Analist: Este posibil să avem în România o recesiune, ușoară, în acest an – Cronica dimineții
1. Situația actuală este una foarte complicată economic, riscul de recesiune a crescut semnificativ și este posibil să avem în România o recesiune, ușoară, în acest an, a avertizat Adrian Codirlașu, președinte al Asociației CFA România. (Profit.ro)
2. Medicii români continuă să plece din țară. Într-un singur an, peste 1.200 au cerut documentele care le permit să lucreze în străinătate. Conform unor statistici, suntem este pe locul 3 în lume când vine vorba de exodul medicilor – după India și Pakistan. Peste 22.000 de medici școliți în România lucrau în străinătate în anul 2021. Ceea ce înseamnă aproximativ 37% din totalul medicilor români. (StirileProtv)
3. Victor Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale din România, a declarat că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile româneşti de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc. (Economica)
4. Directorul general al BlackRock, Larry Fink, a declarat luni că mulţi lideri din mediul de afaceri cred că economia Statelor Unite se află deja într-o recesiune semnificativă. (News.ro)
Promo: Vrei să susții viitorul baschetului în România? Redirecționează gratuit 3,5% din impozitul tău către Bucharest Basketball Academy, cea mai modernă academie de baschet pentru juniori din țară, cu staff complet de specialiști. Completează formularul 230 online aici.
5. Europa are nevoie de o foaie de parcurs din partea SUA pentru orice retragere a trupelor, spune ministrul finlandez al Apărării, Antti Häkkänen. El mai avertizează că orice retragere americană aduce pericole pentru continent. (EuropaLibera)
6. Președintele Donald Trump a declarat luni că vânzarea de energie către Uniunea Europeană va fi un obiectiv-cheie în timp ce administrația sa încearcă să elimine deficitul comercial cu blocul comunitar european (Digi24). Uniunea Europeană (UE) a propus Statelor Unite o scutire – totală şi reciprocă – de taxe vamale la produsele industriale, inclusiv maşini, a anunțat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu scopul de a evita un război comercial. ”Am propus drepturi vamale zero la produsele industriale (…). Europa este mereu pregătită să încheie un acord bun” cu Statele Unite. Însă ”suntem pregătiţi totodată să răspundem prin contramăsuri şi să ne apărăm interesele” împotriva ofensivei comerciale a lui Donald Trump, a avertizat preşedinta Comisiei. (News.ro)
7. Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, iar poporul său ar trebui să-i ceară preşedintelui Volodimir Zelenski să se retragă din funcţie, a declarat Victoria Spartz, membră republicană a Congresului SUA născută în Ucraina, conform publicaţiei The Kyiv Independent. (Digi24)
8. Uniunea Europeană a acordat 7,4 miliarde de euro unei multitudini de organizații neguvernamentale în perioada 2021-2023, dar informațiile publice despre beneficiari și despre modul de utilizare a sumelor sunt incomplete, a declarat Curtea Europeană de Conturi, într-un raport. „Finanțarea UE pentru ONG-uri este prea opacă și suferă de o lipsă de transparență”, a afirmat Laima Andrikiene, auditorul principal al raportului. (Hotnews)
Din Cronica Sportivă: Arsenal – Real Madrid și Bayern Munchen – Inter Milano se joacă marți, în manșa tur din sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Partidele încep de la ora 22:00.
9. Germania nu mai este prima ţară în Europa pentru primirea cererilor de azil, al căror număr a înregistrat o scădere puternică de la începutul anului, au declarat luni autorităţile, care au înăsprit recent politica în materie de imigraţie. În februarie, Germania a primit 12.775 de cereri, mai puţine decât Franţa (13.065) şi Spania (12.975), potrivit celor mai recente date ale Oficiului european de statistică Eurostat. (G4Media)
10. Peter Navarro, principalul consilier al președintelui Donald Trump pe zona de comerț, a respins luni pledoaria lui Elon Musk pentru „zero tarife” între SUA și Europa, spunând despre CEO-ul Tesla că este un „asamblor de mașini” care se bazează pe piese din alte state. (News.ro)
Fotografia dimineții – Emblematicul Mont Saint-Michel fotografiat la apus. Stephane Mahe / Reuters: