Rețele de influență de la Kremlin au trimis $15 milioane în Republica Moldova pentru a cumpăra voturi – Cronica dimineții

1. NATO a transmis, într-un punct de vedere pentru agenția de presă News.ro, că, înainte să preia atribuțiile de adjunct al organizației nord-atlantice, Mircea Geoană a obținut o ”autorizație de securitate de la autoritățile naționale”, la fel ca toți ceilalți angajați NATO (News.ro). Mircea Geoană a declarat de mai multe ori, în ultimele zile, că a fost verificat și acceptat de NATO.

2. Săptămâna următoare, președinția ungară a Consiliului UE va prezenta în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), de la Luxemburg, situația actuală a aplicării integrale a acquisului Schengen în România și Bulgaria. (Libertatea)

3. Biroul Electoral Central a înregistrat, vineri, candidatura Anei Birchall la preşedinţia României. Până în prezent, 10 candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru Cotroceni. Sâmbăta sunt aşteptaţi să depună semnăturile preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban. (News.ro)

4. Curtea Constituțională a României a anunțat că s-au depus contestaţii privind candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Iovanovici-Şoşoacă şi Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. Sâmbătă, Curtea se reuneşte în şedinţă pentru a soluţiona aceste contestaţii. (News.ro)

5. Rețele de influență de la Kremlin au trimis $15 milioane în Republica Moldova pentru a cumpăra votul a cel puțin 130.000 de oameni în alegerile din 20 octombrie. Șeful Poliției din R. Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat că Moscova își extinde procesul de corupere al alegătorior moldoveni, iar numărul acestora este în realitate mult mai mare. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Belarusa Arina Sabalenka, numărul 2 mondial, a fost învinsă pentru prima dată în 16 meciuri, vineri, în sferturile de finală ale turneului WTA 1000 de la Beijing. Ea a cedat cu Karolina Muchova din Cehia, locul 49 mondial, 7-6 (5), 2-6, 6-4. News.ro

6. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis vineri că toate femeile afgane pot cere statutul de refugiate, din cauza măsurilor discriminatorii împotriva lor impuse de regimul talibanilor. Ele pot obţine azil în statele membre ale UE pur şi simplu pe baza cetăţeniei şi a sexului lor. (Hotnews)

7. O nouă combinație de medicamente a oprit avansarea cancerului pulmonar cu 40+% mai mult decât tratamentul standard. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Potrivit datelor din studiul global, pacienții diagnosticați cu forme avansate de cancer pulmonar care au luat combinația de amivantamab și lazertinib erau încă în viață, fără progresia bolii, în medie, după 23,7 luni. Supraviețuirea medie fără progresie la pacienții care utilizează medicamentul standard, osimertinib, a fost de 16,6 luni. (TheGuardian)

8. Demonstrația tehnologiei Deep Space Optical Communications a NASA a doborât încă un record pentru comunicațiile cu laser în această vară, transmițând un semnal laser de pe Pământ către sonda spațială Psyche, aflată la aproximativ 460 de milioane de kilometri distanță. Este aceeași distanță între Pământ și Marte. (Link)

9. Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depășit pe Jeff Bezos, devenind a doua cea mai bogată persoană din lume. Averea netă a lui Zuckerberg a ajuns joi la $206,2 miliarde, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, depăşind averea netă de $205,1 miliarde a fondatorului Amazon, Jeff Bezos. (Profit.ro)

10. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și soția sa au fost opriți de către vameșii germani de pe aeroportul din Munchen întrucât aveau asupra lor bijuterii de 650.000 de euro, cumpărate din Elveția, pe care nu le declaraseră. Videanu a precizat că a fost o neînțelegere generată de faptul că nu știa că trebuie să plătească taxele în Germania, nu în România. (G4Media)

Fotografia dimineții – Două vaci pasc în timp ce o unitate mobilă de artilerie israeliană trage un obuz din nordul Israelului spre Liban. Baz Ratner/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro – Cronica dimineții
Ciolacu: Condiționarea accesului la locul de muncă a fost eliminată din proiectul legii Certificatului Electronic Covid – Cronica dimineții