NASA a lansat o sondă spațială care va căuta semne de viață pe satelitul Europa al lui Jupiter – Cronica Spațială

1. Sonda spațială Hera a realizat câteva imagini cu Pământul și Luna de la o distanță de circa un milion de kilometri la câteva zile după lansarea din 7 octombrie spre asteroizii Dimorphos și Didymos, pe care urmează să-i studieze în amănunt peste doi ani. Sistemul de ghidaj, navigație și control al sondei a fost realizat de compania românească GMV România. (ESA)

2. NASA a lansat sonda spațială Europa Clipper cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei private SpaceX. Scopul misiunii este ca sonda să identifice dacă la suprafața satelitului Europa al planetei Jupiter există condiții prielnice pentru viață. Sonda va ajunge în preajma planetei Jupiter peste aproximativ 5 ani și jumătate. (Hotnews)

3. China a prezentat pentru prima oară în spațiul public ambițiile pe care le are în domeniul spațial. Statul chinez vrea să trimită primul echipaj pe Lună în 2030, iar pentru perioada 2036-2050 își propune lansarea a peste 30 de misiuni spațiale prin care să obțină progrese semnificative în domenii cheie și să devină lider mondial în explorarea spațială. (Hotnews)

4. Un studiu realizat de NASA a oferit o serie de indicii cu privire la identificarea pentru prima oară a unui exosatelit (satelit al unei planete din afara sistemului nostru solar). Cercetările arată că, la 635 de ani-lumină distanță de Pământ, ar putea exista un satelit vulcanic alcătuit din roci care orbitează o exoplanetă gazoasă de dimensiunile lui Saturn. Cel mai elocvent indiciu este un nor de sodiu, fenomen care în sistemul nostru solar se petrece cu Jupiter și satelitul vulcanic Io. (EarthSky)

5. Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat un mozaic de imagini de 208 GB realizat cu ajutorul telescopului spațial Euclid pentru a studia expansiunea Universului. Mozaicul include 260 de observații în lumină vizibilă și infraroșu realizate în acest an între 25 martie și 8 aprilie. (Jet Propulsion Laboratory)

6. Un studiu computerizat a demonstrat că lumina care pătrunde în stratul de gheață din subteranul planetei Marte este suficient de puternică pentru a permite fenomenul de fotosinteză în anumite regiuni în care apa de sub stratul de gheață este în stare lichidă. Pe Pământ, în astfel de scenarii au fost descoperite alge sau bacterii microscopice care obțin energie prin fotosinteză. (Jet Propulsion Laboratory)

7. Cercetătorii au observat pentru prima oară forma coroanei unei găuri negre, o regiune din plasmă care face parte din mecanismul prin care materia „curge” în gaura neagră. Datele au fost obținute cu ajutorul instrumentului Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) dezvoltat de NASA și ar putea ajuta astronomii să înțeleagă rolul coroanei în expansiunea găurilor negre. (SpaceDaily)

8. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine detaliată a galaxiei spiralate Messier 90 din constelația Virgo. Galaxia a mai fost fotografiată și în 2019, însă imaginile de acum sunt cele mai clare și oferă detalii despre discul de praf al galaxiei și nucleul luminos al acesteia. (NASA)

9. NASA va începe în 1 noiembrie un nou program în cadrul căruia va simila o misiune cu echipaj uman pe Marte pentru 45 de zile. Misiunea se desfășoară la Centrul Spațial Johnson din Houston, iar cei patru cercetători voluntari vor trăi și vor munci ca și cum se află pe Marte. (NASA)

10. Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat programul Moonlight Lunar Communications and Navigation Services (LCNS), prin care intenționează să ofere servicii de comunicație pentru peste 400 de misiuni lunare care vor fi lansate în viitor de agenții spațiale și companii private în următorii 20 de ani. Moonlight va fi o constelație din cinci sateliți plasați pe orbita Lunii care vor permite transfer de date de mare viteză între Pământ și Lună. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul Hubble a identificat cel mai vechi dublu-quasar din Univers – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit că nucleul interior al Lunii este solid și are densitatea fierului – Cronica Spațială