Economia românească a stagnat în trimestrul trei – Cronica serii
1. Economia românească a stagnat în trimestrul trei. Produsul intern brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustată sezonier, în timp ce față de același trimestru din anul 2023, PIB a scăzut cu 0,2%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)
2. Economiștii Băncii Comerciale Române au redus sever, de la 1,9% la 0,8% prognoza privind creșterea economică a României în acest an, ca urmare a datelor dezamăgitoare publicate azi de Statistică pentru trimestrul al treilea. ING Bank estimează că economia ar putea crește cu doar 1% în acest an, sub prognoza „optimistă” a băncii, pe care însă o menține în așteptarea altor detalii. (Profit.ro)
3. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale, în ceea ce privește plata efectivă a restanțelor, până la 20 decembrie 2024, în condițiile în care 120.000 de contribuabili și-au prezentat deja intenția să beneficieze de această măsură, iar numărul acestora crește rapid. (Profit.ro)
4. Aproape trei sferturi dintre români (72%) sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, iar majoritatea va aloca un buget mai mic per achiziţie pentru sărbători, comparativ cu anul 2023, indică rezultatele 2024 Holiday Shopping Report. (G4Media)
5. Importurile de energie electrică ale României au fost mai mari cu 86% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată un raport publicat joi de Transelectrica. (Hotnews)
Din Cronica de Tehnologie: Progresul făcut de OpenAI, Google și Anthropic în dezvoltarea soluțiilor de inteligență artificială este în scădere, în ciuda investițiilor masive făcute în infrastructura necesară. Această problemă pare să dea peste cap teoria conform căreia avansul AI-ul vine inevitabil pe fondul creșterii puterii de calcul. (Bloomberg)
6. Mai bine de 10% dintre copiii români cu vârste de 15 ani au raportat, în cadrul PISA 2022, că, din cauza lipsei de bani, au sărit peste mese zilnic sau aproape zilnic în luna premergătoare testării internaționale, iar aproape 20% au spus că au făcut acest lucru cel puțin o dată în acea lună. (Edupedu)
7. Românii accesează platforme de streaming şi sunt abonaţi chiar şi la 2-3 platforme, 45% au vizitat un muzeu, o expoziţie sau o galerie de artă cel puţin o dată pe an şi doar 25% dintre respondenţi au mers la cel puţin un spectacol de teatru, sunt câteva dintre concluziile Barometrului de Consum Cultural pe 2023 publicat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. (News.ro)
8. Moscova este deschisă la negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina, dacă acestea ar fi iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, dar orice discuţii trebuie să se bazeze pe realitatea progreselor făcute de Rusia în teren, a declarat joi ambasadorul Rusiei la sediul ONU de la Geneva. (Digi24)
9. Migrația legală către unele dintre cele mai bogate țări ale lumii a atins un nivel record în 2023. Aproximativ 6,5 milioane de persoane s-au mutat anul trecut, permanent, în cele 38 de țări care fac parte din OCDE. Creșterea este de aproape 10% comparativ cu recordul anterior de 6 milioane de persoane, din 2022. Cea mai mare creștere a fost în Marea Britanie, care a devenit, pentru prima dată, cel mai mare destinatar de migranți, după SUA. (FT)
10. Premierul Marcel Ciolacu a avut o nouă reacție, joi, în scandalul declanșat după acuzațiile lansate de șeful comisiei parlamentare pentru controlul SRI, care a spus că George Simion a avut întâlniri cu agenți GRU. „Simion nu este spion și nu a avut întâlniri cu agenți ruși de spionaj”, a declarat Marcel Ciolacu. (Hotnews)