Referendumul din Republica Moldova a trecut la limită, cu puțin peste 50% din voturi – Cronica serii

1. În cadrul unui proiect legislativ este stipulată creșterea plafonului datoriei publice la 53% din PIB, conform metodologiei europene, până la finalul anului 2024, în contextul existenței alegerilor parlamentare și prezidențiale. După primul semestru din 2024, datoria publică se situa la 51,4% din PIB. (Economica)

2. Turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat la 3 noiembrie, aduce o premieră: cei doi politicieni care se înfruntă, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au și cetățenie română. E pentru prima oară când ambii candidați la funcția supremă în statul moldovean au și o a doua cetățenie. (G4Media)

3. Președinta Maia Sandu a salutat luni victoria la limită în referendumul pentru aderarea la UE, a atras atenția asupra forțelor care au lansat „un atac asupra democrației moldovene”, prin încercarea de a cumpăra voturi, și a făcut un apel la alegători să sprijine parcursul proeuropean al țării și să nu le permită „bandiților” să revină la putere. (Hotnews)

4. Uniunea Europeană a anunțat că votul la referendumul din Moldova privind aderarea la blocul comunitar și alegerile prezidențiale au fost marcate de „interferență și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei. (G4Media)

5. Consiliul General al Municipiului București a votat, cu 47 de voturi favorabile și două voturi împotrivă pentru organizarea referendumului local propus de primarul Nicușor Dan. Acesta ar urma să fie organizat în data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Olanda va impune restricții pentru exportul tehnologiilor de ultima generație în afara Uniunii Europene de la 1 decembrie. Companiile care vor să vândă, printre altele, computere cuantice, echipamente de măsurare cuantică și tehnologie de fabricare a cipurilor vor trebui să obțină o autorizație specială. (Bloomberg)

6. Greenpeace a anunţat că atacă în instanţă avizele emise de către Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep, reclamând că că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Potrivit organizaţiei, zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse. (News.ro)

7. Kremlinul consideră drept „anomalie” creșterea numărului de voturi în favoarea referendumului pro-UE din Republica Moldova și spune că procesul electoral „ridică o mulțime de semne de întrebare”, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. (Digi24)

8. Raportul preliminar Data Force cu privire la înmatriculările din Europa în luna septembrie arată că Tesla Model Y a revenit pe prima poziție a clasamentului. Totuși, datele cumulate pentru primele nouă luni arată că Dacia Sandero se menține lider. (Economica)

9. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a început luni o vizită în Ucraina, ca semn al sprijinului Washingtonului pentru Kiev. Călătoria lui Lloyd Austin, a patra și probabil ultima sa vizită în calitate de șef al Pentagonului în administrația Biden, va include discuții aprofundate despre eforturile SUA de a ajuta Kievul să-și consolideze apărarea pe măsură ce forțele Moscovei avansează în est. (Digi24)

10. Aproximativ 82.000 de alegători au dat curs îndemnului oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă în Moldova la 15 ani de închisoare pentru jaful bancar din 2014, și nu au luat buletinul de vot pentru referendum, ci doar pe cel pentru alegerile prezidențiale. Dacă aceștia luau buletinele și votau „Nu” atunci referendumul nu ar fi trecut. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Stațiunea Borșa va avea în 2021 pârtie olimpică de schi, prima de acest fel din România – Cronica serii
România a fost țara care a raportat cele mai multe fraude din Uniunea Europeană privind fondurile europene din agricultură și dezvoltare rurală – Cronica serii