Datoria externă a României a crescut cu peste 10 miliarde euro în primele şapte luni ale anului – Cronica serii

1. Datoria externă totală a României a crescut în primele şapte luni cu 10,247 miliarde euro, până la 180,33 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele BNR. (News.ro)

2. ANAF a colectat în luna august 36,11 miliarde lei, cu 1,49 miliarde de lei mai mult decât avea trasat de către Ministerul Finanțelor în programul lunar de colectare. Pentru primele opt luni veniturile aduse la buget au ajuns la 300,06 miliarde lei, cu 3,59 miliarde lei mai mult decât avea stabilit în program. (Profit.ro)

3. În trimestrul II 2024, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70%. În trimestrul II 2024, populaţia activă a României era de 8.417.100 persoane, din care 7.996.000 persoane erau ocupate şi 421.100 persoane erau şomeri, arată datele INS. Pe grupe de vârsta, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,7%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

4. Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele șapte luni ale acestui an, 3,121 miliarde euro, în scădere cu 21,33% față de cele 3,967 miliarde euro din perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională a României. (Profit.ro)

5. Numărul mediu de pensionari a fost de 4,971 milioane persoane, în trimestrul II 2024, în scădere cu 6.000 persoane faţă de trimestrul I 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost de 2.427 lei, în creṣtere cu 0,4% faṭă de trimestrul precedent. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: SkyShowtime a publicat primul trailer pentru noul serial original „Landman” cu Billy Bob Thornton, care va avea premiera pe platformă în 20 noiembrie. Bazat pe podcastul „Boomtown”, serialul explorează căutarea norocului în lumea platformelor petroliere și pune în antiteză bogăția și sărăcia, cu miliardari sălbatici și oameni fără scrupule.

6. Candidatul republican la funcția de vicepreședinte, senatorul JD Vance, a prezentat o posibilă abordare a viitoarei Administrații Trump pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina, afirmând că gestionarea conflictului de către fostul președinte Donald Trump ar putea include stabilirea unei „zone demilitarizate” în teritoriul ucrainean ocupat în prezent de Rusia. (Digi24)

7. Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a acuzat vineri NATO că este parte la acţiunea militară din Ucraina, sugerând că alianţa este deja puternic implicată în luarea deciziilor militare. (News.ro)

8. China urmează să majoreze vârsta de pensionare pentru prima dată din 1978, a doua economie a lumii confruntându-se cu o populație care îmbătrânește brusc. China va prelungi treptat vârsta de pensionare pentru toți bărbații, de la 60 la 63 de ani, pentru femeile „gulere albe”, de la 55 la 58 de ani, iar pentru femeile „gulere albastre” de la 50 la 55 de ani, a anunțat agenția de știri de stat Xinhua. (FT)

9. Un judecător al statului american North Dakota, Bruce Romanick, a anulat legea care interzice aproape în întregime avorturile, stabilind că este ”prea vagă” şi încalcă drepturile fundamentale ale femeilor. (G4Media)

10. Procurorii DNA au reținut pentru 24 de ore 3 lucrători vamali, printre care și un comisar. Toți sunt acuzați că ar fi încasat mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea. În schimbul sumelor de bani, trebuiau să nu verifice containerele indicate. Unul dintre cei trei a înghițit biletul pe care erau scrise șpăgile, când i-a văzut pe procurorii DNA. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din PSD
Anul trecut, România a pierdut din populație echivalentul unui oraș ca Bacău sau Sibiu – Cronica serii