Aproape 60% dintre români au declarat că au citit minim o carte în ultimele 12 luni – Cronica de Carte
1. Britanica Samantha Harvey a câștigat prestigiosul premiu pentru literatură Booker Prize 2024. Distincția i-a fost acordată pentru romanul „Orbital”, care relatează o zi din viaţa a şase astronauţi, doi bărbaţi şi patru femei, la bordul unei staţii spaţiale. Construit în fragmente aproape meditative, romanul reflectă asupra durerii, dorinţei şi crizei climatice. Cartea va apărea în traducere românească la Editura Polirom. (News.ro)
2. Conform Barometrului de Consum Cultural 2023, dat publicității în această săptămână, aproape 60% dintre români declară că au citit măcar o carte în ultimele 12 luni. Procentul românilor care au mers cel puțin o dată în 2023 la bibliotecă pentru împrumut de cărți este 20%. Mai puțini au declarat că au participat măcar o dată la un târg de carte (16%). (Răsfoiala)
3. Premiile AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2023 au fost acordate următoarelor cărți: „Introducere în Poezie”, de Ion Mureșan – Cartea de Poezie a anului 2023; „Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, de Cristina Chira, și „Miere neagră”, de Dan Pleșa – Cartea de Proză a anului 2023; „Bilete de favoare”, de Al. Cistelecan –Cartea de Critică literară/Istorie literară/Teorie literară a anului 2023; „Trei săptămîni în Atlas”, de Marius Chivu, și „Zvonuri despre sfîrșitul lumii. București. 1944-1953”, de Stelian Tănase – Cartea de Eseu/Publicistică/ Memorialistică a anului 2023. (Agenția de carte)
4. „The Cat Way”, de Sara Lundberg, „Animal Albums From A to Z”, de Cece Bell, „Planting Hope: A Portrait of Photographer Sebastião Salgado”, de Philip Hoelzel, și „The Man Who Didn’t Like Animals”, de Deborah Underwood, sunt printre cele mai bune 10 cărți ilustrate pentru copii din anul 2024. (New York Times)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Radio România Cultural a anunțat că unul dintre romanele emblematice ale literaturii române contemporane, „Dimineață pierdută”, al Gabrielei Adameșteanu, va fi citit în întregime de autoare, în premieră absolută, la radio. Între timp, și Dan Lungu a finalizat lectura romanului său “Sunt o babă comunistă” (Agenția de carte);
-Universitatea Ovidius din Constanța au realizat o platformă online disponibilă gratuit care conține materiale pentru copii cu vârste între 6-12 ani și care promovează diferite activități de petrecere a timpului liber, ce pot contribui la bunăstarea și dezvoltarea lor fizică și psihică (Univ-ovidius.ro);
-Librăria Haymarket oferă zece cărți electronice care pot fi descărcate gratuit (Link);
-Guvernul irlandez va investi peste 1,5 milioane de Euro în cărțile și dicționarele de limbă irlandeză (Irish Central);
-În unele librării din Japonia, oricine poate închiria rafturile pentru a-și vinde propriile cărți, fie că e vorba de scriitori sau de edituri independente. Închirierea unui raft pleacă de la echivalentul a 32 de dolari pe lună (South China Morning Post).
6. Revista Time a anunțat lista celor 100 de cărți obligatoriu de citit ale anului 2024, printre care se regăsesc volume precum „The Anxious Generation”, de Jonathan Haidt, „Funny Story”, de Emily Henry, „Intermezzo”, de Sally Rooney, „James”, de Percival Everett, „Long Island”, de Colm Tóibín, și „Cuțitul”, de Salman Rushdie (la noi, la Editura Polirom). (Time)
7. „Sadie”, de Courtney Summers (la noi, la Editura Leda), „Omul fără urmă”, de Catherine Ryan Howard (Editura Trei), „The Good Daughter”, de Karin Slaughter și „Little Secrets”, de Jennifer Hillier, sunt printre cele mai bune cărți thriller ale ultimilor 10 ani. (BookRiot)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Hexed”, de Emily McIntire (al șaselea volum din seria Never After); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află pentru a doua săptpmână consecutivă volumul „Melania”, memoriile fostei și viitoarei Prime doamne a SUA, Melania Trump. O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „Lost and Lassoed”, de Lyla Sage, al treilea volum din seria Rebel Blue. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Libelula, de Doina Gecse Borgovan, Editura Paralela 45
-Se face liniște în mine, de Ana Blandiana, Editura Humanitas
-Viața mai pe scurt, de Mihail Vakulovski, Editura Paralela 45
-Avem loc unii de alții? Democratizare și feminism, de Mihaela Miroiu, Editura Polirom
-Cărțile, de Mihai Șteț, Editura Polirom
-Ce am învățat de la Graham Greene. O istorie de familie, de Andrei Gorzo, Editura Polirom
-Leonardo și dinozaurii în vârtejul călătoriilor misterioase, de Roxana Andreea Rusu, Editura Integral
-Iubita lui Duchamp- postvernisaj, de Camelia Iuliana Radu, Editura Tracus Arte
-Rusia mea. Perspectiva unui scriitor autoexilat în Occident, de Mihail Șișkin, Curtea Veche Publishing
-Lumea. O istorie de familie, de Simon Sebag Montefiore, Editura Trei
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Juriul celei de-a IX-a ediții a Galei Naționale ”Scriitorul Anului” din cadrul Uniunii Scriitorilor din România a desemnat acest titlu pentru acest an, care a revenit scriitorului Andrei Pleșu (Uniunea Scriitorilor);
-Amazon a anunțat cele mai bune cărți ale anului 2024, cea mai bună dintre acestea fiind considerată The Boys of Riverside, de Thomas Fuller (Amazon.com);
-Libro.fm a anunțat lista celor mai bune cărți audio din acest an (Publishers Weekly);
-Thibault de Montaigu a primit Premiul Interallié 2024, pentru volumul „Coeur” (ActuaLitte);
-Cele mai amuzante cărți ale anului 2024 (Five Books);
-9 cărți de mister literar de citit în pragul iernii (Electric Literature).
Fotografia săptămânii: Samantha Harvey – câștigătoarea Booker Prize 2024. Sursă: The Wire.