Activele financiare ale românilor se ridicau la 30% din PIB la nivelul anului 2023 – Cronica dimineții

1. Activele financiare ale românilor, respectiv depozitele, numerarul, obligațiunile, acțiunile și fondurile de investiții pe care le dețin, se ridicau la 30% din PIB la nivelul anului 2023. În România, raportul dintre credite și depozite este de circa 70%, în vreme ce media europeană e peste 100% – cu alte cuvinte, băncile din UE au acordat împrumuturi mari mari decât valoarea economiilor atrase (108,6% în T3 2023). (Cursdeguvernare)

2. Excedentul de lichiditate înregistrat de sectorul bancar în raport cu Banca Națională a României a urcat în septembrie, după o scădere în luna precedentă, și se menține la un nivel ridicat din perspectivă istorică, însă sub recordul atins la începutul anului. Banii în exces au dus la scăderea dobânzilor din piață spre nivelul facilității de depozit. Băncile au avut un excedent mediu zilnic de lichiditate de 39,2 miliarde de lei în septembrie, față de 37,6 miliarde de lei în august. (Profit.ro)

3. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, despre moţiunea de cenzură anunţată de preşedintele USR, Elena Lasconi, că este un exerciţiu neserios, el precizând că Elena Lasconi ar trebui să ştie că actuala configuraţie parlamentară nu permite un guvern de dreapta aşa cum şi-ar dori. Ciucă i-a invitat pe Lasconi şi USR la sediul PNL, pentru a discuta despre viitorul ţării. (News.ro)

4. Peste 20 de inspectori școlari, majoritatea inspectori generali și generali adjuncți, candidează pentru alegerile parlamentare din 2024, care sunt programate pentru 1 decembrie (Edupedu). Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de decorare a unor instituţii de învăţământ cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţie, că educaţia a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor sale, el precizând că de aceea a iniţiat programul „România Educată”, a cărui viziune a fost transpusă în legislaţie. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: FC Barcelona a inaugurat academia de fotbal a grupării catalane din Bucureşti, pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf. News.ro

5. Marea Britanie vrea să mute temporar, într-un centru al ONU din România, zeci de migranți blocați, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian. După șase luni, aceștia ar putea fi mutați în Regatul Unit. BBC nu menționează locația centrului ONU din România. (G4Media)

6. Guvernul SUA ia în considerare să ceară unui judecător de district să “divizeze” Google pentru încălcările sale antitrust în căutarea online. Departamentul de Justiție al SUA „ia în considerare remedii comportamentale și structurale care ar împiedica Google să mai folosească produse precum [browserul] Chrome, [magazinul de aplicații] Play și [sistemul de operare] Android” pentru a oferi motorului său de căutare un avantaj față de concurenți. (FT)

7. Kamala Harris îl devansează uşor cu trei puncte procentuale pe Donald Trump, cu patru săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, arată un sondaj publicat marţi de cotidianul american The New York Times. (News.ro)

8. Capacitatea serviciilor secrete americane de a anticipa corect pregătirile Rusiei pentru o invazie la scară largă în Ucraina a fost facilitată de o sursă din interiorul Kremlinului, dezvăluie jurnalistul Bob Woodward în noua sa carte, “War”. (Libertatea)

9. Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a îndemnat aliaţii Kievului să sporească sprijinul oferit acestuia în războiul cu Rusia. (Digi24)

10. Aliații Ucrainei detectează faptul că președintele Volodimir Zelenski s-ar putea pregăti să adopte o abordare mai flexibilă în timp ce caută modalități de a contribui la încetarea războiului cu Rusia, potrivit unor oficiali apropiați de NATO. (G4Media)

Fotografia dimineții – Membrii Asociației Coreene a Câinilor Comestibili se rad în cap, în timpul unui miting, pentru a protesta împotriva interzicerii consumului de carne de câine și pentru a cere despăgubiri după ce afacerile lor vor închise. Kim Hong-Ji/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Constituțională a decis că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională – Cronica dimineții
Raport oficial: 3.425 de români au fost uciși de COVID-19, fără să fi avut și alte boli asociate – Cronica dimineții