Pământul a avut inele de asteroizi cu circa 460 de milioane de ani în urmă – Cronica Spațială

1. Un studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters susține că este posibil ca Pământul să fi avut în trecut inele de astroizi asemănătoare cu cele ale planetei Saturn. Cercetătorii au identificat pe Pământ prezența a 21 de cratere de impact din Ordovician (444 – 485 milioane de ani în urmă) la cel mult 30 de grade de ecuator, ceea ce este în contradicție cu faptul că cele mai multe cratere de impact sunt identficate la peste 30 de grade de ecuator. Ipoteza cercetătorilor este că Pământul a avut în perioada respectivă inele de asteroizi și că unii asteroizi au ieșit de pe orbită și s-au prăbușit pe Pământ în zona ecuatorială. (Science Direct)

2. Roverul Perseverance de pe Marte a descoperit o rocă cu un diametru de circa 20 de centrimetri cu un pattern de dungi albe și negre. Prima ipoteză este că dungile respective sunt rezultatul unor procese metamorfice. Este pentru prima oară când Perseverance a descoperit o rocă cu astfel de caracteristici. (NASA)

3. Roverul Perseverance de pe Marte va începe în perioada următoare să studieze Dox Castle, o regiune a craterului Jezero despre care specialiștii consideră că include roci care au fost expulzate din scoarța terestră în urma unui impact cu un asteroid. (Space)

4. O misiune care a simulat o călătorie de 45 de zile spre Marte s-a încheiat cu succes în 23 septembrie. Cei patru membri ai echipajului au simulat călătoria într-un habitat artificial din Houston și au efectuat diverse sarcini precum creșterea unor plante și a unor creveți, precum și lansarea unui cubsat pentru a simula colectarea de date. (Space Daily)

5. Astronomii au identificat o galaxie cu o semnătură luminoasă neobișnuită, pe care o atribuie faptului că gazele acoperă strălucirea stelelor. Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine evoluția galactică de la primele stele la galaxiile actuale. (NASA)

6. Compania privată Blue Origin a efectuat cu succes primul test static cu treapta superioară a rachetei New Glenn, în cadrul căruia cele două motoare au fost aprinse timp de 15 secunde. Racheta va fi utilizată în luna noiembrie pentru a testa o tehnologie pentru un vehicul orbital de transfer numit Blue Ring. (Space News)

7. Capsula Orion utilizată în cadrul misiunii Artemis I este capabilă să protejeze astronauții de radiații, potrivit unui studiu internațional coordonat de Agenția Spația Europeană (ESA). Datele provin de la lansarea de test fără echipaj uman și sunt importante în contextul în care capsula Orion va fi utilizată în cadrul programului Artemis pentru a trimite oameni pe Lună. (Space)

8. NASA a acordat un contract de 15 milioane de dolari companiei private Starfish Space pentru misiunea Small Spacecraft Propulsion and Inspection Capability (SSPICY), care își propune să dezvolte o tehnică modernă pentru inspectarea sateliților retrași din uz de pe orbita joasă a Pământului. Ulterior. NASA își propune să dezvolte o metodă pentru capturarea, repararea sau deorbitarea sateliților scoși din uz. (NASA)

9. China a confirmat că anul viitor va lansa misiunea Tianwen-2, care va avea rolul de a colecta probe de pe asteroidul Kamoʻoalewa (2016 HO3) cu un diametru cuprins între 40-100 de metri. După ce va returna probele pe Pământ, sonda va utiliza accelerația gravitațională a planetei pentru a ajunge la o întâlnire cu cometa 311P/PANSTARRS. (Space News)

10. SpaceX a început asamblarea rachetei Starship pe rampa de lansare, ca parte a pregătirilor pentru al cincilea zbor de test. Cel mai probabil, zborul va avea loc la finalul lunii noiembrie, după primirea tuturor autorizațiilor necesare. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Primele imagini de la telescopul spațial James Webb – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit cea mai veche fuziune între două galaxii – Cronica Spațială