Statul a împrumutat direct de la populație, prin titluri de stat, suma de 31,5 miliarde de lei în anul 2024 – Cronica serii

1. O gospodărie a avut în medie, în trimestrul III 2024, venituri în valoare de 8.255 lei, în creştere cu 0,5%, şi cheltuieli de 7.012 lei, în creştere cu 92 lei faţă de trimestrul II 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

2. Guvernul s-a împrumutat scump din piața internă, la 7,7 % pe an, nivel chiar mai ridicat decât cel generat de criza electorală de la finele anului trecut. Finanțele au luat 1,1 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiune de datorie. Obligațiunile scadente în aprilie 2028 au adus 500 de milioane de lei, o valoare egală cu prospectul de emisiune, în timp ce cererea a fost dublă. Randamentul însă este unul foarte ridicat, de 7,7% pe an, în creștere cu 66 de puncte de bază față de acum o lună. (Profit.ro)

3. România a avut, în trimestrul al treilea al anului trecut, cel mai ridicat deficit de cont curent din Uniunea Europeană, respectiv un minus de 9 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de Eurostat. (Hotnews)

4. Statul a împrumutat direct de la populație, prin titluri de stat, suma de 31,5 miliarde de lei în anul 2024, a declarat noul ministru al Finanțelor, Barna Tanczos. Suma, în creștere cu 46% față de 2023, este una record și reprezintă 12,5% din suma totală împrumutată de către Guvern în 2024, de 250 miliarde lei. Ministrul a transmis că vrea o promovare mai intensă a acestui instrument de finanțare a statului, pe care îl consideră „varianta cea mai bună din punct de vedere al cetățenilor și al ministerului”. (Profit.ro)

5. Purtătorul de cuvânt al PSD, preşedintele CJ Buzău, Lucian Romaşcanu, a anunţat luni că PSD a decis înfiinţarea unui grup de lucru al partidului, care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: iPhone 17 Air va măsura aproximativ 5,5 milimetri în cea mai subțire zonă, susține analistul chinez Ming-Chi Kuo. Acesta se așteaptă ca livrările de iPhone să scadă cu 6% în prima jumătate din 2025, cu livrări de 220–225 de milioane pentru întregul an. (Ming-Chi Kuo)

6. Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat că forul statutar al PNL a fost convocat pe 26 ianuarie pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. El a mai spus că PNL îşi respectă angajamentul pe care şi l-a luat, prin semnarea protocolului de colaborare al coaliţiei şi are încredere în calităţile lui Crin Antonescu, în experienţa pe care a acumulat-o. (News.ro)

7. ANAF a găsit, în cadrul verificărilor efectuate la persoane fizice, venituri de 41,39 milioane de lei a căror sursă nu a putut fi identificată, astfel că a fost impozitată cu o rată extrem de ridicată de taxare, de 70%. Impozitul de 70% a fost introdus în iulie 2024. Veniturile încasate de stat din aplicarea impozitului de 70% au fost de 29 milioane lei, dar la această sumă se adaugă și accesorii de 15 milioane de lei. (Profit.ro)

8. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că se opune oricăror livrări suplimentare de arme Ucrainei dacă acestea ar necesita tăieri din alte părți ale bugetului. „Sunt împotrivă să luăm acești bani de la pensii, sunt împotrivă să facem acest lucru prin tăieri de la guvernele locale, sunt împotrivă să investim mai puțini bani în căi ferate și drumuri”. Scholz a respins și cererea preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, că Germania şi alţi aliaţi din NATO să aloce cel puţin 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare. (Hotnews)

9. Statele Unite i-au forțat pe ucraineni să nu intervină și să lase armata rusă să-și retragă în ordine 30.000 de militari din zona Herson, aflați în pericol de încercuire, în timpul contraofensivei reușite din vara-toamna anului 2022. Decizia a fost luată după ce serviciile de informații americane au estimat că există „o probabilitate de 50%” ca Putin să folosească arma nucleară, ca represalii, arată jurnalistul american Bob Woodward în ultima sa carte despre războiul din Ucraina. (Digi24)

10. Robert Sighiartău (Bistrița) și Adrian Cozma (Satu Mare) au propus luni în ședința partidului ca PNL să ceară public plecarea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte pentru a detensiona situația politică, au declarat surse politice. Cei doi au luat cuvântul la ședința Biroului Politic Național de luni, dar conducerea partidului s-a opus pe motiv că un astfel de gest ar provoca instabilitate politică. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
BNR: Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,2% în septembrie, faţă de august, până la 160,95 miliarde lei – Cronica serii
Record: Anul şcolar 2024 – 2025 va începe cu peste 800 de şcoli în proces de reabilitare, modernizare sau construcţie – Cronica serii