Biden a anunțat că Statele Unite „lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei – Cronica dimineții

1. Sistemul bancar a înregistrat o medie zilnică de 37,6 miliarde de lei a excedentului de lichiditate în raport cu Banca Națională a României în august, în scădere de la 45,5 miliarde de lei în iulie. Este cea mai redusă valoare a excedentului de după octombrie 2023 și substanțial sub recordul istoric de 60,7 miliarde de lei atins în ianuarie. (Profit.ro)

2. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale va avea o discuţie cu membrii PSD şi va desemna prim-ministru de la alt partid, el precizând că s-a dus vremea ca un singur om să aibă toată puterea. (News.ro)

3. Sectorul IT și comunicații nu a contribut la creşterea PIB în S1, având o pondere nemodificată de 7,8% la formarea PIB, cu un volum de activitate în stagnare, comparativ cu același interval de anul trecut, conform datelor INS. (Cursdeguvernare)

4. Piața produselor de larg consum (FMCG) și a celor tehnice (telefoane, tablete, laptopuri, televizoare etc.) a crescut în prima jumătate a acestui an cu 7,4% față de perioada similară a anului trecut, până la 58,5 miliarde de lei, potrivit unui studiu GFK. Cel mai mult s-a cumpărat mâncare, ponderea acestei categorii în total coș ajungând la 45,4% față de 46,3% anul anterior. (Economica)

5. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că nu este corectă afirmaţia conform căreia prosumatorii din România produc mai multă energie electrică decât centrală nucleară de la Cernavodă. El explică faptul că, în mod real, deşi puterea instalată a prosumatorilor este mare, producţia de energie reprezintă a treia sau a patra parte din puterea instalată. “Prosumatorii ar putea produce mai mult decât centrală nucleară dacă ar bate soarele 24 de ore din 24 şi în fiecare zi ar fi soare”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Ciclistul kazah Ilkhan Dostiyev, câştigătorul Turului României, a fost suspendat patru ani pentru dopaj. Echipa Astana i-a reziliat contractul. News.ro

6. La câteva minute de la încheierea dezbaterii televizate Donald Trump-Kamala Harris, ambele campanii au publicat declarații în care au susținut victoria candidatului lor. BBC crede însă că Harris a fost în avantaj. (Hotnews)

7. Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite „lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. (Hotnews)

8. China ar trebui să cheltuiască până la $1400 miliarde timp de doi ani pentru a stimula economia și a reveni la o creștere sustenabilă, au declarat economiștii băncilor de investiții, pe măsură ce crește îngrijorarea că deflația va fi greu de combătut. (FT)

9. Decizie fără precedent în Suedia, unde un tribunal a anulat achitarea anterioară și a condamnat-o la 15 luni de închisoare pe fosta directoare generală a Swedbank, Birgitte Bonnesen. Ea fost condamnată pentru că a făcut declarații înșelătoare și dăunătoare, din punct de vedere financiar, despre operațiunile de combatere a spălării banilor, în faimosul caz de spălare de bani a băncii daneze Danske Bank. (Link)

10. Armata americană a respins 52.000 de candidaţi care voiau să fie militari în 2023, din cauză că erau supraponderali, arată un raport American Security Project. (Digi24)

Fotografia dimineții – Un bloc din Ramenskoie, Rusia, avariat după un atac ucrainean cu drone. Maxim Shemetov/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Mario Draghi: Uniunea Europeană trebuie să devină un singur stat – Cronica dimineții
Nicușor Dan: 50% din populaţia Bucureștiului suferă de lipsa apei calde – Cronica dimineții