România a fost, după Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar net de fonduri europene din 2023 – Cronica dimineții
1. În ciuda creșterilor de salarii post-pandemie, România a rămas atractivă în UE din punctul de vedere al costului total al unui loc de muncă. Potrivit Eurostat, care calculează costul orar al forței de muncă din statele UE la nivelul anului 2023, un job din România costă angajatorul, în medie, 1.760 de euro pe lună. Într-un top al costului forței de muncă suntem în coada clasamentului, înainte de Bulgaria. (Profit.ro)
2. România a fost, după Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar net de fonduri europene din 2023 (circa șase miliarde de euro), reiese dintr-o analiză, care arată că 17 state UE au primit mai mulți bani de la bugetul Uniunii decât au contribuit. (Euronews)
3. Uniunea Salvaţi România a cerut datele „reale” privind execuţia bugetară şi discuţiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului, astfel încât să poată fi luate decizii corecte pentru 2025. (G4Media)
4. După Spania și Suedia, România are cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, potrivit datelor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică. Problema a intrat și în atenția BNR, mai ales că, potrivit celor mai recente date, rata şomajului la tinerii de sub 24 de ani a urcat la 27%, femeile tinere luptându-se cu un șomaj de peste 28%. (Hotnews)
5. Președintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a invitat formațiunile politice AUR, SOS și POT, pentru parafarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist”. În mesajul său, liderul AUR anunță că în România a fost „organizată o lovitură de stat cu complicitatea Curții Constituționale, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale”. (Libertatea)
6. Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană – 13 decembrie – cererilor de informaţii transmise de executivul UE, legate de modul în care a gestionat riscurile legate de manipularea unor conţinuturi şi cum le-a redus pe cele de exploatare incorectă a serviciilor sale. (Hotnews)
7. Actorul Mircea Diaconu a încetat din viaţă. El ar fi împlinit 75 de ani în 24 decembrie. Mircea Diaconu rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei româneşti, după o carieră de peste 50 de ani, ca Brânzovenescu din spectacolul „O scrisoare pierdută”, taximetristul Radu Petrescu din filmul „Buletin de Bucureşti”, profesorul Ovidiu Gorea din remarcabilul „Filantropica” sau Iordache în „De ce trag clopotele, Mitică?”. (News.ro)
8. Guvernul de la Chișinău derulează o campanie prin care îndeamnă populația din Republica Moldova să reducă consumul de energie electrică, după ce peste Prut a fost decretată starea de urgență energetică timp de 2 luni, începând cu 16 decembrie. (Profit.ro)
9. Conducerea militară a Ucrainei l-a înlocuit pe comandantul care supraveghează apărarea în regiunea estică Doneţk, unde forţele ruse avansează rapid, a anunţat sâmbătă un oficial militar. Generalul Oleksandr Tarnavski, în vârstă de 54 de ani, a fost numit la conducerea grupului operaţional şi tactic Doneţk, înlocuindu-l pe generalul Oleksandr Luţenko. (News.ro)
10. Mai mulți europeni intenţionează să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu şeful NATO, Mark Rutte, pentru a discuta despre planurile de pace şi despre eventuala desfăşurare a unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina. (News.ro)
Fotografia dimineții – Un peruș care atacă o șopârlă cățărătoare i-a adus lui Hira Punjabi, din India, premiul SINWP Bird Photographer of the Year 2024. El a trebuit să aștepte, lângă același copac, timp de patru zile pentru a obține această fotografie. Hira Punjabi/SINWP/SWNS: