Cele mai așteptate cărți ale anului 2025, în viziunea Literary Hub, Rolling Stones și Vulture – Cronica de Carte

1. Volume precum „Cele cinci limbaje ale iubirii”, de Gary Chapman (Curtea Veche Publishing), „Vreau să aud numai de bine”, de Tudor Ganea (Editura Polirom), „Orbital”, de Samantha Harvey și „Orientalism”, de Edward Said (Editura Art) se numără printre cele mai importante 20 de descoperiri culturale din 2024. (Scena9.ro)

2. „Matrix”, de Lauren Groff (Curtea Veche Publishing), „Pasagerul” & ”Stella Maris”, de Cormac McCarthy (Editura Humanitas Fiction), „Soarele negru”, de Bogdan-Alexandru Stănescu (Editura Trei), „Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru” & ”Amor Intellectualis”, de Ion Vianu (Editura Polirom) și „Catalogul cărților naufragiate”, de Edward Wilson-Lee (Editura Art) sunt printre cele mai frumoase cărți citite în 2024 de către jurnalistul cultural Laura Câlțea.

3. Autorul şi criticul britanic David Lodge, cunoscut mai ales pentru romanele sale din Trilogia Campusului, a murit la vârsta de 89 de ani, pe 1 ianuarie 2025. Lodge a scris mai mult de 20 de romane şi lucrări de nonficţiune, precum şi scenarii de televiziune şi piese de teatru. A fost de două ori pe lista scurtă pentru premiul Booker, mai întâi pentru romanul său „Small World” din 1984 şi apoi în 1988 pentru romanul „Nice Work”, care reprezintă a doua şi a treia parte a celebrei sale Trilogii Campusului. Romanele sale au fost publicate în limba română la Editura Univers și Editura Polirom. (News.ro)

4. Un copil de cinci ani care îndrăgește lectura a adus bucurie rezidenților unui azil de bătrâni din Anglia, citindu-le poveștile sale preferate. Harri, în vârstă de cinci ani, își petrece timpul liber după școală citind pentru rezidenții dintr-un centru de îngrijire din Wrexham. (Răsfoiala)

5. „Moașa de la Auschwitz”, de Anna Stuart (la noi, la Editura Leda Bazaar), cu 499.639 de exemplare vândute, „Un animal sălbatic”, de Joël Dicker (Editura Trei), cu 424.526 de exemplare și „Angélique”, de Guillaume Musso (Editura Trei) – 415.621 de exemplare, sunt cele mai vândute cărți în Franța în anul 2024. Cei mai vânduți scriitori sunt Guillaume Musso (peste 800.000 de exemplare), Joël Dicker și Mr Tan. (ActuaLitte)

6. „Al cincilea anotimp”, de N.K. Jemisin (la noi, la Editura Paladin), „Aleasa Dragonului”, Naomi Novik (Editura Nemira) și „Toate păsările din cer”, de Charlie Jane Anders (Editura Paladin), sunt cele mai bune romane fantasy ale ultimului deceniu, în viziunea scriitoarei britanice Sylvia Bishop. (Five Books)

7.  „Ballerina”, de Patrick Mondiano, „We Do Not Part”, de Han Kang, „The Vanishing Point”, de Paul Theroux, „Covert Joy: Selected Stories”, de Clarice Lispector, „The Dream Hotel”, de Laila Lalami și „Dream Count”, de Chimamanda Ngozi Adichie, sunt printre cele mai așteptate 291 de cărți ale anului 2025. (Literary Hub)

Bonus:

– Cele mai așteptate 10 cărți ale anului (Rolling Stones);

– Cele mai așteptate 30 de volume din 2025 (Vulture).

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „James”, de Percival Everett (a 11-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Anxious Generation”, de Jonathan Haidt, despre impactul telefoanelor mobile asupra sănătății mintale a copiilor (a 41-a săptămână în top). O noutate interesantă în top, la categoria diverse, respectiv „Money for Couples”, de Ramit Sethi. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Inundația. Teatru, de Radu Băieșu, Editura Tracus Arte

-Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune, Editura Spandugino

-Scos din producție. Viața de sportiv în comunism și după…, coord. Zoltan Rostas și Florentina Țone, Editura Eikon

-„Geniul” Panoniei. Proiectul Orban și amenințarea iliberală, de Stefano Bottoni, Editura Humanitas

-Trei zile de foc. Roosevelt și întâlnirea de la Teheran, de Bret Baier și Catherine Whitney, Editura Corint

-Meserii în marş funebru. Artă poetică mortală, de Dosa Zoltan, Editura Tracus Arte

-Fata cu părul roșu de la Auschwitz, de Nechama Birnbaum, Editura Humanitas Fiction

-Noile confesiuni ale unei ratate trecute de 40 de ani, de Alexandra Potter, Editura Leda Bazaar

-Pentru binele lor, de Samantha Downing, Editura Paralela 45

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Topul celor mai des împrumutate cărți în Sibiu în anul 2025 (Turnul sfatului);

-Marocul este țara invitată la Festivalul Cărții de la Paris 2025 (ActuaLitte);

-Biblioteca Națională a Franței (BnF) a anunțat că a atins un nou record de prezență în 2024, primind 1,7 milioane de vizitatori, ceea ce reprezintă o creștere cu 200.000 de vizite față de 2023 (ActuaLitte);

-Romancierul elvețian Joël Dicker va publica în 2025 o carte pentru copii, pe 4 martie, cu titlul „La très catastrophique visite du zoo” (Livres Hebdo);

-Trei cărți de filosofie clasică mai bune decât cărțile de dezvoltare personală (Big Think);

-10 cărți care să ne hrănească mintea în acest an, recomandate de Adam Grant, autorul volumului „Think Again”, „Re-gândește”, Editura Publica (Link);

-Cele mai așteptate ecranizări ale unor cărți cunoscute, filme de pe marele sau micul ecran care vor apărea în 2025 (Electric Literature).

Fotografia săptămânii: Harri, în vârstă de cinci ani, citește volumul „Trapped!” unui rezident  dintr-un centru de îngrijire din Wrexham, Anglia. Sursă: Răsfoiala.

Ți-ar mai putea plăcea
7 cărți esențiale despre pandemii – Cronica de Carte
Cele mai așteptate 48 de cărți de memorii ale anului 2021 – Cronica de carte