Ministrul de Externe: Românii ar putea călători din martie fără viza în SUA – Cronica serii

1. Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat miercuri, referitor la momentul în care se va da startul călătoriilor fără viză în SUA, în urma intrării României în programul Visa Waiver, că va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA care va fi acomodat, tehnic, până în martie, iar până atunci, românii vor călători cu o autorizaţie de călătorie, în prelungirea vizei. (News.ro)

2. Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) raportate de ABC, numărul cetățenilor români a scăzut de la un vârf de 897 de mii în 2012, la 627 de mii în 2022, o scădere de 30%. Această scădere reflectă o realitate ce arată că Spania nu mai este paradisul muncii, care a atras sute de mii de persoane, în urmă cu două decenii. (Profit.ro)

3. Liderii coaliției trebuie să țină cont de demersurile făcute în justiție de Călin Georgescu împotriva deciziei de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale înainte de a stabili calendarul noilor alegeri, întrucât o decizie în favoarea fostului candidat va răsturna calendarul, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu. (News.ro)

4. Deteriorarea continuă a situației fiscale în contextul creșterii randamentelor obligațiunilor globale este considerat cel mai mare risc pentru Români în 2025, conform unei analize iBanFirst. Analiștii consideră că dolarul se va îndrepta către 5 lei, de la 4,73 lei în prezent, în condițiile unor randamente scăzute pe piața investițiilor și a unei inflații persistente. În schimb cursul de schimb euro-leu este așteptat să rămână stabil în 2025, fiind susținut de intervențiile BNR. (News.ro)

5. 8 ianuarie 2025 aduce temperaturi record în România, cu maxime istorice înregistrate la 37 de stații meteo, inclusiv la București-Afumați, unde s-a consemnat cea mai caldă dimineață pentru această zi, din istoria măsurătorilor. Temperaturile maxime înregistrate în această perioadă depășesc media climatologică pentru începutul lunii ianuarie cu mai mult de 10°. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Vehiculele autonome vor crea prima industrie robotică ce va ajunge să valoreze mai multe mii de miliarde de dolari, spune șeful Nvidia Jensen Huang. Compania se așteaptă ca propriile afaceri cu mașini autonome să crească la $6 miliarde până în 2026. (FT)

6. Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat că niciunul dintre rezultatele obţinute la alegerile de anul trecut nu a fost considerat mulţumitor, fiind necesară o analiză „foarte riguroasă şi serioasă”, dar şi măsuri concrete. Târziu afirmă că responsabilitatea trebuie împărţită în partid, dar George Simion, în calitate de preşedinte al formaţiunii, este principalul responsabil. (Digi24)

7. Cel puţin 12.300 de civili au fost ucişi în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat ţara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunţat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului. (G4Media)

8. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a precizat că poate înțelege nemulțumirea Rusiei privind posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO și l-a acuzat pe Joe Biden că a provocat Moscova prin susținerea acestor aspirații, potrivit unor declarații făcute miercuri într-o conferință de presă susținută la reședința sa din Florida. Trump a spus că, deși Vladimir Putin ar „dori să se întâlnească” cu el mai devreme decât mai târziu, ar fi fost nepotrivit să facă acest lucru înainte de inaugurarea sa programată pentru 20 ianuarie, dar speră să se întâlnească cu Putin in primele șase luni de mandat. (Hotnews)

9. Mulți mai mulți americani se așteaptă ca istoria să judece președinția lui Joe Biden nefavorabil, evaluările sale negative fiind chiar mai numeroase decât cele pentru fostul președinte Richard Nixon, care a demisionat în dizgrație ca urmare a infamului scandal „Watergate”, arată un nou sondaj Gallup. (Hotnews)

10. Ministerul Energiei a declarat că un contract încheiat între OMV Petrom și o companie germană prevede exportul a circa 1% din cantitatea de gaze din Marea Neagră. El a respins drept ”falsă” informația publicată de Ziarul Financiar, care susținuse că acest contract ar fi prețul plătit de România pentru aderarea la Schengen. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Trec în online școlile și grădinițele cu rată de vaccinare a personalului mai mică de 60% din localitățile în care incidența cazurilor depășește 3 la mie – Cronica serii
În 2023, Bucureștiul a fost pe locul 8 în topul celor mai aglomerate orașe din lume – Cronica serii