Guvernul estimează o creștere a cheltuielilor de personal cu 24%, respectiv cu 32 miliarde de lei, în acest an – Cronica dimineții
1. Guvernul estimează o creștere a cheltuielilor de personal cu 24%, respectiv cu 32 miliarde de lei, în acest an. Creșterea de 24% este cea mai ridicată începând cel puțin din 2008. Pentru 2025, cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt programate să crească cu 3%, cu 5 miliarde de lei. (Profit.ro)
2. Capacitatea instalată suplimentar în România, în acest an, se ridică la 1.000 MW, sumă care include și blocul 5 retehnologizat de la termocentrală Rovinari, potrivit șefului Dispeceratului Energetic Național, Virgiliu Ivan, care a mai declarat că avem deja și o capacitate de stocare de 200 mWh. (Economica)
3. BNR s-a uitat la toate firmele din 2007 până în prezent ca să identifice poveștile de succes, adică acele firme care au reușit să-și crească sustenabil profitabilitatea, cifra de afaceri, iar indicatorii de lichiditate să fie corespunzători. „N-am găsit foarte multe: 2.600, cele mai multe fiind IMM-uri”, a declarat Florian Neagu, director al Direcției de Stabilitate la BNR. (Hotnews)
4. Ministerul Apărării Naţionale a pus în transparenţă proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării. Proiectul prevede că vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere. (News.ro)
5. Cel mai mare asset manager al lumii, gigantul financiar american BlackRock, cu active totale în administrare de peste $10.000 de miliarde, a devenit acționar semnificativ al NuScale, dezvoltatorul din SUA al tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care România vrea să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești. (Profit.ro)
Din Cronica Sportivă: Mijlocașul spaniol al echipei Manchester City, Rodri, a câştigat Balonul de Aur. Iberica Aitana Bonmati (FC Barcelona) a câştigat Balonul de Aur în fotbalul feminin. Lamine Yamal de la FC Barcelona a câştigat Trofeul Kopa, dedicat celui mai tânăr jucător sub 21 de ani. Kylian Mbappe (Real Madrid) şi Harry Kane (Bayern Munchen) au primit trofeul Gerd Muller, pentru cel mai bun marcator al sezonului trecut.
6. Procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a organizat luni o conferință de presă în cadrul căreia a atenționat toți procurorii, ofițerii și avocații din țară „în legătură cu provocarea fără precedent” la care este supusă Moldova înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. (G4Media)
7. Ponderea dolarului american în plățile globale a ajuns la 49%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, potrivit datelor SWIFT. În ultimii doi ani, utilizarea dolarului american în tranzacțiile internaționale de plată a crescut cu 9 puncte procentuale. În același timp, cota euro a scăzut de la ~39% la ~21%, cel mai scăzut procent din ultimii zece ani. Utilizarea yuanului chinezesc a crescut de la ~2% în 2023 la ~5% în prezent. (Link)
8. Armata rusă a avansat cu 478 kilometri pătraţi pe teritoriul Ucrainei de la începutul lunii octombrie, cel mai important progres teritorial al Rusiei în decurs de o lună înregistrat de la începutul lui martie 2022, relevă o analiză a AFP făcută publică luni, pe baza datelor Institutului american pentru studiul războiului (ISW). (Digi24)
9. Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia pentru a se antrena și a lupta în războiul din Ucraina în „următoarele săptămâni”, a anunțat Pentagonul. Unii dintre soldații nord-coreeni se află deja la granița cu Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, și se crede că se îndreaptă către regiunea de graniță Kursk, unde Rusia se chinuie să respingă o incursiune ucraineană începută în vară. (TheGuardian)
10. Parlamentul israelian (Knesset) a adoptat luni, cu o majoritate covârșitoare, o lege care interzice agenţiei umanitare a Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să opereze în interiorul ţării, în ciuda obiecţiilor ridicate de SUA şi ONU. (News.ro)
Un raton se odihnește la Cinta Costera, Panama. Prezența acestor animale în orașe se datorează, în mare parte, distrugerii habitatelor lor, ceea ce îi determină să migreze din ce în ce mai mult în zonele populate în căutarea hranei. Martin Bernetti / AFP / Getty: