Cod portocaliu de ploi, inclusiv pentru București/Ilfov, începând de duminică – Cronica dimineții

1. Meteorologii au anunțat cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zone montane. De duminică, ploile se extind în toată ţara, iar pentru unele zone, inclusiv București-Ilfov, a fost emis cod portocaliu. Precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat. (News.ro)

2. Exportul net a devenit o frână tot mai puternică a economiei României, acesta având cea mai mare contribuție negativă din regiune la evoluția PIB-ului, potrivit unei analize semnate de economistul-șef Alpha Bank. Mai mult, slăbiciunea exporturilor românești este doar parțial explicată de scăderea cererii externe, ceilalți factori ținând de evoluția competitivității economiei locale. (Cursdeguvernare)

3. România va înregistra cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani, în principal din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile, estimează analiștii unei firma de consultanță, care analizează producția la nivelul UE. (Economica)

4. Biroul Electoral Central a decis, vineri, că Partidul DREPT, o platformă politică construită recent pentru susținerea candidaturii lui Mircea Geoană, nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi reprezentat în BEC, întrucât nu se mai circumscrie definiţiei de partid politic parlamentar. (News.ro)

5. OpenAI, entitatea care a dezvoltat ChatGPT, se așteaptă la pierderi de aproximativ $5 miliarde anul acesta, la venituri de $3,7 miliarde. Compania a generat luna trecută venituri de $300 de milioane, în creștere cu 1.700% față de începutul anului trecut și estimează venituri de $11,6 miliarde pentru 2025. (CNBC)

Din Cronica Sportivă: Dinamo Bucureşti a încheiat la egalitate pe teren propriu, scor 2-2, cu formaţia FC Botoşani, într-un meci contând pentru etapa a 11-a din Superliga. Cele mai importante faze se pot vedea aici. Petrolul Ploieşti a câștigat clar, pe teren propriu, 4-1, cu Hermannstadt, în primul meci al etapei a 11-a din Superligă. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

6. 87% dintre americani, un nivel record, consideră că este un moment prost pentru a cumpăra o casă. Procentul este mai mult decât dublu comparativ cu nivelul înregistrat în 2008, 40%, când a început criza financiară. În anii ‘80, când dobânda la creditele ipotecare era de 18%, procentul a fost mai mic, de 79%. (Link)

7. Donald Trump s-a angajat vineri să ”rezolve” Războiul din Ucraina, în cazul unei victorii în alegerile prezidenţiale din noiembrie, în urma unei întâlniri cu Volodimir Zelenski. ”Acest război n-ar fi trebuit niciodată să aibă loc, dar îl vom rezolva”, a declarat fostul preşedinte american după întâlnire, fără să explice cum. (News.ro)

8. Partidul Libertății, un partid de extremă dreaptă care folosește mesaje asemănătoare celor folosite de naziști, este favorit să câștige alegerile generale din Austria, ce vor avea loc duminică. (FT)

9. Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu putea fi contactat, vineri seară, după atacurile Israelului asupra suburbiilor din sudul Beirutului, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată grupului armat libanez. Înalți comandanți ai Hezbollah au fost ținta atacului Israelului asupra sediului central al grupului din suburbiile Beirutului, vineri, dar este prea devreme pentru a spune dacă atacul l-a eliminat pe Nasrallah, a declarat vineri un înalt oficial israelian, scrie Reuters. (Hotnews)

10. Suedia urmează să înceapă construcția unui nou reactor nuclear înainte de următoarele alegeri legislative din 2026, potrivit premierului Ulf Kristersson. Suedia are în acest moment 6 reactoare nucleare care acoperă 30% din consum. (Link)

Fotografia dimineții – Actrița britanică Maggie Smith, cunoscută din seria “Harry Potter” și din serialul “Downton Abbey,” a decedat. Ea avea 89 de ani. Nick Briggs/PBS/Associated Press:

Ți-ar mai putea plăcea
Pădurea tropicală absoarbe mai puțin dioxid de carbon decât acum 30 de ani – Cronica dimineții
Vasile Bănescu: Homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox – Cronica dimineții