România a avut, pentru a șaptea lună la rând, cea mai ridicată inflație din UE – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna septembrie până la 2,1%, de la un nivel de 2,4% în august, însă România este, pentru a șaptea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 4,8%, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

2. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar. AMRCR precizează că nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibila astfel de măsură abruptă. (Profit.ro)

3. După ce miercuri Marcel Ciolacu a anunțat că susține organizarea referendumului anunțat de Nicușor Dan, primarul Capitalei, azi el a precizat că toți consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest „exercițiu democratic, orice exercițiu democratic fiind binevenit.” (Hotnews)

4. Cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale, Maia Sandu se menţine detaşat în fruntea preferinţelor electoratului din Republica Moldova, dar creşte semnificativ şi proporţia alegătorilor indecişi. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Meteorologii din Marea Britanie consideră că există șanse ca pasionații de schi să aibă cea mai bună vreme pentru practicarea acestui sport în prima parte a iernii, întrucât anticipează că vremea va fi mai caldă spre finalul sezonului rece. Unele stațiuni de schi din Franța, Austria sau Italia au deschis deja noul sezon, în timp ce unele au decis să se închidă definitiv din cauza lipsei de zăpadă. (Euronews)

5. Peste 300 de persoane din Republica Moldova au fost instruite şi antrenate în Rusia cum să provoace dezordine în masă, acte de vandalism, să atace forţele de ordine în timpul protestelor şi să genereze alte tulburări pentru a destabiliza ţara, au anunţat joi autorităţile din Republica Moldova, care au prezentat şi imagini din timpul acestor „antrenamente”. (News.ro)

6. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit joi că i-a transmis lui, candidatul republican la președinția SUA, în cadrul unei întâlniri avute la finalul lunii septembrie, că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și urmeze propriul program militar nuclear în scop defensiv. (Digi24)

7. Rusia a avertizat Israelul nici să nu se gândească la un atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, a relatat joi agenţia de presă de stat TASS, citându-l pe ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov. (G4Media)

8. Vânzările din retailul american au crescut, în septembrie, peste așteptări. Creșterea în ritm lunar a fost de 0,4%, mult peste cea înregistrată în august, când plușul a fost de 0,1. Analiștii estimau o creștere de 0,3%. (FT)

Din Cronica de Tehnologie: După Microsoft și Google, Amazon va investi peste $500 de milioane pentru a dezvolta reactoare nucleare modulare. Gigantul american a semnat mai multe acorduri în acest sens, printre care cel cu Dominion Energy, pentru a construi un reactor în Virginia, unde funcționează aproape jumătate din centrele de date din Statele Unite. (CNBC)

9. Mai mult de un miliard de persoane din lume suferă de sărăcie „acută”, dintre care jumătate sunt minori, a denunțat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. (News.ro)

10. Armata israeliană a anunțat că „verifică posibilitatea” uciderii liderului Hamas, Yahya Sinwar. Acesta a condus Hamas în Gaza din 2017, după ce a intrat în rândurile organizației teroriste la începutul anilor 1980. Sinwar e considerat creierul atacurilor din 7 octombrie 2023. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – „Inflație” de autostrăzi, pe hârtie, votate astăzi de senatori
Guvernul a împrumutat 11 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an – Cronica serii