5 cărți must-read în vara aceasta, recomandate de Bill Gates – Cronica de Carte

1. Săptămâna aceasta, de pe 29 mai până pe 2 iunie, Salonul Internațional de Carte Bookfest revine cu cea de-a XIV-a ediție, în noul pavilion B2 de la Romexpo. Invitat de onoare: Marea Britanie. Conform organizatorilor, peste 1.000.000 de volume, dintre care circa 4.000 de titluri noi, peste 350 de evenimente și reduceri considerabile de preț îi așteaptă pe vizitatori. (Bookfest)

2. Chiar dacă la Bookfest se anunță cel puțin 100.000 de vizitatori (vom vedea, mai ales că se suprapune cu vizita Papei), statisticile privind cultura la români sunt îngrijorătoare: într-un sondaj INSCOP Research, doar 44,3% din respondenţi au declarat că au citit cel puțin o carte în ultimele 12 luni, 19% au vizitat monumente istorice, 16,9% au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică şi 15,2% au vizitat un muzeu sau o galerie de artă. (Adevărul)

3. Poate unul dintre motivele acestor răspunsuri este și închiderea treptată a multor biblioteci din România, peste 7.000 după 1989, respectiv 1.715 biblioteci (343 pe an) între 2012 și 2017. De la 11.309, câte funcționau în anul 2012, s-a ajuns la 9594 în 2017. Principalele cauze pentru aceste cifre sunt: abandonul școlar, scăderea natalității și plecarea din țară. (Newsweek)

4. Premiile săptămânii:

  • Tatiana Ţîbuleac, cu romanul ”Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier din Chișinău, se numără printre cei 14 câştigători ai ediţiei 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură. (E-cultura)
  • Man Booker International Prize 2019 a ajuns în acest an la scriitoarea din Oman Jokha Alharthi, pentru romanul său ”Celestial Bodies”. Premiul de 50.000 de lire sterline este împărțit cu traducătoarea Marilyn Booth. Este pentru prima oară când o carte scrisă în original în limba arabă câștigă acest premiu prestigios. (The Guardian)
  • 10 cărți care îndrăznesc să-și imagineze cum societatea se ciocnește cu viitorul au fost nominalizate la premiile Neukom Institute Literary Arts 2019. Vor fi două premii, unul pentru debut și unul într-o categorie deschisă, fiecare în valoare de 5.000 de dolari. (Dartmouth.edu)

5. Bill Gates a anunțat pe blogul său lista de 5 cărți #decitit în această vară. Dintre cărțile recomandate, ”Un gentleman la Moscova”, de Amor Towles, a fost deja tradusă în limba română la Editura Nemira. (GatesNotes)

6. Pe 17 mai, a murit Herman Wouk, autorul cărții ”Revolta de pe Munity” (The Caine Munity), pentru care a primit Premiul Pulitzer în 1951. A fost un scriitor apreciat pentru romanele istorice despre cel de-al doilea război mondial, despre Holocaust sau creația statului Israel. Avea 103 ani. (Washington Post); La vârsta de 95 de ani, a dispărut Judith Kerr, creatoarea iubitei pisici Mog și a cărții ”Tigrul care a venit la ceai”. La doar 10 ani, s-a refugiat din Germania în Anglia, alături de familia sa, din cauza persecuțiilor naziste asupra evreilor. Experiența sa din acea perioadă a fost istorisită în volumul ”When Hitler Stole Pink Rabbit”. (The Guardian)

7. Cel mai apreciat scriitor de romane polițiste ale genului „crime” din Franța, Bernard Minier, va fi prezent joi, 6 iunie, la librăria Cărturești Carusel din București. El va lansa volumul ”Înghețat”, la Editura Trei, roman vândut în 600.000 de exemplare, tradus în 21 de limbi și ecranizat în serialul de televiziune cu același nume difuzat de M6 și Netflix (cu titlul „The Frozen Dead”). Bernard Minier va participa, de asemenea, la prima ediție a festivalului „Misterele Bucureștiului”. (Radio România Cultural)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, ”Where the Crawdads”, de Delia Owens (a 36-a săptămână în top); la categoria Non-Fiction, ”Howard Stern Comes Again”, de Howard Stern (new entry, celebrul om de radio este la al treilea volum, prima după 24 de ani, în care prezintă câteva dintre discuțiile sale preferate purtate la radio în ultimele patru decenii). Printre noutățile săptămânii intrate direct în top 5: The Night Window, de Dean Koontz (un thriller FBI din seria Jane Hawk), The British Are Coming, de Rick Atkinson (primul volum din Trilogia Revoluției Americane) și How to Change Your Mind, de Michael Pollan (de urmărit!; Pollan a scris Dilema Omnivorului, tradusă la Editura Publica și este și realizator Netflix) (New York Times)

9.. Recomandări autori români, apariții noi sau reeditări:

-În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spiritului, de Vintilă Mihăilescu, Editura Polirom

-Brâncuși & Duchamp, povestea unei prietenii. Corespondență, Editura Vremea

-Trilogia sexului rătăcitor, de Cristina Vremeș, Editura Humanitas

-Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, Editura Polirom

-Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, de Cătălin Pavel, Editura Humanitas

10. Recomandări autori străini în traducere românească, apariții noi sau reeditări:

-Fiul lui Iisus, de Denis Johnson, Black Button Books

-Uciderea Comandorului. Volumul II. Metafora se schimbă, de Haruki Murakami, Editura Polirom

-Gânduri de pe o planetă nervoasă, de Matt Haig, Editura Nemira

-Un continent fracturat. Europa, 1950-2017, de Ian Kershaw, Editura Litera.

Fotografia zilei: Bill Gates și recomandările sale pentru vara 2019. Sursa: Time.com:

Ți-ar mai putea plăcea
200 de cărți care au avut cel mai mare impact asupra literaturii ultimilor 200 de ani – Cronica de carte
14 cărți recomandate de Barack Obama pentru vara anului 2022 – Cronica de carte