Analiză: O serie de conturi legate de Rusia cu sute de mii de urmăritori l-au promovat constant pe Călin Georgescu în mediul online – Cronica serii

1. Curtea Constituțională a decis că se va pronunţa luni, 2 decembrie, pe contestaţiile privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, după ce va primi şi rezultatul renumărării voturilor. (News.ro)

2. Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că în eventualitatea în care Curtea Constituțională ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar un al doilea pe 29 decembrie. El a mai spus că speră ca procesul de renumărare a voturilor să se încheie în termenul dispus de BEC. (G4Media)

3. Venitul brut realizat de salariații care au lucrat cu contract de muncă cu program complet de lucru și au fost plătiți pentru întreaga lună octombrie 2023 a fost 7.341 lei, cu mai mult de o pătrime față de salariul brut de bază (5.742 lei), arată datele Institutului Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

4. Preşedintele demisionar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în contextul renumărării voturilor la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că Elena Lasconi, candidata USR, va avea nevoie de fiecare vot ca să îl învingă pe Călin Georgescu. El i-a transmis că, dacă aceasta doreşte să îl sune, luni, să iasă să spună românilor că în cele 24 de ore a minţit, în urma acuzaţiilor că întregul demers de la CCR este ”disperarea unui sistem care nu ştie să piardă”. ”Dacă nu, eu o sfătuiesc să nu mă sune”, a mai spus Ciolacu. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Pârtiile Lăptici 1, Lăptici 2 și Variantă din stațiunea Sinaia vor fi deschise pentru turiști începând din 28 noiembrie. Cele trei pârtii au dificultate medie și în prezent sunt acoperite cu un strat de zăpadă naturală și artificială de 30-40 de centimetri. Este pentru prima oară după 6 ani când aceste pârtii sunt deschise în luna noiembrie. (Profit)

5. USR vrea ca o parte din cota CASS de 10% să fie direcţionată către pilonul al doilea al sănătăţii pe modelul pilonului al II-lea la pensii. Pentru suma mutată din cota obligatorie de 10% la sănătate, oamenii vor putea să îşi aleagă asigurător de sănătate privat sau pot să rămână la stat (prin CNAS). O măsură similară a mai fost propusă şi în 2012, într-un proiect de schimbare radicală a legii sănătăţii, care a fost ferm respins de populaţie, drept care nu a mai intrat în vigoare. (Economica)

6. O serie de conturi legate de Rusia cu sute de mii de urmăritori l-au promovat constant pe Călin Georgescu în mediul online, arată o analiză. (Context.ro)

7. USR a anunţat că a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţile de votare din ţară. USR cere anularea deciziei BEC şi suspendarea ei până la soluţionarea cauzei. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Lucrătorii din call center-urile din Filipine spun că instrumentele de inteligență artificială generativă le fac munca mai grea. Cu 1,84 de milioane de lucrători, Filipine este a doua cea mai mare piață a acestor servicii după India. (Rest of World)

8. Preşedinta pro-UE a Georgiei, Salome Zurabișvili, aseamănă situaţia post-electorală din ţara sa cu cea din România, sugerând că este vorba de implicarea Rusiei într-un „război electoral” şi îndemându-i pe liderii occidentali să „descifreze” această strategie rusă împotriva Europei. (Digi24)

9. Fostul ministru de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, crede că dacă situația din Ucraina nu se schimbă, se va pierde războiul cu Rusia. „Avem astăzi mijloacele și instrumentele pentru a schimba situația și a schimba traiectoria modului în care se întâmplă lucrurile? Nu, noi nu. iar dacă va continua așa, vom pierde războiul.” (FT)

Din Cronica de Divertisment: Animația „Moana 2” („Vaiana 2”) are astăzi premiera la cinema. După ce primește pe neașteptate chemarea strămoșilor ei, Moana pornește într-o călătorie periculoasă pe mările îndepărtate ale Oceaniei, pentru o aventură cum n-a mai trăit vreodată.

10. Cel mai scump imobil vândut unui român, în Dubai, în 2024, a fost o vilă exclusivistă în valoare de 4,3 milioane de euro cu majordom propriu, conform unei agenţii imobiliare. Potrivit acesteia, cea mai ieftină proprietate vândută în Dubai unor români în acest an a costat 160.000 de euro. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Sfaturile lui Richard Branson pentru Elon Musk
Cronica serii – Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din PSD