Varianta finală a ordonanței “trenuleț” aduce creșteri de taxe – Cronica dimineții

1. Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10%, prevede proiectul final al „ordonanței trenuleț”, cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul viitor. De asemenea, proiectul prevede eliminarea facilităților de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară, precum și reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent la 250.000 de euro, iar din 2026 la 100.000 de euro. (Profit.ro)

2. Impactul financiar al măsurilor prevăzute în „ordonanţa trenuleţ” va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025, conform Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor. Veniturile bugetare se vor majora cu 7,11 miliarde lei anul viitor, cu 8,75 miliarde lei în 2026, 9,41 miliarde lei în 2027 şi cu 9,95 miliarde lei în 2028, iar cheltuielile bugetare se vor reduce cu 126,26 miliarde lei în 2025. (News.ro)

3. Ultima formă a ordonanței de urgență ”trenuleț” prevede plafonarea anul viitor a alocațiilor de stat pentru copii la nivelul aflat în plată în luna noiembrie 2024. În octombrie, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, anunța că alocațiile vor crește cu peste 10% de la 1 ianuarie 2025. (Profit.ro)

4. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, despre candidatura anunţată la alegerile prezidenţiale, că indiferent de orice altă candidatură, el va candida. El a precizat că va discuta la începutul lunii ianuarie cu preşedinta USR, Elena Lasconi, şi ea candidată la alegerile pentru președinție. (News.ro)

5. Curtea de Apel București judecă luni cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei prin care Biroul Electoral Central – BEC – a decis repetarea (reluarea) alegerilor prezidențiale, potrivit portalului instanței. BEC a dat decizia pe baza hotărârii Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale din acest an. (G4Media)

Din Cronica de Carte: Barack Obama, fostul președinte al SUA, și-a prezentat lista cărților preferate din 2024, iar printre cele 10 cărți recomandate se numără „Patriot. Memorii”, de Aleksei Navalnîi (la noi, la Editura Litera), „O generație în pericol. Cum afectează telefonul sănătatea mintală a copiilor noștri și cum îi putem proteja”, de Jonathan Haidt (Editura Bookzone) și „Intermezzo”, de Sally Rooney. (Twitter)

6. Ministrul slovac al apărării, Robert Kaliniak, a precizat că realitatea de pe teren indică faptul că Ucraina va trebui să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a se reinstala pacea în regiune. (Libertatea)

7. Împrumuturile neperformante de pe cardurile de credit din SUA au atins cel mai înalt nivel de la criza financiară din 2008. Emițătorii de carduri de credit au anulat $46 de miliarde din solduri – credite care nu mai puteau fi recuperate – în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere cu 50% față de aceeași perioadă a anului precedent și cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, potrivit datelor din industrie, colectate de BankRegData. (FT)

8. Cel mai grav accident aviatic produs vreodată în Coreea de Sud a dus, duminică, la moartea a 179 de persoane, după ce un avion de linie – fabricat de compania Boeing – a aterizat pe burtă şi a derapat la capătul pistei, luând foc după ce s-a izbit de un zid pe aeroportul internaţional din Muan, oraş situat la 290 de km sud de Seul. Toţi ocupanţii acestui zbor al companiei sud-coreene low-cost Jeju Air şi-au pierdut viaţa, cu excepţia a doi membri ai echipajului, care au scăpat miraculos şi sunt internaţi în spital. (News.ro)

9. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit duminică, la vârsta de 100 de ani. Fostul fermier a trăit mai mult decât orice alt președinte american din istorie și și-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare în octombrie. Carter a fost președinte din 1977 până în 1981, o perioadă marcată de crize economice și diplomatice. (G4Media)

10. Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidențială din acest an și crede că l-ar fi învins pe Donald Trump, în ciuda sondajelor care indicau contrariul, au declarat surse de la Casa Albă. Președintele american ar fi declarat, de asemenea, că a făcut o greșeală prin alegerea lui Merrick Garland ca procuror general întrucât a fost lent în urmărirea penală a lui Donald Trump pentru rolul său în insurecția din 6 ianuarie 2021, în timp ce departamentul de justiție l-a urmărit agresiv pe fiul său, Hunter Biden. (Hotnews)

Fotografia dimineții- Jimmy Carter, care a fost al 39-lea președinte al SUA:

Ți-ar mai putea plăcea
Prețul energiei pe bursă a crescut cu peste 200% în luna august față de anul trecut – Cronica dimineții
Specialiștii de la Banca Mondială au recomandat guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare – Cronica dimineții