POLITICO: România sfidează interdicţia UE privind pesticidele, punând la încercare fermitatea Bruxelles-ului – Cronica serii
1. Ministerul Finanţelor a împrumutat joi aproape 1,3 miliarde lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Banii sunt destinați refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. (Digi24)
2. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că pe anumite programe de investiţii sunt datorii acumulate, facturi restante care la sfârşitul anului trecut însumau 5,8 miliarde de lei la zi, iar prioritatea ministerului este de a plăti facturile restante, astfel că, până atunci, nu se înregistrează alte facturi pe Anghel Saligny. (News.ro)
3. Ministerul Energiei anunţă că producătorul de gaze naturale Romgaz îşi extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale către clienţii casnici şi non-casnici. Romgaz devine a două mare companie din portofoliul ministerului care intră pe piaţa românească de furnizare, după Hidroelectrică. (News.ro)
4. Nicușor Dan a declarat, întrebat despre decizia Coaliției ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna mai, că acest lucru nu reprezintă cea mai „fericită imagine pentru România”. În plus, el critică partidele de guvernare, susținând că inclusiv candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale denotă„ instabilitate”. (Digi24)
Din Cronica de Turism: Începând din 2 aprilie 2025, turiștii din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (Electronic Travel Authorisation – ETA) pentru a primi acordul de a intra pe teritoriul Marii Britanii. Autorizația va costa 10 lire sterline (circa 60 lei), se va obține pe o platforma online care va fi disponibilă din 5 martie 2025 și va avea o valabilitate de 2 ani. În perioada de valabilitate, autorizația va putea fi folosită de un număr nelimitat de ori pentru a intra în Marea Britanie. Autorizația va fi necesară inclusiv în cazul unei escale pe un aeroport din Marea Britanie. (Ministerul Afacerilor Externe)
5. În anul 2024 a apărut zilnic câte o lege nouă și o dată la două zile și jumătate a apărut câte o ordonanță de urgență, conform unei analize. Cumulat, ultimii patru ani constituie perioada unui mandat legislativ când s-au adoptat cele mai multe acte normative din istoria postdecembristă a României. În acest moment sunt în vigoare aproximativ 12.500 acte normative. (Juridice)
6. România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. Aprobările de urgenţă acordate de Bucureşti pentru insecticide interzise împing sectorul culturilor de floarea-soarelui împotriva legislaţiei UE şi scot la iveală dificultăţile Bruxelles-ului în ceea ce priveşte aplicarea acesteia. (News.ro)
7. Europa a cumpărat o cantitate record de gaze naturale lichefiate din Rusia anul trecut, în ciuda eforturilor UE de a renunța la combustibilii fosili care finanțează efortul pentru război al țării conduse de Vladimir Putin. (TheGuardian)
8. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la „forţarea Rusiei la pace”. El spune că vede începutul unei „perioade de oportunităţi” odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. (Digi24)
Din Cronica de Tehnologie: Tribunalul Uniunii Europene a găsit Comisia Europeană vinovată de încălcarea propriilor reguli privind gestionarea datelor, după ce informațiile europenilor au fost transferate în Statele Unite în urma folosirii sistemului de logare cu Facebook. În urma deciziei, Comisia Europeană trebuie să plătească despăgubiri în valoare de €400 unui cetățean german. (Reuters)
9. Un nou test de sânge a obţinut rezultate promiţătoare în detectarea precoce a cancerului, conform unui studiu. Aşa-numita biopsie lichidă analizează ADN-ul din sânge pentru a detecta semne subtile de cancer. Testul a fost dezvoltat pentru a permite depistarea precoce a mai multor tipuri de cancer. (News.ro)
10. Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse”, cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis. (Hotnews)