Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang – Cronica de Carte

1. Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2024 scriitoarei sud-coreene Han Kang (53 de ani), „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”. În limba română, au apărut la Editura Art cărțile „Vegetariana”, „Disecţie” şi „Cartea albă”, traduse de Iolanda Prodan. (News.ro)

2. Volumul „Theodoros” de Mircea Cărtărescu a fost selectat pe lista scurtă a Prix Médicis 2024, categoria romane străine (alături de alte opt romane). Ediţia în limba franceză a romanului a apărut în luna august la Editura Noir sur Blanc, în traducerea semnată de Laure Hinckel. (News.ro)

3. Salman Rushdie a anunțat că scrie o nouă carte de ficțiune, prima lansare de acest tip după ce a supraviețuit tentativei de asasinat din 2022. Noua lucrare a autorului va cuprinde trei nuvele, fiecare de aproximativ 70 de pagini, şi fiecare referitoare la una dintre „cele trei lumi din viaţa mea: India, Anglia şi America. Şi toate au în vedere într-un fel ideea unui sfârşit”. (Urban.ro)
4. Editorii The Millions au realizat lista finală a celor mai așteptate cărți ale toamnei anului 2024, cuprinzând peste 70 de cărți, printre acestea numărându-se volume precum „The Third Realm”, de Karl Ove Knausgaard, „The Mighty Red”, de Louise Erdrich, „The Message”, de Ta-Nehisi Coates, „The Myth of American Idealism”, de Noam Chomsky și Nathan J. Robinson și „Sonny Boy”, de Al Pacino. (The Millions)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Academia Americană de Pediatrie (AAP) încurajează părinții și îngrijitorii să citească cu voce tare împreună cu nou-născuții și copiii mici, ca o oportunitate de a cultiva relații afectuoase și grijulii într-o perioadă critică a dezvoltării cerebrale. „Răsfoirea unei cărți tipărite, plină de imagini colorate și limbaj expresiv, este cea mai benefică”, a menționat unul dintre coautorii declarației disponibile online (G4Media);

-Edițiile princeps ale romanelor semnate de Jane Austen vor putea fi văzute pentru prima oară la casa scriitoarei, acolo unde acestea au fost scrise (The Guardian);

-Programul prin care scriitorul de bestseller-uri James Patterson încurajează librarii revine în 2024, acesta oferind o sumă totală de 300.000 de dolari, care va fi distribuită către 600 de oameni care lucrează în librării, fiecare primind o sumă de 500 de dolari (Book Web).

6. Știri despre premiile literare franceze de toamnă:

-Au fost anunțați finaliștii Marelui premiul pentru roman al Academiei franceze (Livres Hebdo);

-Jean-Pierre Montal a câștigat Premiul Deux Magots 2024 pentru romanul său „La Face nord” (Livres Hebdo);

-Au fost anunțați cei patru finaliști pentru Marele Premiu pentru Literatură Americană 2024 – Kaveh Akbar, Richard Ford, Nathan Hill și Alice McDermott (Livres Hebdo);

-Trei romane alcătuiesc selecția finală pentru Premiul Décembre 2024 (Livres Hebdo).

7. „Pe patul de moarte”, de William Faulkner (la noi, la Editura Art), „În castelul lui Barbă-Albastră”, de George Steiner (Editura Humanitas), „Domnișoara Brodie în floarea vârstei”, de Muriel Spark (Editura Vellant), și „Amurgul marinarului”, de Yukio Mishima (Editura Humanitas Fiction), sunt printre cele 100 de cărți de citit într-o viață, recomandate de David Bowie. (Open Culture)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „The Boyfriend”, un thriller semnat de Freida McFadden; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „Be Ready When the Luck Happens”, memoriile jurnalistei culinare Ina Garten. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „Revenge of the Tipping Point”, de Malcolm Gladwell, despre cauzele diferitelor epidemii din istoria omenirii. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Mâini cuminți: Tot ce e greșit și tot ce e frumos pe lume, de Ana Dragu și Eduard Dragu, Editura Trei

-Musica ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare, de Gabriel Bebeșelea, Editura Humanitas

-Misterele templului, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță, Editura Crime Scene Press

-De aici spre marele necunoscut, de Lisa Marie Priesley și Riley Keough, Editura Nemira

-Europa de Est. Istorie și civilizații, de Tomek Jankowski, Editura Corint

-Sonny Boy, de Al Pacino, Editura Nemira

-Dragostea în vremea revoltelor, de Ahmet Altan, Editura Trei

-Fiicele Spartei, de Claire Heywood, Editura Univers

-Surâsul Caterinei, mama lui Leonardo da Vinci, de Carlo Vecce, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Audioboo!, primul festival digital din România de poveşti audio scurte dedicat exclusiv genurilor thriller şi horror, a fost lansat de platforma Voxa pentru perioada 7 octombrie – 18 noiembrie. Scriitorii locali sunt provocaţi să creeze poveşti captivante, special concepute pentru a ţine ascultătorii în suspans (News.ro);

-Rabat (Maroc) a fost aleasă Capitală Mondială a Cărții 2026 (ActuaLitte);

-Cele mai bune șase cărți de popularizare a științei din anul 2024, recomandate de John Hutchinson (Five Books);

-Mai mult de 10.000 de cărți au fost interzise în școlile de stat din SUA în ultimul an școlar (2023-2024) (The Guardian);

-Editura HarperCollins va publica memoriile muzicianului Lionel Richie memoir în toamna anului 2025 (BookSeller);

-Orașul polonez Lublin va fi Capitala Europeană a Culturii în anul 2029(Notes from Poland);

-Cele mai bune romane de aventură ale anului, nominalizate la Premiul Wilbur Smith (Five Books);

-Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci a acordat titlul de Biblioteca Publică a Anului unei biblioteci chineze din capitala Beijing (ActuaLitte);

-8 cărți a căror acțiune se desfășoară pe o insulă ficțională (Electric Literature);

-8 dintre cele mai discutate și polarizante cărți horror din toate timpurile, printre care și „Vegetariana”, de Han Kang (BookRiot).

Fotografia săptămânii: Han Kang, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024, și motivația juriului. Sursă: Facebook Nobel Prize.

Ți-ar mai putea plăcea
Nominalizările la Premiile literare Observator cultural și Ziarul de Iași – Cronica de Carte
Câştigătorul Premiului Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi” este scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu – Cronica de Carte