Astronomii au descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul de peste 8 miliarde de ani – Cronica Spațială

1. Astroclubul București și Universitatea din București organizează în perioada 17 octombrie 2024 – 27 februarie 2025 un curs practic de inițiere în astronomie, care va permite cursanților să experimenteze utilizarea unor instrumente astronomice precum telescoape, lunete, reflectoare și catadioptrice. Cursul se desfășoară la sediul Facultății de Biologie din București și este împărțit în două module, iar prețul fiecărui modul este de 300 lei. (Astroclubul București)

2. Astronomii au fotografiat galaxia IC 1954 situată la 45 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ în constelația Horologium. În centrul galaxiei se observă o bară luminoasă înconjurată de brațe spiralate și nori de praf negru despre care astronomii cred că este o regiune energetică în care se formează stele. Imaginea a fost realizată cu telescopul spațial James Webb. (NASA)

3. Astronomii au descoperit cu ajutorul telescopului spațial Hubble o „erupție” de stele care se produce de-a lungul unui jet de plasmă cu lungimea de 3.000 de ani-lumină expulzat de o gaură neagră supermasivă cu o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât Soarele din sistemul nostru solar. Cercetătorii încearcă acum să înțeleagă mecanismul prin care este posibilă apariția stelelor în acest context. (NASA)

4. Capsula Dragon 9 lansată de SpaceX cu o rachetă Falcon 9 a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională cu doi astronauți la bord: americanul Nick Hague și rusul Aleksandr Gorbunov. Cei doi vor petrece 5 luni pe ISS și vor reveni pe Pământ în februarie 2025 împreună cu Butch Wilmore și Suni Williams, care au ajuns pe stație la bordul capsulei Starliner dezvoltată de Boeing. (BBC)

5. Treapta secundară a rachetei Falcon 9 nu a repornit în mod corespunzător după lansarea capsulei Dragon 9 spre Stația Spațială Internațională cu un echipaj format din doi astronauți. Din acest motiv, treapta secundară a ratat zona de impact planificată, iar SpaceX a anunțat că următoarele lansări ale rachetei Falcon 9 sunt suspendate până la identificarea exactă a cauzei. (Space)

6. Materia neagră ar fi putut juca un rol esențial în creșterea spectaculoasă în dimensiuni a găurilor negre supermasive în prima parte a Universului, potrivit unui studiu publicat în Physical Review Letters. Astronomii au descoperit recent găuri negre cu mase de milioane și miliarde de ori mai mari decât Soarele chiar și cu numai 500 de milioane de ani după formarea Universului, deși astfel de găuri negre se formează teoretic în cel puțin un miliard de ani. (Physical Review Letters)

7. Agenția Spațială Europeană va lansa în 2027 un satelit care va avea unicul scop de a reveni în atmosferă pentru a colecta date cu privire la modul în care obiectul se dezintegrează. Obiectivul este ca cercetătorii să poată realiza sateliți care să se dezintegreze integral într-o astfel de situație, pentru a evita căderea unor resturi de componente pe Pământ. Proiectul se numește Destructive Reentry Assessment Container Object (Draco). (ESA)

8. Cercetătorii au descoperit că distribuția materiei în Univers este mult mai „liniară” decât se credea până acum pe baza unui model standard definitivat în urmă cu 25 de ani. Unii astronomi consideră că, pe baza acestor rezultate, definiția energiei negre ar trebui reactualizată. (ZME Science)

9. Agenția spațială chineză a prezentat o nouă generație de costume spațiale care vor fi purtate de astronauți în cadrul viitoarelor misiuni și a lansat o campanie pentru identificarea celui mai potrivit nume pentru acestea. Dezvoltarea noii generații de costume spațiale a început în anul 2020. (Global Times)

10. Astronomii au descoperit o planetă situată la 4.000 de ani-lumină distanță care oferă o perspectivă despre cum ar putea arăta Pământul peste 8 miliarde de ani. Planeta a primit numele KMT-2020-BLG-0414, este telurică și orbitează o pitică albă. Similitudinile cu Pământul sunt date de faptul că peste 5 miliarde de ani Soarele se va transforma într-o gigantă roșie care va înghiți Mercur, Venus și, eventual, Pământul și Marte înainte de a deveni ulterior o pitică albă. (Live Science)

Ți-ar mai putea plăcea
Primele probe colectate de pe partea îndepărtată a Lunii au ajuns în China – Cronica Spațială
Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială