„Theodoros”, de Mircea Cărtărescu, desemnată cea mai bună carte străină apărută în Spania în 2024 – Cronica de Carte

1. „Theodoros” de Mircea Cărtărescu, ediția în limba spaniolă, în traducerea Marianei Ochoa de Eribe, a fost desemnată cea mai bună carte străină și pe locul 3 între toate titlurile remarcabile apărute în Spania în 2024, conform cotidianului El Pais. În urmă cu o săptămână, editura Impedimenta a anunțat publicarea celei de-a treia ediții a romanului. (Răsfoiala)

Romanul a fost remarcat și în Italia, fiind pe locul locul 2 între cărțile străine din 2024, conform revistei Indiscreto (Link)

2. Printre cele mai așteptate 39 de cărți ale anului 2025, se numără volume precum „We Do Not Part”, de Han Kang, „Audition”, de Katie Kitamura, „The Next Day: Transitions, Change, and Moving Forward”, de Melinda French Gates, „The Emperor of Gladness”, de Ocean Vuong și „Mother Mary Comes to Me”, de Arundhati Roy. (Time)

3. Editorii Literary Hub au realizat lista listelor celor mai bune cărți ale anului 2024, analizând și adunând cărțile menționate în 69 de liste ale celor mai cunoscute 39 de publicații din lume. Astfel, cărțile anului 2024 sunt „James”, de Percival Everett (menționată în 33 de liste), respectiv „Martyr!”, de Kaveh Akbar și „All Fours”, de Miranda July, menționate în 21 de topuri. (Literary Hub)

4. Au fost anunțați lista lungă a nominalizărilor la prestigioasele premii literare americane National Book Critics Circle, printre care se numără autori precum Hisham Matar și Percival Everett (pentru carte de ficțiune), Alexei Navalny și Sarah Moss (pentru autobiografie), Hanif Abdurraqib și Adam Higginbotham (pentru non-ficțiune). (Publishers Weekly)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Peste 5000 de copii din 50 de sate ale României au descoperit magia lecturii cu ajutorul lui Victor Miron și al bibliotecii mobile Booktruck (PozitiVești);

-România a sărbătorit 10 ani de participare la „Hour of Code” – cel mai mare eveniment de alfabetizare digitală din lume. „Hour of Code” este o inițiativă globală ce încurajează școlile și liceele să ofere elevilor oportunitatea de a învăța programare prin activități interactive și jocuri educaționale. România a fost printre primele țări care au susținut acest proiect, iar în 2017 a înregistrat un număr remarcabil de 800.000 de participanți (PozitiVești);

-Personajele lui Charles Dickens au prins viață în orășelul olandez Deventer, îndrăgostit de autorul englez. Peste 950 de persoane s-au costumat în personaje precum Oliver Twist, Ebenezer Scrooge și Miss Havisham (Associated Press).

6. Rețeaua de librării Cărturești lansează Buzunar cultural, un program prin care amenajează și dotează biblioteci în comunități cu acces limitat la cultură. În 2025, Cărturești își continuă misiunea de a sprijini educația și cultura prin dotarea și animarea culturală a unei biblioteci comunitare în Nucșoara, Argeș, în colaborare cu Asociația Casa Bună, precum și amenajarea și dotarea unei biblioteci școlare din Pietroasele, Buzău, împreună cu Asociația Aluziva. De asemenea, Cărturești va continua donațiile de carte și dotarea bibliotecilor în zonele unde identifică nevoi reale. (Laura Câlțea)

7. Creșterea semnificației aplicațiilor de inteligență artificială în domeniul literar, publicarea listei celor mai bune 100 de cărți din secolul 21 de către New York Times, un nou roman semnat de Sally Rooney și câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură de către Han Kang sunt printre cele mai importante 50 de știri și povești literare ale anului 2024. (Literary Hub)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „James”, de Percival Everett (a opta săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul de memorii „Melania”, de Melania Trump (a zecea săptămână în top). (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-A doua șansă pentru Adam, de Felicia Mihali, Editura Vremea

-Mici insule fără verdeață, de Vlad Alui Gheorghe, Editura Tracus Arte

-Străzi din București și numele lor, de Aurel Ionescu, Ileana Vrejba, Editura Vremea

-Literatul, de Dan Sociu, Editura Litera

-101 concepte pentru a înțelege religiile lumii, de Mihai Coman, Editura Polirom

-Fete sclipitoare, de Jessica Knoll, Editura Trei

-O fată pe nume Willow: Șoaptele pădurii, de Sabine Bohlmann, Editura Pandora M

-Aproape de natură: O viață în Anglia rurală, de Ronald Blythe, Editura ap!

-Ultima crimă de la sfârșitul lumii, de Stuart Turton, Editura Crime Scene Press

-Pavel, apostolul păgânilor, de Paula Fredriksen, Editura Humanitas

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitorul israelian David Grossman a fost desemnat câştigător al Premiului Heine 2024, în valoare de 50.000 de euro (Citește-mă);

-Sandrine Collette a primit Premiul Goncourt pentru Deținuți 2024, după ce primise anterior Premiul Goncourt pentru Liceeni pentru volumul „Madelaine avant l’aube” (ActuaLitte);

-Romane precum „Zgomotul și furia”, de William Faulkner și „Adio arme”, de Ernest Hemingway vor intra în domeniul public în SUA în anul 2025 (Associated Press);

-Cele mai bune cărți pentru copii și cărți young adult din anul 2024 (The Guardian);

-„Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow”, de Gabrielle Zevin, este cea mai împrumutată carte din bibliotecile din New York (Gothamist);

-Cele mai bune cărți de filozofie din anului 2024, alese de Nigel Warburton (Five Books);

-Cele mai bune romane de spionaj ale anului (Five Books).

Fotografia săptămânii: Câteva dintre personajele Charles Dickens din orășelul olandez Deventer. Sursă: Associated Press.

Ți-ar mai putea plăcea
„Oameni mari”, de Maria Orban, selectat pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022 – Cronica de carte
Top 105 edituri din România pe anul 2022 – Cronica de Carte