Între 4 și 8 decembrie, va avea loc Târgul de Carte Gaudeamus Radio România 2024 – Cronica de Carte

1. Ediția București 2024 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va avea loc între 4-8 decembrie, în Pavilionul B2 Romexpo. Președintele de onoare al acestei ediții va fi Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați scriitori români contemporani. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 si 20.00. (News.ro)

2. Editorii New York Times Book Review au ales cele 100 cărți remarcabile ale anului 2024, pe două categorii importante, respectiv ficțiune și non-ficțiune, printre care se află volume precum „The Empusium”, de Olga Tokarczuk, „Funny Story”, de Emily Henry, „Intermezzo”, de Sally Rooney, „The Women”, de Kristin Hannah, „The Anxious Generation”, de Jonathan Haidt și „Cuțitul”, de Salman Rushdie (la noi, la Editura Polirom). (New York Times)

3. Nora Iuga a fost nominalizată, alături de alţi cinci scriitori, la Premiul „Poetul European al Libertăţii” acordat de oraşul Gdańsk. Aflată la cea de-a noua ediţie, competiţia evidenţiază şi promovează fenomenele poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii – libertatea – şi, totodată, se remarcă prin valoarea lor artistică excepţională. Poetul câştigător va primi o statuetă şi un premiu financiar de 100.000 zloţi. (News.ro)
4. „James”, de Percival Everett, „My Friends”, de Hisham Matar, „Question 7”, de Richard Flanagan și „I Heard Her Call My Name: A Memoir of Transition”, de Lucy Sante, sunt printre cele mai bune 10 cărți ale anului 2024, în viziunea editorilor The Washington Post.

5. Știrile pozitive din lumea literară:

-Gabriel Bota și Rudolf Nyari, ambii organizatori ai Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) vor călători până la „capătul lumii”, pentru a convinge românii, prin puterea exemplului, să citească și să facă sport, în cea de-a treia ediție a proiectului „Read&Ride”, de data aceasta către „El Fin del Mundo”.Cei doi vor lăsa romanul „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran acolo, la „capătul lumii”, unde autorul n-a ajuns niciodată – un loc izolat și plin de simboluri: Capul Horn, la marginea Antarcticii (România pozitivă);

-Liceenii pasionați de jocurile video pot urma studii universitare acreditate la Echo School, prima instituție de învățământ superior din România specializată în crearea acestora, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea Abertay din Scoția (Echo School).

6. Nu mai puțin de 351 de volume se află pe lista NPR de cărți recomandate dintre cele apărute în anul 2023, pe nenumărate categorii interesante precum „Să vorbim despre sex”, „Cărți mai degrabă lungi”, „Cărți mai degrabă scurte”, ”Familia e importantă” sau „Lecturi care deschid ochii”, dar și pe categorii clasice precum cărți pentru copii, young adult sau ficțiune. (NPR.org)

7. „Pomul cel darnic”, de Shel Silverstein (la noi, la Editura Vlad și cartea cu Genius), „Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis și „George și miraculosul său medicament”, de Roald Dahl (ambele la Editura Arthur) sunt printre cele mai controversate cărți pentru copii publicate vreodată, cărți care au strânit discuții intense în rândul publicului sau autorităților, care uneori chiar le-au interzis sau cenzurat. (BookRiot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „The Mirror”, de Nora Roberts (al doilea volum din seria The Lost Bride); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv volumul de memorii „Cher: The Memoir Part One”. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „The Serviceberry”, de Robin Wall Kimmerer, despre beneficiile economice ale naturii. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Drumul spre Soare-Răsare, de Ioana Nicolaie, Editura Humanitas

-Comoara lui Harap-Alb, de Mihai Mănescu, Editura Humanitas Junior

-Eminescu pe înțelesul copiilor, de Miruna Lepuș, Editura Vremea

-Medalionul domniței, de K. J. Mecklenfeld, Editura Crime Scene Press

-Celălalt fel de a privi lumea, de Octavian Soviany, Editura Cartier

-Zorii creștinismului. Oamenii și zeii în vremea magiei și miracolelor, de Robert Knapp, Editura Humanitas

-Regii banilor, de Daniel Schulman, Editura Publica

-Nocturnă în Chile, de Roberto Bolano, Editura Trei

-Absența ta e întuneric, de Jon Kalman Stefansson, Editura Polirom

-Pușcăriașul, de Kurt Vonnegut, Editura Art

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitorul Richard Flanagan a refuzat suma de 50.000 de lire sterline acordată câștigătorilor Premiului Baillie Gifford pentru nonficțiune până când administratorul fondului care organizează competiția literară nu va prezenta un plan de reducere a investițiilor în extracția combustibililor fosili și de creștere a investițiilor în surse regenerabile de energie (Răsfoiala);

-Sandrine Collette a fost desemnată câștigătoare a premiului Goncourt des Lycéens 2024 (Livres Hebdo);

-Membrii juriului pentru Premiul Jan Michalski pentru literatură din 2024 au premiat-o pe Kate Beaton pentru lucrarea sa „Environnement toxique”, tradusă din limba engleză (Livres Hebdo);

-Romanul „Long Island”, de Colm Tóibín, a primit Premiul Waterstones pentru Cea mai bună carte a anului 2024 (BookSeller);

-„You Are Here”, de David Nicholls, a fost desemnată cea mai bună carte a anului de către Amazon Books (BookSeller);

-Cele mai bune 30 cărți de artă apărute în anul 2024 (Hyperallergic);

-Biblioteca publică din New York a anunțat cele mai bune 10 cărți ale anului 2024 (New York Public Library).

Fotografia săptămânii: Organizația „Salvați Prutul” Iași a montat cea de-a doua Bibliotecă  a Pescarilor, amplasată de această dată în comuna Bivolari. Se dorește ca aceste biblioteci să devină un loc de întâlnire și schimb de experiențe între pescari, dar și o sursă de inspirație pentru tinerii cititori. Sursă: Facebook.

Ți-ar mai putea plăcea
Bucureștiul găzduiește cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de literatură de la Odesa – Cronica de Carte
Cele mai bune cărți ale anului 2023, în viziunea Publisher’s Weekly – Cronica de Carte