Astronomii au descoperit dioxid de carbon pe un satelit al planetei pitice Pluto – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit trei stele aflate la o distanță atât de mică încât ar avea loc in interiorul orbitei planetei Mercur în jurul Soarelui. Două dintre stele fac parte dintr-un sistem binar, în timp ce o a treia stea „orbitează” în jurul acestora, iar cercetătorii bănuiesc că ar putea exista și o a patra stea. Sistemul a primit numele TIC 290061484 și se află la 5.000 de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

2. Cercetătorii de la Goddard Space Flight Center (NASA) și Universitatea din Arizona au analizat un nou set de date despre compoziția Lunii și au descoperit că este puțin probabil ca interiorul acesteia să fie integral solid. Datele preliminare sugerează că între mantaua de roci a Lunii și nucleul solid ar exista un strat parțial topit care își modifică poziția într-un mod asemănător cu cel al valurilor de pe Pământ. (Science Alert)

3. NASA a anunțat că a oprit unul dintre cele patru instrumente operaționale ale sondei spațiale Voyager 2, și anume instrumentul care măsoară cantitatea și direcția particulelor ionizate care „lovesc” sonda spațială. Decizia a fost luată pentru a reduce consumul de electricitate, iar NASA anticipează că în 2030 va mai avea un singur instrument operațional din acest motiv. (NASA)

4. O echipă de cercetători de la un institut de cercetare din Statele Unite a descoperit dioxid de carbon și peroxid de hidrogen pe suprafața lui Charon, unul dintre sateliții planetei pitice Pluto din sistemul nostru solar. Datele au fost obținute cu ajutprul telescopului spațial James Webb, iar cercetătorii cred că dioxidul de carbon provine de sub stratul de gheață de la suprafata satelitului, care a fost expus în urma impacturilor cu asteroizi. (Nature)

5. Cercetătorii au descoperit că crusta planetei pitice Ceres din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter este alcătuită în proporție de peste 90% din gheață. Datele provin de la misiunea Dawn organizată de BASA, în cadrul căreia o sondă spațială a orbitat pentru scurt timp Ceres în 2016, de la o altitudine de 375 de kilometri de suprafață. (Purdue University)

6. Agenția Spațială Europeană a lansat în 7 octombrie sonda spațială Hera cu scopul de a investiga „daunele” provocate de sonda NASA care s-a prăbușit intenționat pe suprafața asteroidului Dimorphos în 2022, situat la circa 11 milioane de kilometri distanșă de Pământ. (Phys)

7. Astronomii au identificat o supernovă care ar putea clarifica rata de expansiune a Universului. În prezent, există două metode prin care astronomii calculează rata de expansiune a Universului, însă acestea oferă rezultate diferite. Datorită faptului că supernova a explodat când Universul avea doar 3,5 miliarde de ani, aceasta ar putea oferi indicii despre adevărata rată de expansiunii, motiv pentru care a primit numele Hope. (Space)

8. Roverul Curiosity de pe planeta Marte a realizat câteva fotografii cu roțile cu ajutorul cărora se deplasează. Acestea arată un grad puternic de uzură, inclusiv zone în care una dintre roți are mai multe „pene”. Cu toate acestea, roverul este capabil să-și continue activitățile științifice în mod normal. (Space)

9. Sonda spațială BepiColombo care în prezent orbitează Mercur oferă cercetătorilor oportunitatea de a descoperi noi informații despre câmpul magnetic al primei planete de la Soare. Datele colectate vor permite cercetătorilor să înțelegeagă mai bine motivele pentru care câmpul magnetic al lui Mercur este mult mai slab decât al Pământului. (Space)

10. Astrofizicianul Thomas Zurbuchen susține că Statele Unite sunt pe punctul de a pierde lupta cu China pentru a deveni prima națiune cu o bază lunară permanentă, ca urmare a întârzierilor programului Artemis și a progreselor realizate de chinezi. Acesta avertizează că națiunea care va reuși să stabilească o bază pe Lună va câștiga accesul la resurse importante, în special la polul sud. (Scientific American)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială
Astronomii au detectat semnale radio misterioase la numai 4000 de ani lumină de Pământ – Cronica Spațială