Planul lui Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO în “termen de luni, nu de ani” – Cronica dimineții

1. Ucraina ar urma să solicite – ca parte a „planul pentru victorie” al președintelui Volodimir Zelenski – aderarea țării la NATO după un calendar accelerat, în termen de luni și nu ani, potrivit informațiilor obținute și difuzate de The Kyiv Independent. Întrebat de The New Yorker ce s-ar întâmpla dacă președintele american Joe Biden ar respinge „planul de victorie” al Ucrainei, Zelenski a răspuns: „Acesta e un gând îngrozitor. Ar însemna că Biden nu vrea să se încheie acest război în niciun fel în care i se neagă Rusiei o victorie”. (Hotnews)

2. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, speră ca rectificarea bugetară supusă dezbaterii publice să fie aprobată în şedinţa de Guvern de luni. Boloş afirmă că ultima execuţie bugetară, la data de 31 august, arată un nivel record al investiţiilor, iar deficitul este de 4,53% din PIB. (News.ro)

3. Cerealele românești, produsele agroalimentare cele mai exportat de România, au adus în prima jumătate a acestui an 1,42 de miliarde de euro, cu 27,8% mai puțini bani decât în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. (Economica)

4. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a anunțat că circa 9.500 de ucraineni au intrat ilegal în România în primele opt luni ale anului, numărul fiind în creștere după reducerea vârstei de înrolare în armata ucraineană. (Hotnews)

Din Cronica de Carte: Editorii Literary Hub au realizat lista listelor celor mai așteptate cărți ale toamnei anului 2024, analizând și adunând cărțile menționate în 27 de liste ale celor mai cunoscute publicații din lume. Astfel, cea mai așteptată carte a toamnei este „Intermezzo”, de Sally Rooney, care este trecută în 20 de liste. Acest volum este urmat de ”The Mighty Red”, de Louise Erdrich și „The City and Its Uncertain Walls”, de Haruki Murakami (16 mențiuni), respectiv de „Entitlement”, de Rumaan Alam, cu 14 mențiuni. (Literary Hub)

5. „O escaladare” militară nu este în „interesul” Israelului, a avertizat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după mai multe zile de tensiuni ridicate în Orientul Mijlociu.
„Nu considerăm că escaladarea acestui conflict militar este în interesul lor”, a declarat Kirby pentru postul de televiziune ABC, asigurând că SUA au transmis „direct„ mesajul, „oficialilor israelieni”. (Hotnews)

6. Social-democraţii cancelarului Olaf Scholz (SPD) au un mic avans faţă de extrema dreaptă (AfD) la alegerile regionale din Brandenburg, în estul Germaniei, desfasurate duminică, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne. SPD a obţinut între 31% şi 32% din voturi, iar Alternativa pentru Germania (AfD) între 29% şi 30%. (News.ro)

7. Statele membre ale ONU s-au angajat duminică în favoarea „unui viitor mai bun” pentru umanitatea încercată de războaie, sărăcie şi încălzirea climatică, în pofida opoziţiei câtorva ţări, între care Rusia, adoptând „Pactul pentru viitor”. (G4Media)

8. SpaceX intenționează să lanseze cinci misiuni fără echipaj către Marte în doi ani, folosind lansatorul său reutilizabil Starship, a anunțat Elon Musk. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Manchester City a remizat pe teren propriu, 2-2, cu Arsenal, într-un meci din etapa a cincea a campionatului Angliei. 

9. Departamentul de Comerț al SUA ar putea anunța azi interzicerea folosirii, în fabricarea automobilelor, a hardware-ului și software-ului fabricat în China și Rusia. (Bloomberg)

10. Donald Trump a declarat, într-un interviu, că nu va candida pentru a patra oară consecutiv la Preşedinţia SUA, dacă va pierde alegerile din 5 noiembrie, afirmând că ”asta va fi tot”. (News.ro)

Fotografia dimineții este de la ediția din acest an a Oktoberfest, care are loc la Munchen. Ștefan Puchner/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Primăria Voluntari a fost sesizată încă din octombrie 2021 că la unul dintre „azilele groazei” sunt probleme – Cronica dimineții
Social-democraţii îşi aleg azi noua conducere la congresul extraordinar – Cronica dimineții