România a împrumutat aproape 5 miliarde de euro de pe piața externă – Cronica serii

1. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecția de creștere economică pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmând să se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale faţă de programul iniţial, potrivit notei de fundamentare a care însoţeşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024. (Digi24)

3. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, reunit în ședință joi la Palatul Cotroceni, a decis să accelereze achiziția de muniție și a aprobat planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025 – 2034. Membrii CSAT au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, în contextul invaziei ruse din Ucraina, dar comunicatul nu precizează care sunt aceste măsuri noi. (G4Media)

4. Autorităţile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii. În perioada 28 – 29 septembrie, debitul va fi mai mult decât dublu faţă de această perioadă, dar specialiştii nu se aşteaptă la probleme deosebite decât dacă viitura ţine foarte mult. (News.ro)

5. România s-a împrumutat astăzi de pe piețele internaționale cu trei emisiuni de obligațiuni, două în euro, pe 7 și 20 de ani, precum și una în dolari, pe 10 ani. Astfel, România a tras 2,25 miliarde euro pe 7 ani, 750 milioane euro pe 20 de ani și 2 miliarde de dolari (1,8 miliarde euro) cu o maturitate de circa 10 ani, potrivit Bloomberg. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: LinkedIn a confirmat că folosește în mod implicit datele utilizatorilor pentru antrenarea modelelor lingvistice. Acest lucru este realizat chiar înainte ca platforma să-și modifice în acest sens condițiile de utilizare, ceea ce ar putea atrage procese. (404 Media)

6. Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au suspendat pentru 30 de zile activitatea a 13 magazine din Bucureşti, pentru vânzarea ilegală de tutun către minori şi au dat amenzi în valoare de aproape 150.000 de lei. Printre unităţile sancţionate au fost mai multe magazine MegaImage şi ARTIMA. (News.ro)

7. Bursa americană a deschis sesiunea pe o creștere puternică, după decizia Fed de a reduce dobânda de referință. Indicele S&P 500 a atins un nivel maxim istoric, de 5,723.88. (FT)

8. Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat joi o rezoluţie care solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia. (G4Media)

9. Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului a acuzat joi Israelul de încălcări „masive” ale tratatului internațional care protejează drepturile copilului, afirmând că acțiunile sale militare în Fâșia Gaza au un impact „catastrofal” asupra lor și că au provocat printre cele mai flagrante încălcări din istoria recentă. (Hotnews)

10. Înmatriculările de autoturisme noi din UE au scăzut masiv în august, potrivit datelor ACEA, care anunță scăderi mari piețe auto din regiune, Germania, Franța, Italia și Spania. Segmentul de mașini electrice a avut cel mai mare declin, de aproape 50%. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Marcel Boloş: Creşterea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR cu termen pentru anul 2035 – Cronica serii
Marcel Ciolacu: În 17 august, PSD va depune moţiunea de cenzură – Cronica serii