Google lucrează la soluții de inteligență artificială cu capacitatea de a raționa – Cronica de Tehnologie

1. OpenAI a încheiat cea mai mare rundă de finanțare din toate timpurile, în valoare de $6.6 miliarde, la care au participat, printre alții, Microsoft, Nvidia și SoftBank. Compania este acum evaluată la $157 de miliarde. (News.ro)

2. OpenAI le-a cerut investitorilor să evite finanțarea companiilor concurente, precum Anthropic sau xAI. Dezvoltatorul ChatGPT le-a transmis acestora, în timpul negocierilor, că urmărește un acord exclusiv de finanțare, pentru a-și păstra poziția de care se bucură acum în piață. (FT)

3. Google lucrează la soluții de inteligență artificială cu capacitatea de a raționa, precum noul model lingvistic o1 al OpenAI. Pentru asta, inginerii companiei folosesc o tehnică prin care AI-ul se oprește pentru a alege cea mai bună variantă înainte de a răspunde. (Bloomberg)

4. Microsoft a lansat Office 2024 pentru Windows și macOS, disponibil atât pentru companii, cât și pentru utilizatorii individuali. Această versiune funcționează local, independent de abonamentele Microsoft 365, costând $150. (The Verge)

5. Camera foto de la iPhone 16 Pro aduce îmbunătățiri consistente, vizibile atât în calitatea fotografiilor, cât și în ceea ce privește funcționalitatea. Camera Control, Zero Shutter Lag și Photographic Styles sunt printre cele mai importante noutăți care creează un impact semnificativ. (Lux, review)

6. Nvidia a prezentat noua serie de modele lingvistice NVLM 1.0, care pot lucra atât cu text, cât și cu conținut multimedia. Cel mai performant dintre acestea este NVLM-D-72B, un model lingvistic ce are la bază 72 de miliarde de parametri. (VB)

7. Amazon a lansat noua serie de tablete Fire HD 8. Acestea oferă o serie de funcții de inteligență artificială, pentru corectarea și reformularea textelor, rezumarea articolelor web și generarea imaginilor de fundal. (Profit.ro)

8. Accenture va pregăti 30.000 de angajați în vederea folosirii soluțiilor de inteligență artificială dezvoltate de Nvidia. Compania va înființa și Nvidia Business Group, pentru a crește adopția enterprise a instrumentelor de AI. (CRN)

9. Oracle va investi peste $6.5 miliarde pentru a dezvolta o infrastrucutră cloud publică în Malaezia. Aceasta va fi a treia structură cloud creată de Oracle în Asia de Sud-Est, companie care deține 50 de astfel de structuri în 24 de țări. (Reuters)

10. Șeful Telegram Pavel Durov neagă faptul că ar fi operat schimbări majore după arestarea din Franța. Acesta spune că, în realitate, puține s-au schimbat în modul în care platforma funcționează și moderează conținutul. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Galaxy S23 Plus este considerat cel mai bun smartphone cu Android lansat până acum anul acesta – Cronica de Tehnologie
Microsoft a prezentat Windows 11 SE, un nou rival pentru Chrome OS, împreună cu un laptop pentru educație – Cronica de Tehnologie