Miniștrii Apărării din nouă țări NATO est europene cer, de la București, un răspuns colectiv al alianței la încălcările repetate ale spațiului aerian de către Rusia – Cronica serii

1. România a fost, pentru a șasea lună la rând, țară cu cea mai ridicată inflație din UE, cu un avans anual al prețurilor de 5,3%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Inflația medie în Uniunea Europeană a fost de 2,4%. (Profit.ro)

2. Miniștrii Apărării din nouă țări est-europene au cerut NATO să pregătească un „răspuns colectiv” la cazurile tot mai dese de încălcări ale spațiului aerian de către Rusia. Miniștrii Apărării din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia au semnat o declarație comună în care își exprimă „profundă îngrijorare” cu privire la incursiunile dronelor și rachetelor rusești. Șefii apărării din așa-numitul grup B-9, toți membri NATO, s-au întâlnit miercuri la București. (Bloomberg)

3. România a devenit „factor de echilibru şi stabilitate” în regiune, în contextul războiului din Ucraina și a „reaşezărilor geopolitice neprevăzute din estul Europei”, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis. (Digi24)

4. Peste 22.000 de medici români lucrează în străinătate, susține deputatul PSD Patriciu Achimaș Cadariu, fost ministru al Sănătății. El acuză că în spitalele românești există o criză de medici, în special pe specializările cu risc de malpraxis, precum AȚI, chirurgie sau medicină de urgență, iar deficitul de personal din spitale „va continua să crească în următorii ani”. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Detectarea apneei în somn, ecranul mai mare și încărcarea mult mai rapidă par a fi principalele atuuri ale noului Apple Watch 10 ($400). Per ansamblu, însă, noua serie vine doar cu upgrade-uri minore. (The Verge, review)

5. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că face apel la partenerii români să analizeze posibilitatea de a doborî dronele rusești din apropierea spaţiului aerian al ţării noastre. (Digi24)

6. PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis, să candideze pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu toate că se află încă în funcţie. (News.ro)

7. Peste jumătate din gospodăriile lumii nu vor sau nu pot să plătească facturi mai mari la energie pentru a susține investițiile în combaterea schimbărilor climatice, potrivit unui studiu global. Sondajul a fost realizat pe 16.800 de consumatori casnici de energie din 18 țări de pe toate continentele. (Profit.ro)

8. La o zi după ce pagerele membrilor grupării Hezbollah au explodat, astăzi dispozitivele walkie-talkie folosite de aceeași grupare au început să explodeze în case, mașini și în mâinile agenților din toată țara. (WSJ)

9. Datele guvernului japonez, publicate înaintea „Zilei respectului pentru bătrâni”, arătă că populația țării în vârstă de 65+ de ani a ajuns la un maxim istoric de 36,25 milioane. (CNBC)

10. România a angajat 3.000 de șoferi de TIR din Filipine şi face o serie de demersuri și pentru recrutarea de personal din această ţară în vederea îngrijirii bătrânilor din căminele specializate. (Adevarul)

Ți-ar mai putea plăcea
Economia României a crescut cu 4% în primele nouă luni – Cronica serii
Euro a depășit pentru prima oară pragul de 4,8 lei – Cronica serii