Zero librării în mediul rural din România – Cronica de Carte

1. Pornind pe urmele cărților, reporterii PressHub au găsit, pe o distanță de 150 km, doar două librării sărăcăcioase în orașele mici și niciuna în sate. Nici bibliotecile rurale nu există sau nu sunt funcționale. Un studiu arată că 6 din 10 școli rurale nu au biblioteci. Iar din 1990 și până astăzi, au dispărut peste 8300 de biblioteci din România. (PressHub.ro)

2. Percival Everett a câștigat Premiul de ficțiune National Book 2024 din SUA pentru romanul său, „James”. Premiul pentru categoria de non-ficțiune a fost acordat lui Jason De León pentru volumul „Soldiers and Kings: Survival and Hope in the World of Human Smuggling”, iar cel de la categoria de traducere în limba engleză a fost câștigat de volumul „Taiwan Travelogue”, de Yáng Shuāng-zǐ. (Publishers Weekly)

3. Au fost anunțați câștigătorii Burselor de Creație Cărturești 2024, respectiv Ligia Keșișian (poezie), Lavinia Braniște (proză scurtă), Miruna Vlada (roman), Simona Sora (eseu), Ionuț Sociu (Bursa specială a juriului) și Dumitru Fanfarov (Bursa pentru scriitori basarabeni). Aceștia vor beneficia de o bursă și o rezidență de creație în primăvara-vara anului 2025. (Blog Cărturești)

4. Unii dintre cei mai importanți oameni de afaceri din lume au recomandat cele mai bune 49 de cărți ale anului, printre care se află volume precum „Same as Ever: A Guide to What Never Changes”, de Morgan Housel, „The Longevity Imperative: How to Build a Healthier and More Productive Society to Support Our Longer Lives”, de Francesca Cornelli și „The Burning Earth”, de Maurie McInnis. (Bloomberg)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Voxa, una dintre aplicațiile pentru audiobookuri și e-bookuri din România, colaborează cu artistul român Saddo pentru a aduce cărțile mai aproape de călători printr-o instalație artistică, în cadrul unui spațiu din Aeroportul Otopeni (Smark);

-Muzeul Prado din Madrid a invitat mai mulți scriitori, inclusiv laureați ai Premiului Nobel pentru literatură, să locuiască în apropierea acestuia și să se inspire din picturile muzeului. Printre autorii deja participanți la acest proiect se află J.M. Coetzee, Olga Tokarczuk și John Banville (New York Times).

Din Cronica dimineții: Codex Aureus, cel mai cunoscut şi important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecţie din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, vechi de peste 1.200 de ani şi aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, a fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv. Este pentru prima oară când Codex Aureus este expus pentru public în România. (Hotnews)

6. „The Taste of Country Cooking”, de Edna Lewis, „Mastering the Art of French Cooking”, de Simone Beck, Louisette Bertholle și Julia Child, „Jerusalem”, de Yotam Ottolenghi și Sami Tamimi și „Japanese Cooking: A Simple Art”, de Shizuo Tsuji, se află printre cele mai influente 25 cărți de bucate din ultimii 100 de ani. (New York Times)

7. „All We Were Promised”, de Ashton Lattimore, „The Phoenix Crown”, de Kate Quinn și Janie Chang, „The Secret War of Julia Child”, de Diana R. Chambers și „The Women”, de Kristin Hannah, sunt printre cele mai bune 10 cărți de ficțiune istorică ale anului 2024. (Washington Post)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „To Die For”, de David Baldacci (al treilea volum din seria 6:20 Man); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află pentru a treia săptămână consecutivă volumul „Melania”, memoriile fostei și viitoarei Prime doamne a SUA, Melania Trump. O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune hardcover, respectiv „The Courting of Bristol Keats”, de Mary E. Pearson. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Studii despre poezie și moarte, de Cosmin Perța, Editura Eikon

-„Am inventat Păltinișul!”. Scrisori, amintiri, evocări, de Constantin Noica, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Editura Humanitas

-New Era Eva, de Daniela Bejinariu, Editura Tracus Arte

-Apocalipsa după Charles, de Igor Bergler, Editura Bookzone

-Sindromul picioarelor neliniștite, de Ioana Unk, Editura Nemira

-Spre Betleem, agale de Joan Didion, Editura Trei

-Răgazul unui zeu bătrân, de Sebastian Barry, Editura Trei

-Văduva, de José Saramago, Editura Polirom

-Viețile secrete ale librarilor și bibliotecarilor, de James Patterson și Matt Eversmann, Editura Alice Books

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Editura Hodder & Stoughton va publica un nou roman semnat de Stephen King, având titlul de „Never Flinch” (BookSeller);

-Cele mai bune 11 cărți de SF și fantasy ale anului 2024 (Washington Post);

-Hisham Matar și Anna Funder au fost desemnați câștigători ai Premiului pentru cea mai bună carte străină publicată în Franța în 2024 (Livres Hebdo);

-Lanțul de librării Barnes & Noble a anunțat cea mai bună carte a anului 2024, respectiv „James”, de Percival Everett (Barnes & Noble);

-Cele mai bune cărți de non-ficțiune ale anului 2024 (Five Books);

-Richard Flanagan este primul scriitor care a câștigat atât Premiul Baillie Gifford pentru cea mai bună carte de non-ficțiune (acordată anul acesta pentru volumul „Question 7”), cât și Premiul Booker (BookSeller);

-Cele mai bune 7 cărți despre persoanele care au fost acuzate că sunt vrăjitoare (Electric Literature).

Fotografia săptămânii: Ciucea este cunoscută ca localitatea unde se află Castelul lui Goga, fosta reședință a familiei, devenită muzeu. În sat, nu a existat niciodată librărie, iar biblioteca comunală este în ruină. Sursa: PressHub.

Ți-ar mai putea plăcea
Calendarul Bookfest pentru anul 2023 – Cronica de Carte
Între 23 și 25 octombrie, se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara 2024 – Cronica de Carte