Astronomii au descoperit cei mai mici asteroizi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter – Cronica Spațială

1. O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie de la Massachusetts (MIT) a descoperit cei mai mici asteroizi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. În total, astronomii au identificat 138 de asteroizi care variază ca diametru de la dimensiunea unui autobuz la cea a unui stadion. Este pentru prima oară când astronomii descoperă asteroizi atât de mici în această regiune, iar descoperirea a fost posibilă cu telescopul spațial James Webb. (NASA)

2. Un studiu finanțat de NASA a identificat o posibilă cauză pentru care asteroidul Vesta analizat în cadrul misiunii Dawn are numeroase canale adânci, o trăsătură geologică mai puțin întâlnită pe astfel de corpuri cerești. Studiul a scos în evidență că aceste canale ar fi fost formate de cantități mari de apă generate în urma impactului Vesta cu alți asteroizi în trecutul său geologic. (Jet Propulsion Laboratory)

3. Cercetătorii au descoperit că un crater de impact cu diametrul de 2.500 de kilometri situat la Polul Sud al Lunii are o formă mai circulară decât se credea anterior. Studiile anterioare sugerau că acest crater de impact are o formă ovală, ceea ce ar fi însemnat că impactul cu un asteroid s-a propus sub un unghi foarte mic. Craterul din bazinul Aitken este cel mai mare crater de impact de pe suprafața Lunii. (EarthSky)

4. Sonda spațială Parker Solar Probe s-a apropiat în 24 decembrie la numai 6,1 milioane de kilometri de suprafața Soarelui, în cadrul misiunii sale de a analiza corpul ceresc. Cu această ocazie, Parker Solar Probe a devenit sonda spațială care se apropie cel mai mult de Soare, iar evenimentul s-a petrecut într-un moment în care sonda avea o viteză de 192 de kilometri pe secundă. A fost a 22-a orbită a sondei în jurul Soarelui, iar anul viitor sunt programate alte 4 orbite asemănătoare. (Science Alert)

5. Cercetătorii de la Universitatea din Houston au generat primul profil meridional al planetei Marte, care arată diferențele dintre energia solară absorbită și energia solară emisă la fiecare punct de latitudine. Datele arată că pe planeta Marte există un surpus de energie solară în zonele polare și un deficit de energie solară în tona tropicală, invers decât se întâmplă pe Pământ. (Science Daily)

6. Planetele gigante gazoase s-au format mult mai ușor în prima parte a Universului decât în prezent, potrivit unui studiu bazat pe datele obținute de la telescoapele spațiale James Webb și Hubble. Datele au provenit de la exoplaneta PSR B1620-26b. care orbitează un pulsat și o pitică albă și este considerată cea mai veche exoplanetă descoperită până acum, cu o vârstă de 12,7 miliarde de ani. (Space)

7. Compania aerospațială provată Vast Space a semnat un acord cu SpaceX pentru doi astronauți privați care vor călători pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu o rachetă Falcon 9. Misiunea se numește Haven-1 și ar putea avea loc în 2025, însă o dată exactă nu a fost încă anunțată. (Vast Space)

8. NASA a amânat cu câteva luni lansarea misiunii Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) care va avea rolul de a studia Soarele. Planificată inițial pentru primăvara anului 2025, lansarea cu o rachetă Falcon 9 va avea loc acum cel mai devreme în septembrie 2025 ca urmare a unor probleme la sistemele de zbor. (SpaceNews)

9. NASA va dezvolta un sistem de camere video care va fi montat la baza unui lander lunar cu scopul de a colecta date despre modul în care suprafața lunară este afectată în momentul aselenizării. NASA va utiliza datele colectate pentru a produce o versiune 3D a suprafeței. (NASA)

10. One NZ din Noua Zeelandă a devenit primul operator de telefonie din lume care oferă la nivel național un serviciu de SMS bazat pe serviciul de internet prin satelit Starlink dezvoltat de SpaceX. Pentru moment, serviciul este compatibil doar cu telefoanele Samsung Galaxy S24 Ultra, Samsung Galaxy Z Flip 6, Samsung Galaxy Z Fold 6 și Oppo Find X8 Pro, iar recepționarea unui mesaj poate dura chiar și 10 minute. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
India a devenit prima țară care aselenizează la Polul Sud – Cronica Spațială
Un experiment dezvoltat în România va fi lansat luni spre Stația Spațială Internațională – Cronica Spatiala