Misiunea Artemis III care va duce din nou oameni pe Lună a fost amânată pentru 2027 – Cronica Spațială
1. NASA a anunțat oficial că amână misiunea Artemis II pentru aprilie 2026, în timp ce misiunea Artemis III a fost amânată pentru jumătatea anului 2027. Decizia are la bază o serie de probleme identificate la scutul termic al capsulei Orion după zborul inaugural din cadrul misiunii Artemis I care a avut loc în noiembrie 2022. Misiunea Artemis III va fi prima din cadrul programului Artemis în care oamenii vor ajunge din nou pe Lună. (NASA)
2. NASA intenționează să renunțe la dezvoltarea rachetei SLS, una dintre componentele esențiale ale programului Artemis, potrivit mai multor surse din cadrul administrației americane. Una dintre ipoteze este că NASA va utiliza o rachetă New Glenn pentru a trimite capsula Orion pe orbita joasă a Pământului. Racheta New Glenn este dezvoltată de Blue Origin, compania aerospațială privată deținută de miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon. (Ars Technica)
3. Miliardarul american Jared Isaacman a fost nominalizat de Donald Trump să devină noul administrator al agenței spațiale americane (NASA). În vârstă de 41 de ani, Isaacman a devenit în 2021 primul astronaut privat din istorie în cadrul misiunii Inspiration4, la bordul unei navete spațiale Crew Dragon Resilience dezvoltată de SpaceX. Ulterior, în septembrie 2024, el a devenit primul astronaut privat care a efectuat o activitate extravehiculară în spațiu. (Astronomy)
4. Doi sateliți din cadrul misiunii Proba-3 a Agenției Spațiale Europene (ESA) au fost lansați pe orbită în 5 decembrie cu o rachetă indiană Polar Satellite Launch Vehicle. Cei doi sateliți sunt mai mici decât o mașină. Unul dintre ei va avea rolul de a studia coroana solară, în timp ce al doilea este echipat cu diverși senzori și cu o tehnologie care îi va permită să rămână la cel mult 150 de metri distanță de satelitul partener. (Ars Technica)
5. NASA a deschis accesul publicului la o serie de date cu privire la traiectoria Stației Spațiale Internaționale (ISS). Astfel, publicul poate vedea în orice moment unde se află ISS și care este traiectoria pe care o are stația. (NASA)
6. Astronomii au realizat cea mai detaliată imagine cu un quasar, un nucleu galactic activ care emite cantitați semnificative de energie. Quasarul se numește 3C 273 și se află la 2,5 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)
7. Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite și-a dat acordul pentru ca Starlink să furnizeze serviciul direct-to-phone pentru clienții operatorului de telefonie mobilă T-Mobile. Aceasta devine prima colaborare dintre furnizorul de servicii de internet prin satelit Starlink și un operator tradițional de telefonie mobilă. Prin acest serviciu, atunci când nu se află în aria de acoperire a rețelei, utilizatorii T-Mobile din SUA vor avea acces la servicii de comunicație prin sateliții Starlink: SMS-urile vor fi disponibile de la sfârșitul acestui an, în timp ce apelurile vocale și conexiunile de date vor fi disponibile din 2025. (The Verge)
8. Agenția Spațială Europeană a utilizat cu succes racheta Cega C pentru prima oară după o defecțiune suferită în decembrie 2022. De data aceasta, lansarea unui satelit de observație pe orbita Pământului a decurs fără probleme tehnice. (SpaceNews)
9. China a efectuat cu succes prima lansare cu noua rachetă Long March 12, care are un diametru de 3,8 metri și poate plasa până la 12 tone pe orbita joasă a Pământului. Noua rachetă face parte din programul prin care China vrea să trimită oameni pe Lună, însă va fi utilizată inclusiv în numeroase alte misiuni de plasare a unor sateliți pe orbită. (SpaceNews)
10. Astronomii au descoperit a patra exoplanetă în sistemul stelar Kepler-51, situat la circa 2615 ani-lumină distanță de Pământ. La fel ca și celelalte trei exoplanete descoperite anterior în acest sistem stelar, și a patra are o masă extrem de mică. Astronomii nu înțeleg încă cum este posibil ca exoplanetele să aibă o masă atât de mică. (Space)