Deficitul bugetar a ajuns la 71 miliarde lei în august – Cronica dimineții

1. Deficitul bugetar a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% (71 miliarde lei) la finalul lunii iulie. Nivelul de 4,53% pentru ianuarie – august înseamnă un minus de 80 de miliarde de lei, în creștere cu 9 miliarde de lei doar în august. În septembrie bugetul va consemna și impactul pensiilor majorate, ceea ce implică o probabilitate ridicată ca în această lună să fie depășit pragul de 5% din PIB. (Profit.ro)

2. Pensionarii pot primi sume mai mici decât cele prevăzute în deciziile de recalculare, pentru că pensiile mai mari de 2.000 de lei se impozitează, a anunțat Casa Națională de Pensii. Un pensionar poate primi o pensie mai mică în septembrie și dacă decizia de recalculare a fost emisă după ce au fost trimise la plată pensiile. În acest caz, diferența de bani va fi primită „ulterior”. (News.ro)

3. O navă civilă, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. Autoritățile române spun că incidentul a avut loc în zona economică exclusivă a României. (Digi24)

4. Traficul de mărfuri cu Ucraina, pe apă, a început să scadă. În prima jumătate a anului volumele au fost cu peste 34% mai mici. (Economica)

5. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Handbalista Cristina Neagu și-a anunțat retragerea din handbal la finalul acestui sezon.

6. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat după dezbaterea dintre cei doi candidați, Kamala Harris îl conduce pe Donald Trump cu 47% la 42% în cursă pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie. (G4Media)

7. Pacea e „singura cale de ieșire” din războaiele din Gaza și Ucraina, a declarat șeful apărării din China. Ministrul Apărării chinez Dong Jun a declarat, la Forumului Xiangshan, principalul eveniment global de securitate al Chinei, că țările trebuie să-și ia destinul „în propriile mâini”. (SCMP)

8. Din 2013 până în 2021, China a investit de aproape nouă ori mai mult decât SUA în proiecte de infrastructură globală, $679 miliarde vs $76 miliarde, potrivit unui raport guvernamental american care evidențiază provocarea cu care se confruntă Washingtonul în timp ce concurează pentru influență împotriva Beijingului în țările mai sărace. (Bloomberg)

9. Donald Trump a anunţat că refuză altă dezbatere cu Kamala Harris, la două zile după precedenta dezbatere, difuzată de posturile americane de televiziune. (News.ro)

10. La mai bine de patru ani de la începutul pandemiei, cercetătorii analizează impactul profund pe care Covid-ul poate avea asupra sănătății creierului, deoarece milioane de supraviețuitori suferă de probleme persistente, cum ar fi ceața creierului, depresia și încetinirea cognitivă, toate acestea împiedicându-le capacitatea de a lucra. Oamenii de știință se tem că aceste simptome ar putea fi indicatori timpurii ai unei creșteri a cazurilor de demență și a altor afecțiuni mentale. Un studiu din 2024 din Marea Britanie asupra persoanelor spitalizate pentru tratament Covid a dezvăluit o agravare semnificativă a simptomelor psihiatrice și cognitive la trei ani după externare. Jumătate din pacienți suferă de depresie moderată-severă, un sfert a suferit un declin cognitiv sever și unul din nouă pacienți a prezentat o pierdere a funcției mentale echivalentă cu o scădere de 30 de puncte pe scara IQ, unde un scor de 100 este mediu. (Bloomberg)

Fotografia dimineții surprinde un apus în Adelaide, Australia. Trent Parke:

Ți-ar mai putea plăcea
Tensiuni în USR. Dacian Cioloș amenință că-și va da demisia – Cronica dimineții
53% din localităţile din mediul rural nu au medic de familie sau au medici insuficienţi – Cronica dimineții