Investițiile nete realizate în economia națională au crescut la 80,266 miliarde lei în semestrul I 2024 – Cronica serii

1. Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 80,266 miliarde lei în semestrul I 2024,în creștere cu 5,6%, comparativ cu semestrul I 2023, anunță Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Un studiu arată că salariul minim pe economie din România a avut cea mai rapidă creștere din cadrul Uniunii Europene, de la un nivel foarte scăzut, de 142 de euro, în 2010, la 744 de euro, astăzi. Acest ritm de creștere nu mai este sustenabil, fără investiții și reforme care să ducă la creșteri la fel de accelerate de productivitate. (Hotnews)

3. În semestrul I al acestui an, au fost date în folosinţă 25.936 locuinţe, în scădere cu 6.141 locuinţe, faţă de semestrul I 2023, arată datele Institutului Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Rata anuală a inflației a coborât, în luna august 2024, la 5,1%, de la 5,42% în iulie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,25%, cele nealimentare cu 4,35%, iar serviciile cu 8,60%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

5. În perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone, urmată de Lituania (620.000 de tone), Bulgaria (550.000 de tone), Germania și Franța (ambele cu 500.000 de tone). (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Waymo spune că mașinile sale autonome din San Francisco și Phoenix au avut mai puțin de o treime accidente cu răniri decât cele conduse de oameni. Compania susține și că oamenii provoacă de șase ori mai multe accidente care duc la deschiderea airbag-urilor decât mașinile sale. (Understanding AI)

6. Fostul secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice Mircea Geoană a anunţat oficial miercuri, la o zi după încheierea mandatului la NATO, că va candida la preşedinţie. (News.ro)

7. Inflația anuală din SUA a fost, în august, de 2,5%, în scădere cu 0,4% față de iulie. Este cel mai scăzut nivel înregistrat din februarie 2021. (CNBC)

8. Kremlinul a ameninţat miercuri că Rusia va da „un răspuns adecvat” dacă Statele Unite permit Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, o decizie despre care Moscova suspectează că a fost deja luată. (News.ro)

9. The Wall Street Journal scrie, analizând vizita la Kiev a miniștrilor de externe din SUA și Marea Britanie, că Ucraina este presată să se gândească la un plan B pentru războiul cu Rusia, deoarece liderii occidentali doresc ca Kievul să-şi definească obiective de război mai realiste. (G4Media)

10. Sony a lansat consola PlayStation 5 Pro, care aduce o serie de upgrade-uri hardware ce ar trebui să se concretizeze într-o randare cu 45% mai rapidă a jocurilor. Aceasta va fi disponibilă din 7 noiembrie și va costa $700, deși nu include unitate optică. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Liviu Dragnea va anunța duminică seara dacă va candida la Președinție – Cronica serii
Cronica serii – Consilierii au votat oferirea de internet Wi-fi gratuit in Bucuresti