Comisia Europeană consideră că implementarea PNRR-ului românesc înregistrează o ”întârziere semnificativă” – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană consideră că implementarea PNRR-ului românesc înregistrează o ”întârziere semnificativă”, situația la zi arătând că România a îndeplinit doar 13% din țintele și jaloanele asumate prin PNRR, potrivit Raportului anual depus la Parlamentul European. În aceste condiții, România mai are doar un an și jumătate pentru a bifa restul de 448 ținte și jaloane – singura modalitate de a atrage restul de 19 miliarde de euro aflate la dispoziția României. (Cursdeguvernare)

2. Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat, joi, în Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare. (News.ro)

3. Candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo, care se va confrunta cu președinta pro-europeană Maia Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, și-a apărat cetățenia românească, obținută în 2019, și a criticat dezvăluirile din presă referitoare la faptul că fiicele sale au lucrat în Europa de Vest. (EuropaLibera)

4. Un tribunal rus a dispus joi arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu într-o ofensivă surpriză lansată pe 6 august. (Digi24)

5. Diferența dintre produsul intern brut european și cel american va creste și mai mult până la sfârșitul deceniului, a avertizat joi FMI, care a tras un semnal de alarmă cu privire la „lipsa de dinamism al afacerilor” din Europa. FMI consideră că forța de muncă îmbătrânită și o creștere scăzută a productivității vor reduce rata anuală de creștere a PIB-ului european, pentru cei 10 ani până în 2029, la 1,45%. În SUA, rata medie de creștere în aceeași perioadă este estimată la 2,29%. (FT)

Din Cronica Sportivă: FCSB a fost învinsă în deplasare, scor 4-0, de echipa scoţiană Glasgow Rangers, în etapa a treia din Liga Europa. Rezumat video.

6. Aproape 50% dintre consumatorii din SUA consideră că trăiesc „de la un salariu la altul”, potrivit unui studiu Bank of America. Comparativ, în primul trimestru din 2022 procentul era de 37%. Prețurile alimentelor din SUA au atins un nou maxim istoric în septembrie și au crescut cu 22,5% din 2021. (Link)

7. Vladimir Putin a anunțat că relaţia sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea Washingtonului după alegerile americane. Președintele rus a salutat sinceritatea, în opinia sa, a candidatului republican Donald Trump în voinţa acestuia de a instaura pacea în Ucraina. (News.ro)

8. Cancelarul german, Olaf Scholz, a refuzat joi cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de aderare la NATO a Ucrainei. „Este important să ne dăm seama că o ţară aflată în război nu poate absolut deloc să devină membră a NATO. Toată lumea ştie asta, nu există niciun dezacord pe acest subiect”, a spus cancelarul într-un interviu acordat televiziunii publice ZDF. (G4Media)

9. Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin a declarat, joi, la summitul BRICS de la Kazan, că Serbia vrea să fie primită în organizația internațională. Vulin a explicat că Occidentul pune presiuni pe Serbia din cauza relațiilor „prietenoase și frățești” cu Rusia. El a adăugat că „nu vede viitorul Serbiei în Uniunea Europeană”, deşi a recunoscut că ţara „a investit foarte mult pe calea europeană” şi că „ar fi iresponsabil să se oprească acum toată activitatea orientată spre UE”. (Hotnews)

10. Parlamentul austriac a ales, pentru prima oară, la conducerea sa un reprezentant al extremei drepte, Walter Rosenkranz, în vârstă de 62 de ani, denunţat de către comunitatea evreiască drept o figură care ”aduce omagiu criminalilor nazişti”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a mers în Rusia, la forumul BRICS, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Ansa:

Ți-ar mai putea plăcea
Azi se analizează propunerea INSP de carantinare zonală în Bucureşti şi Ilfov – Cronica dimineții
Patru scenarii în care poate funcționa școala online – Cronica dimineții