România este lider regional din perspectiva consumului individual efectiv – Cronica dimineții

1. România este lider regional din perspectiva consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare (ppp, ajustat cu prețurile), un indicator utilizat pe scară largă pentru evaluarea bunăstării materiale a gospodăriilor. Acest lucru s-a produs ca urmare a creșterii consumului gospodăriilor din România mai aproape de media UE în anii post-pandemie, în vreme ce în regiune indicatorul s-a deteriorat, cu excepția Ungariei, unde a crescut marginal, dar unde este cu peste 10pp mai redus. Astfel, consumul individual efectiv pe cap de locuitor din România a înregistrat o creștere de 5pp din media UE în perioada 2020-2023, până la 86%. (Cursdeguvernare)

2. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că a analizat împreună cu conducerea ANAF modalitatea în care a atins un procent de realizare a obiectivelor de încasare de 98,9%, aducând în plus 71 miliarde de lei față de încasările din 2023 și a început identificarea măsurilor prin care Direcția Antifraudă și Autoritatea Vamală pot crește eficiența activităților de descurajare a evaziunii fiscale. Ministrul arată că anul acesta este un an al solidarității, în care statul trebuie să exercite un control riguros al cheltuielilor publice. (Profit.ro)

3. În România, ritmul de golire al depozitelor de gaze naturale este mai mare decât media UE. Astfel, a ajuns la un grad de umplere de 63%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Practic, în doar o lună și jumătate, depozitele din România au pierdut peste o treime din cantitățile de gaze înmagazinate. (Hotnews)

4. România achiziționează de la o companie israeliană un sistem de luptă anti-drone, contractul având o valoare de $60 de milioane. Demersul vine în contextul în care de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina pe teritoriul țării noastre au căzut frecvent drone folosite de forțele ruse. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Hackerii chinezi au dobândit suficient acces la infrastrucutra americană pentru a putea crea haos, dacă doresc. Conform consilierului pentru securitate națională al președintelui Biden, aceștia au capacitatea de a închide zeci de porturi, rețele electrice și alte ținte de infrastructură. (WSJ)

5. Nicușor Dan a prezentat luni noi detalii dintr-un sondaj de opinie pe care l-a făcut împreună cu echipa sa în preajma sărbătorilor de iarnă. Rezultatele sondajului îl plasează pe Călin Georgescu pe primul loc, cu peste 40% intenție de vot, urmat de Crin Antonescu, cu 22-24%, Nicușor Dan, cu 16-18% și Elena Lasconi, cu 7-8%. Nicușor Dan a declarat că în sondaj nu a fost măsurat Marcel Ciolacu, pentru că a plecat de la ipoteza că PSD îl va avea candidat comun cu PNL pe Crin Antonescu. Nici George Simion nu a fost măsurat pentru că acesta a anunțat că nu va candida dacă pe lista candidaților apare Călin Georgescu. (G4Media)

6. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, susține că ce face Nicuṣor Dan, care a anunţat un procent de 40% pentru Călin Georgescu, ”este iresponsabil”, deoarece ”promovează un politician pro-rus, cu discurs şi acţiuni legionare şi, în acelaşi timp, încearcă să arunce în nerelevanţă alţi candidaţi serioşi”. (News.ro)

7. Președintele Emmanuel Macron a declarat luni că nu vede „o soluție rapidă și ușoară” la războiul dintre Rusia și Ucraina, în timp ce și-a dezvăluit prioritățile de politică externă pentru 2025 la conferința anuală a ambasadorilor de la Paris. Șeful statului francez a cerut Ucrainei să aibă așteptări „realiste” cu privire la propriul teritoriu. (Libertatea)

8. Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie, deschizând calea pentru învestirea acestuia în ziua de 20 ianuarie. Kamala Harris este cea care a anunțat oficial, în Congresul american, că rivalul său la alegerile prezidențiale din 2024, Donald Trump, a câștigat votul Colegiului Electoral. Este relativ rar ca un vicepreședinte în exercițiu să primească nominalizarea prezidențială a partidului său, ca apoi să piardă alegerile și să fie nevoit să supravegheze numărarea voturilor electorale. (Digi24)

9. Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Miriam Bulgaru (217 WTA) merge în turul doi al calificărilor la Australian Open, primul grand slam al anului. Ea a trecut de italianca Giorgia Pedone (213 WTA), cu 6-2, 6-3. Gabriela Ruse, locul 125 WTA, s-a calificat în turul doi al calificărilor la Australian Open, primul grand slam al anului. Românica a câștigat clar cu Leonie King (223 WTA), din Elveţia, 6-1, 6-1. Jucătoarea de tenis Anca Todoni, locul 110 mondial, a acces în turul doi al calificărilor la Australian Open. Ea a trecut de Victoria Jimenez Kasintseva (151 WTA), din Andorra, scor 6-1, 4-6, 6-4.

10. Prima persoană care afectată grav de gripă aviară H5N1 în Statele Unite a murit, potrivit Departamentului de Sănătate din Louisiana. Acesta este primul deces uman din cauza gripei aviare în SUA. (CNN)

Extra: Sebastian Stan a câştigat primul său Glob de Aur, duminică, la Los Angeles, luând acasă trofeul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru rolul din „A Different Man”. Stan le-a mulţumit mamei şi tatălui său vitreg. „Premiul este pentru mama care a plecat din România în căutarea unei vieţi mai bune şi mi-a dat totul. Şi pentru tatăl meu vitreg, Toni, care a luat o mamă singură cu un copil deja mare. Mulţumesc, că ai fost un bărbat adevărat! Golden Globes, I love you! România, te iubesc!”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Sebastian Stan, pe scena Globurilor de Aur, după ce a primit trofeul pentru cel mai bun actor. Sonja Flemming/CBS:

Ți-ar mai putea plăcea
Consilierii lui Biden: Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni/luni dacă Ucraina nu primește ajutor – Cronica dimineții
Gheorghiţă: România are, probabil, la momentul actual, o imunitate colectivă care provine atât din vaccinare, cât şi din boală – Cronica dimineții