Numărul angajaţilor din sectorul IT din București a scăzut anul trecut pentru prima oară în ultimii 16 ani – Cronica dimineții

1. Pentru că gradul de îndatorare a depășit 50%, Guvernul trebuie să implementeze cel târziu în primul semestru din 2025 măsurile de corecție a gradului de îndatorare prevăzute de Legea responsabilității fiscal-bugetare pentru situațiile de depășire a unui nivel de îndatorare a statului de 50% din PIB, dezvăluie un document oficial al Ministerului Finanțelor. (Profit.ro)

2. COCERAL, asociația europeană a comerțului cu cereale, oleaginoase, orez, leguminoase și produse agroalimentare, estimează pentru România, în cea de-a patra sa previziune pentru recolta din 2024, o producție de 10,5 milioane de tone de grâu (moale și durum) cu 0,9 milioane de tone peste producția din 2023. Am avea astfel a patra cea mai mare producție dintre statele UE după Franța (26,1 milioane de tone), Germania (18,4 milioane de tone) și Polonia (12,3 milioane de tone), ca și anii trecuți. (Economica)

3. Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că numărul angajaţilor din sectorul de activităţi de servicii în tehnologia informaţiei din București a scăzut cu circa 600 în anul 2023 faţă de 2022, o scădere procentuală de aproape 1%. Anul trecut a fost primul cu scădere din ultimii 16 ani. (Link)

4. Termenul până la care tarifele RCA vor fi plafonate va fi extins până la data de 31 decembrie, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. În prezent, tarifele sunt plafonate până la 30 septembrie. (Profit.ro)

5. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că de la 13% colectare separată, cât înregistra România înainte de implementarea sistemului de garanţie-returnare, în luna august a acestui an aproape 80% dintre recipientele reciclabile au reintrat în sistemul de recuperare şi refolosire. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: The Friedkin Group, controlat de miliardarul american Dan Friedkin, a ajuns la un acord pentru cumpărarea echipei de fotbal Everton. News.ro

6. Piața de Private Equity din România este subdezvoltată în raport cu situaţia din regiune şi cea de la nivel european şi global, raportul dintre valoarea investiţiilor de tip Private Equity şi PIB la nivel local fiind de doar 0,041%, arată o analiză ROCA. (News.ro)

7. Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat că Libanul şi Israelul sunt în pragul unui „război în toată regula”, după ce loviturile israeliene au ucis luni aproape 500 de persoane. Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind Libanul. (News.ro)

8. Telegram și-a modificat regulile de moderare pentru a coopera mai mult cu autoritățile judiciare, a declarat luni fondatorul și patronul aplicației, Pavel Durov, care este anchetat în Franța. „Am clarificat că adresele IP și numerele de telefon mobil ale celor care încalcă regulile noastre pot fi comunicate autorităților ca răspuns la solicitări legale valide”, a anunțat Durov pe canalul său Telegram. (G4Media)

9. Ministerul ceh al Justiției a propus luni legalizarea cultivării de cannabis în limita a trei plante și deținerea a până la 50 de grame de marijuana. În afara locuinței, va fi legală deținerea a până la 25 de grame de marijuana, precizează proiectul de modificare a Codului Penal. (Hotnews)

10. Andrei Odarchenko, 45 de ani, deputat în Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul Ucrainei), din fracțiunea „Slujitorul poporului”, acuzat că a încercat să dea mită conducerii Ministerului Reconstrucției, a fugit ilegal în România și a cerut azil. Acesta a intrat în România pe 19 septembrie. (Libertatea)

Fotografia dimineții este una din fotografiile câștigătoare la “Bird photographer of the year” și prezintă un pinguin alunecând pe gheața din Brown Bluff, Antarctica. Nadia Haq:

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: O persoană din zece, la nivel global, s-a confruntat cu foamea în 2021 – Cronica dimineții
BNR apreciază că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 13,9% în decembrie 2022 – Cronica dimineții