Qatar Airways a inaugurat primul zbor cu un avion conectat la internet prin Starlink – Cronica de Tehnologie

1. Qatar Airways a inaugurat primul zbor cu un avion conectat la internet prin Starlink. Transportatorul intenționează să echipeze 12 avioane Boeing 777-300 cu acest serviciu până la finele anului, cu acoperire completă pentru întreaga flotă Boeing 777 și Airbus A350 în 2025. (News.ro)

2. iPad Mini 2024 ($500) primește doar nota 6/10, deși este mai puternică decât vechile modele ale seriei și are o dimensiune potrivită pentru o tabletă. Dezamăgirile vin din comparațiile cu modelele mai scumpe și mai puternice și din faptul că, în loc de Face ID, folosește vechiul Touch ID. (The Verge, review)

3. TSMC a anunțat guvernul american că a primit o comandă pentru dezvoltarea cipurilor de la Huawei, ceea ce ar încălca embargoul impus companiilor chineze. Producătorul taiwanez ar fi deja investigat pentru încălcarea restricțiilor privind exportul produselor bazate pe tehnologii americane. (FT)

4. WhatsApp va avea propria agendă, în care va salva contactele noi și care nu va mai depinde de agendele telefoanelor pe care funcționează. Aceasta va fi salvată în cloud, iar pentru securitatea datelor compania a dezvoltat un nou sistem de stocare criptată a informațiilor, numit Proof Linked Storage. (Profit.ro)

5. Apple ar lucra la un hub dedicat special jocurilor, care ar urma să combine funcționalitățile App Store și Game Center, oferind atât funcții pentru descoperirea jocurilor, cât și pentru sincronizarea clasamentelor și realizărilor din jocuri. Nu este exclus să fie adăugată și o integrare cu Messages și FaceTime, pentru a facilita comunicarea dintre gameri. (9to5Mac)

6. Anthropic a prezentat Claude 3.5 Sonnet, model lingvistic care poate controla PC-ul. Acesta poate realiza sarcini precum comandarea biletelor la concerte sau completarea formularelor online pe baza capturilor de ecran realizate la anumite intervaluri de timp. Nu știe, însă, să facă scroll sau zoom și, din cauză că se bazează pe capturi de ecran, poate rata anumite informații, precum cele din notificări. (Profit.ro)

7. OpenAI și Microsoft vor finanța anumite publicații locale din Statele Unite cu $10 milioane. Fondul, care constă jumătate în bani și jumătate în credite pentru servicii software, va fi folosit pentru a implementa sarcini de inteligență artificială în redacții. (Profit.ro)

8. Google Messages va avea un sistem îmbunătățit pentru detectarea înșelătoriilor, precum mesajele care folosesc pretexte legate de livrarea coletelor și locuri de muncă. Acesta va fi, însă, implementat abia anul viitor pe telefoanele care folosesc Android 9 sau o versiune mai recentă. (9to5Google)

9. Klarna a finanțat 62 de noi startup-uri, mai mult decât orice alt unicorn de fintech european. Revolut a finanțat 49 de startup-uri, iar N26 și Wise câte 33. (CNBC)

10. Netflix a închis studioul de jocuri Team Blue, unde lucrau mai mulți veterani din industrie, care dezvoltau jocuri AAA. Închiderea studioului pare să indice o reducere a ambițiilor companiei americane în zona jocurilor, ceea ce ar putea însemna o limitare la jocuri casual. (Game File)

Ți-ar mai putea plăcea
Amazon folosește angajații din România la antrenarea algoritmilor de inteligență artificială – Cronică de Tehnologie
Waymo extinde testele serviciului de transport cu mașini autonome – Cronica de Tehnologie