Klaus Iohannis: Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie – Cronica serii

1. Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după primele opt luni din acest an, de la 4,02% din PIB la șapte luni, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor Publice. (Profit.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că aşa cum a declarat în mai multe rânduri, îşi va încheia mandatul de Preşedinte al României la termen şi nu va demisiona din funcţie. Şeful statului mai spune că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia BEC, pentru că nu susţine modificarea legislaţiei electorale în favoarea unei singure persoane. (News.ro)

3. In primele 9 luni din acest an s-au efectuat, în medie, lunar, 19.600 de tranzacții de apartamente la nivelul întregii țări, cu un total de peste 177.000 de locuințe tranzacționate. Comparativ, media lunară din 2023 a fost de 19.800. Dacă păstrează acest ritm și în lunile de toamnă, piața imobiliară va depăși pentru al patrulea an la rând suma de 11 miliarde de euro doar din tranzacții de apartamente, la care se adaugă peste 24 miliarde de euro din terenuri cu sau fără construcții. (Profit.ro)

4. Toată ţara se va afla, în weekend, sub coduri meteo, inclusiv un cod portocaliu. Şefa ANM a anunţat „perioade cu ploi torenţiale” în unele zone, cu cantităţi de peste 100 de litri pe metrul pătrat, izolat şi vânt de 45-60 de kilometri pe oră. (News.ro)

5. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a demis vineri pe şeful Statului Major al armatei, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, deși acesta e un susţinător al cooperării cu Alianța Nord-Atlantică. Maia Sandu a semnat decretul de demitere în urma cererii transmise pe data de 18 septembrie de către guvernul de la Chișinău. (Hotnews)

Din Cronica de Divertisment: Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” în regia lui Bogdan Mureșan are astăzi premiera la cinema. Acțiunea se petrece într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens într-o lume absurdă alimentată de frică.

6. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, își va încheia vizita în Statele Unite fără autorizația de a folosi rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în Rusia, scrie Ucrainska Pravda. (Digi24)

7. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a denunţat vineri o ”calomniere” a Israelului în Adunarea Generală a ONU, la New York, în timpul unui conflict între Israel şi Liban, a fost huiduit în timpul discursului, iar numeroşi diplomaţi – inclusiv reprezentanţii Iranului – au ieşit din sală. ”Israelul caută pacea, Israelul vrea pacea, Israelul îndeamnă la pace”, a declarat la tribună premierul israelian. (News.ro)

8. Experții din domeniul sănătăţii s-au declarat entuziasmați, vineri, după autorizarea de către autorităţile sanitare americane a unui medicament împotriva schizofreniei care utilizează, pentru prima dată în ultimele decenii, un nou mod de acţiune. (G4Media)

9. Cele două activiste de mediu din mişcarea ecologistă Just Stop Oil care au vandalizat cu supă de roşii celebrul tablou „Sunflowers” al pictorului Vincent van Gogh, expus la National Gallery din Londra, au fost condamnate vineri la închisoare pentru comiterea unor prejudicii de natură penală. Una dintre ele a fost condamnată la 2 ani de închisoare, în timp ce colega ei a primit 20 de luni de închisoare. (Digi24)

10. Liderul PSD Marcel Ciolacu este favorit în cursa pentru Cotroceni, cu 30% din intenţiile de vot, conform unui sondaj INSOMAR – AVANGARDE, în care Nicolae Ciucă are 17% din voturi, urmat, la două procente distanţă, de Mircea Geoană. PSD ar obţine cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, 33%, pe locul al doilea fiind PNL, cu 22% din voturi. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în luna septembrie a decis Curtea Constituțională – Cronica serii
Premierul olandez: Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen dar aderarea poate fi aprobată când toate condiţiile sunt îndeplinite – Cronica serii