Numărul kilometrilor de autostradă și drum expres aflați în licitație/proiectare/execuție l-a depășit pe cel al kilometrilor construiți in ultimii 50 de ani – Cronica dimineții

1. Guvernul a stabilit cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată la 7,9% din PIB în termeni ESA (standardul utilizat la nivel UE), au declarat surse guvernamentale. Deficitul în termeni cash (standardul utilizat intern în România) ar urma să se situeze la circa 8%, în jurul a 142 miliarde lei. (Profit.ro)

2. Deficitul bugetar a crescut într-un ritm alert în luna septembrie și a ajuns, potrivit informațiilor obținute din surse guvernamentale, la 5,45% la finalul lunii. La final de august, deficitul bugetar s-a situat la 4,57%. (Profit.ro)

3. În 2023, populația a împrumutat statul cu suma de 21,5 miliarde de lei, echivalentul a 10,3% din împrumuturile statului pe anul trecut, reiese din raportul Raportul privind datoria publica 31 decembrie 2023, publicat de Ministerul de Finanțe. Suma este de 10 de ori mai mare decât cea atrasă în 2018, de exemplu, de 2 miliarde de lei. (Cursdeguvernare)

4. Numărul kilometrilor de autostradă și drum expres aflați în licitație sau proiectare și execuție l-a depășit pe cel al kilometrilor dați în trafic în circa 50 de ani în România. Mai exact, proiectele în derulare însumează 1.280 de kilometri de șosea de mare viteză. Din 1972 și până în prezent au fost dați în trafic 1.115 kilometri de autostradă și drum expres. (Economica)

5. Aeroporturile locale au înregistrat 7,9 milioane de pasageri în cele trei luni de vară din acest an, potrivit datelor Asociaţiei Aeroporturilor România. Numărul este peste nivelul anului trecut, când au fost 7,3 milioane de persoane. Preţul mediu al biletelor de avion în această vară a fost de 163 euro, potrivit unui studiu realizat de Vola.ro, platforma de rezervări de bilete de avion. Astfel, turiştii români au plătit aproximativ 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion. (Link)

Din Cronica Sportivă: FCSB dispută joi al doilea meci din faza principală a Europa League, pe terenul grecilor de la PAOK Salonic. Partida este programată de la ora 22:00.

6. Românii sunt printre europenii care pleacă cel mai târziu din casele părinților. În medie, tinerii din România devin independenți la 28 de ani. Statistica Eurostat arată că fetele părăsesc casa părintească la 25 de ani, iar băieții la 30 de ani. (Digi24)

7. Disidentul rus Mihail Hodorkovski a scris despre investigația realizată de Context.ro și o rețea media internațională despre parteneriatul dintre Rareș Mănescu, fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, și un om de afaceri rus apropiat de Kremlin. ”Este de-a dreptul șocant ca NATO să treacă cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte. Iar alegătorii români ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când vor vota luna viitoare”, a scris Hodorkovski, un fost oligarh rus aflat în exil. (G4Media)

8. OpenAI a strâns $6,6 miliarde de la investitori, la o evaluare de $157 de miliarde, a anunţat compania miercuri, consolidând statutul operatorului platformei ChatGPT drept una dintre cele mai valoroase companii private din lume. (News.ro)

9. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a avertizat pe liderul Hezbollah, Syyed Hassan Nasrallah, să părăsească Libanul cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis într-un raid israelian. Khamenei este foarte îngrijorat de infiltrarea israeliană la nivel înalt guvernamental la Teheran, au declarat surse iraniene. (Reuters)

10. Un tribunal olandez a amendat miercuri un bărbat pentru că a apucat o femeie de șolduri pe stradă. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de la intrarea în vigoare, în iulie, a unei legi împotriva hărțuirii.

Fotografia dimineții – Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Consumul de stupefiante în şcoli este un fenomen care devine din ce în ce mai grav – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: Este foarte periculoasă ideea că dacă elevii merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii și bunicii – Cronica dimineții