Blue Origin și SpaceX au efectuat teste cu rachetele New Glenn și Starship – Cronica Spațială
1. Compania privată Blue Origin deținută de Jeff Bezos a efectuat joi prima lansare a noii rachete spațiale New Glenn. Principalul obiectiv al testului a fost îndeplinit cu succes, întrucât racheta a ajuns în spațiul cosmic la 12 minute după lansare. În schimb, obiectivul secundar de a recupera prima treaptă a rachetei nu a fost îndeplinit, întrucât inginerii au pierdut contactul cu aceasta. Cea de-a doua treaptă ar fi trebuit să înceapă frânarea la o altitudine de 67 de kilometri, însă acest proces a început mai târziu decât a fost planificat, la 40 de kilometri înălțime. Prima treaptă ar fi trebuit să fie recuperată pe o barjă din Oceanul Atlantic, în apropiere de țărmul Statelor Unite. În ansamblu, misiunea NG-1 este considerată un succes. (Blue Origin)
2. Compania privată SpaceX deținută de Elon Musk a efectuat vineri a șaptea lansare (IFT-7) a rachetei Starship. Unul dintre obiectivele misiunii a fost îndeplinit cu succes, întrucât prima treaptă a rachetei a fost recuperată cu succes după ce a fost „capturată” chiar pe rampa de lansare a rachetei cu un sistem de brațe metalice. O astfel de performanță a mai fost realizată la al cincilea test al rachetei. În schimb, treapta secundară a explodat în spațiu la circa 8 minute după lansare, cel mai probabil din cauza unor defecțiuni la unele motoare. Obiectivul a fost ca treapta a doua să elibereze în spațiu la 12 minute de la lansare o încărcătură care simulează sateliți Starlink, întrucât pe termen lung SpaceX își propune să lanseze sateliți Starlink cu Starship, în loc să folosească Falcon 9. (Space)
3. India a devenit a patra națiune care a reușit o andocare spațială automatizată. Doi sateliți SpadEx lansați pe orbită în luna decembrie de agenția spațială indiană s-au conectat cu succes în spațiul cosmic în urma unei proceduri automatizate. (ISRO)
4. Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat că observatorul spațial Gaia a finalizat cu succes misiunea de a realiza o hartă completă a galaxiei noastre, Calea Lactee. Pe parcursul ultimului deceniu, observatorul a identificat peste două miliarde de stele și alte obiecte cosmice din galaxie. (ESA)
5. Un studiu publicat în Astrophysical Journal arată că aproximativ 35% dintre găurile negre masive sunt dificil de detectat din cauza norilor de gaze și praf care le înconjoară și care blochează inclusiv lumina în raze X. Datele vin în contextul în care cercetătorii consideră că fiecare galaxie de mari dimensiuni are o gaură neagră supermasivă în centru. (Jet Propulsion Laboratory)
6. Cercetătorii au identificat formațiuni cosmice care „pâlpâie” în coroana Soarelui înainte de apariția unor explozii solare. Descoperirea a fost realizată cu observatorul Solar Dynamics al NASA și ar putea ajuta cercetătorii să anticipeze cu precizie unde și când vor aparea exploziile solare, care în anumite condiții au potențialul de a perturba sistemele de comunicație de pe Pământ. (NASA)
7. Telescopul spațial Hubble a surprins explozia unei stele din galaxia LEDA 22057 din constelația Gemini, situată la 650 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. În imaginea surprinsă de telescop, supernova SN 2024PI apare ca un punct albastru palid înconjurat de nori de gaz. (Space)
8. NASA își propune să dezvolte un telescop spațial pentru a căuta semne de viață pe exoplanete situate la ani-lumină distanță. Noul telescop a primit numele Habitable Worlds Observatory, însă dezvoltarea acestuia este complicată de faptul că ar putea avea nevoie de o rachetă puternică precum Starship pentru a ajunge în spațiul cosmic. (Space)
9. Observatorul spațial XMM-Newton deținut de Agenția Spațială Europeană a detectat raze X care fluctuează rapid la marginea unei găuri negre supermasive din mijlocul unei galaxii. Datele sunt în contradicție cu ceea ce cercetătorii cunoșteau despre modul în care materia ajunge în astfel de găuri negre, ceea ce deschide calea către noi descoperiri. (ESA)
10. Agenția Spațială Europeană (ESA) a semnat un contract cu compania maghiară Puli Space Technologies, care va furniza un spectometru netronic pentru Micro Nova Hopper, o dronă care va analiza suprafața Lunii și va trimite un lander pe satelitul natural al Pământului. Spectometrul va analiza prezența apei sub formă de gheață și a hidrogenului pe suprafața Lunii. Misiunea este planificată pentru februarie 2025. (ESA)