editura Humanitas
– Studiu de fezabilitate pentru mîntuire. 101 povestiri despre România, de Marius Oprea, Editura Polirom
9. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:
-Și voi trăi mereu, de Jean d’Ormesson, Baroque Books & Arts
– Înghețat, de Bernard Minier, Editura Trei
– Vizuina. Proză postumă, de Franz Kafka, Editura Humanitas
– Îngropăm ce nu putem lua, de Kirsten Chen, Editura Paralela 45
10. Trei pe scurt:
-Cadoul primit de la Regina Elisabeta de către Donald Trump, cu ocazia vizitei de trei zile efectuate la Londra, a fost prima ediție a cărții “The Second World War”, de Winston Churchill.
– “The President Is Missing”, de Bill Clinton și James Patterson, cel mai vândut roman al anului 2018 (mai mult de 2 milioane de exemplare vândute), primește o continuare. Marți, 11 iunie, va fi publicată ediția paperback a părții a doua, în nu mai puțin de 300.000 de exemplare.
–Elliott Management a anunțat că se află în tratative avansate pentru a cumpăra lanțul de librării Barnes & Noble pentru aproximativ 683 de milioane de dolari, în încercarea de a contrabalansa cumva creșterea Amazon.
Fotografia zilei: Volumul ”An American Marriage”, de Tayari Jones, câștigătoare Women’sPrize for Fiction 2019. Sursă: Pagina de Facebook Penguin Books Australia: