Un asteroid de mici dimensiuni va orbita Pământul timp de două luni – Cronica Spațială

1. Un asteroid de mici dimensiuni originar din centura de asteroizi Arjuna situată la 150 de milioane de kilometri de Soare va fi captat de atracția gravitațională a Pământului în 29 septembrie și se va transforma într-un satelit satural al planetei noastre pentru o perioadă de timp de aproximativ două luni, până în 25 noiembrie. Asteroidul a primit numele 2024 PT5, iar cercetătorii estimează că se va apropia la circa 4,5 milioane de kilometri de Pământ. Întrucât dimensiunile sale sunt reduse, asteroidul va putea fi observat de pe Pământ doar cu un telescop de cel puțin 30 inchi și un detector de tip CCD sau CMOS. (RNASS)

2. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine spectaculoasă cu galaxia NGC 1559 din constelația Reticulum situată la circa 35 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Imaginea finală este compusă din 10 imagini separate, fiecare cu propria lungime de undă, ceea ce permite astronomilor să cerceteze numeroase detalii despre galaxie. (Universe Magazine)

3. Telescopul spațial Hubble a fost utilizat pentru a fotografia galaxia spiralată IC 4709, în mijlocul căreia se află o gaură neagră de 65 de milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru. Galaxia se află în constelația Telescopium, la circa 240 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

4. Astronomii de la Universitatea din Stockholm au folosit date de la telescopul spațial Hubble și au descoperit mai multe găuri negre în Universul timpuriu decât fuseseră descoperite anterior. Noile date vor ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cum s-au format găurile negre supermasive. (ESA)

5. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au dezvoltat un dispozitiv cu tehnici avansate de detecție și caracteristici speciale pentru a analiza mai bine centurile de radiații Van Allen care înconjoară Pământul și care conțin particule energetice care pot afecta misiunile robotice și cele cu echipaj uman. (NASA)

6. NASA face ultimele pregătiri pentru lansarea sondei spațiale Europa Clipper, programată în prezent pentru 10 octombrie. Sonda va călători 2,9 miliarde de kilometri pentru a ajunge la satelitul Europa al planetei Jupiter, pe care îl va survola de 49 de ori în cadrul unor misiuni științifice. (Jet Propulsion Laboratory)

7. Telescopul Subaru a identificat un grup de 11 obiecte cosmice care orbitează Soarele pe o orbită mai îndepartată decât Centura Kuiper. Obiectele cosmice au fost identificate la la o distanță de 70-90 de unități astronomice (o unitate astronomică are aproape 150 de milioane de kilometri). Unii cercetători consideră că în urma acestei descoperiri limitele sistemului nostru solar ar trebui extinse pentru a include noile obiecte cosmice. (Space)

8. Misiunea cu echipaj uman SpaceX Crew-9 spre Stația Spațială Internațională (ISS) a fost amânată pentru 26 septembrie, cu date de rezervă disponibile pentru 27 și 28 septembrie. La bordul navetei spațiale dezvoltate de SpaceX vor urca doar doi astronauți: americanul Nick Hague și rusul Aleksandr Gorbunov. (Space)

9. Telescopul spațial James Webb a identificat o gaură neagră supermasivă care și-a „devorat” propria galaxie într-un interval de timp atât de scurt încât a generat vânturi gazoase cu o viteză de 3,2 milioane de kilometri pe oră. Evenimentul s-a petrecut în galaxia GS-10578 la 11,5 miliarde de ani-lumină de Pământ, ceea ce înseamnă că a avut loc la numai 2,3 miliarde de ani de la formarea Universului. (Nature Astronomy)

10. Compania privată Lunar Outpost a dezvoltat un senzor capabil să detecteze cantitatea de regolit lunar din aer, iar acesta a fost utilizat de Lockheed Martin Space în cadrul unui prototip de habitat lunar. Un astfel de senzor se poate dovedi util în viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Lună, după ce astronautul Harrison Schmitt din cadrul misiunii Apollo 17 a experimentat strănuturi, ochi înlăcrimați și dureri de gât după ce a inspirat regolit lunar. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au realizat cea mai detaliată hartă a aurorelor de pe Uranus – Cronica Spațială
Astronauții misiunii Polaris Dawn au realizat prima activitate extravehiculară privată în spațiu – Cronica Spațială