Guvernul a propus Comisiei Europene o reformă bugetară în 2025 și una fiscală în 2026 – Cronica dimineții

1. Propunerea scrisă, prezentată săptămâna trecută reprezentanților Comisiei Europene de către premier și Ministerul Finanțelor, prevede o reformă bugetară în 2025, urmând ca reforma fiscală să fie realizată în 2026. Scopul este de a reduce deficitul bugetar cu 0,7% în 2025, urmând ca fiscalitatea să rezolve problema deficitului bugetar în anii care vor urma. Comisia nu și-a dat încă acordul asupra acestei propuneri, dar nici nu a respins-o. (Cursdeguvernare)

2. Din cauza celor două creșteri de accize, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an, în celelalte state fiind înregistrate scăderi, în medie cu 6,1%. În absența majorării accizelor, carburanții nu s-ar fi scumpit, ci dimpotrivă, s-ar fi ieftinit în România, cu 8,7% benzină și cu 11% motorină, într-un ritm superior mediilor UE, care au fost de 5,5%, respectiv 7,4%. (Profit.ro)

3. Șoferii vor putea circula până la sfârșitul anului pe patru loturi din autostrada Buzău-Focșani, totalizând 82,44 kilometri, parte a Autostrăzii Moldovei A7, având în vedere stadiul actual al lucrărilor și mobilizarea constructorului, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu. (Profit.ro)

4. Un număr de 419.957 de persoane beneficiau, în luna septembrie 2024, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 1.391 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Academia Americană de Pediatrie (AAP) încurajează părinții și îngrijitorii să citească cu voce tare împreună cu nou-născuții și copiii mici, ca o oportunitate de a cultiva relații afectuoase și grijulii într-o perioadă critică a dezvoltării cerebrale. „Răsfoirea unei cărți tipărite, plină de imagini colorate și limbaj expresiv, este cea mai benefică”, a menționat unul dintre coautorii declarației disponibile online (G4Media);

5. Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe. Sub sloganul „Să ai unde locui este un drept, nu o afacere”, localnicii au mărşăluit prin capitala spaniolă pentru a revendica scăderea chiriilor şi condiţii de trai mai bune. (G4Media)

6. SpaceX a încercat şi a reuşit duminică o manevră spectaculoasă: a prins în zbor prima treaptă a rachetei sale de mari dimensiuni Starship cu ajutorul unor braţe mecanice uriaşe. (News.ro)

7. Statele Unite au confirmat oficial că vor trimite Israelului un sistem antirachetă avansat – împreună cu trupele americane necesare pentru a-l opera – în încercarea de a consolida apărarea aeriană a ţării în urma atacurilor cu rachete ale Iranului. (News.ro)

8. Suedia vrea ca Uniunea Europeană să clasifice Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă, după mai multe atacuri asupra unor obiective israeliene din Suedia pe care Stockholm-ul le pune pe seama Iranului, a declarat duminică premierul Ulf Kristersson. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Atleta kenyană Ruth Chepngetich a setat la Chicago un nou record mondial la maraton, cu un timp de 2 ore, 9 minute şi 56 de secunde.

9. Utilizarea rețelelor sociale de către adolescenți este strâns corelată cu o anxietate și depresie mai ridicate, potrivit unor noi cercetări. Datele sistemului britanic de sănătate NHS arată că numărul copiilor tratați de serviciile de sănătate mintală a crescut în ultimii ani. Academicieni de la Universitatea din Oxford, care efectuează cel mai mare studiu global despre sănătatea mintală a adolescenților, au anunțat, din datele preliminare, că aproximativ 60% dintre tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani petrec între două și patru ore pe zi pe rețelele de socializare. (FT)

10. Patru soldaţi israelieni au fost ucişi duminică seara şi alţi 58 au fost răniţi într-un atac cu dronă al Hezbollah asupra unei baze militare de lângă oraşul Binyamina, în centrul Israelului. Este cel mai grav atac pe teritoriul Israelului de la incursiunea Hamas din urmă cu un an. (News.ro)

Fotografia dimineții surprinde, din dronă, coada de 6 km formată din persoanele care așteaptau duminică să ajungă la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasă Parascheva şi cele ale Sfântului Pantelimon:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Jean-Claude Juncker vine la București
Cronica diminetii – China i-a imprumutat Venezuelei $63 miliarde pe care-i vrea inapoi in petrol