Greenpeace România a cerut Tribunalului București suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep – Cronica dimineții

1. Prețul gazelor pe piața spot operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât sub 150 de lei/MWh pentru prima dată de la începutul lunii august, nivelul scăzut al consumului și gradul ridicat de înmagazinare, de peste 97% din capacitatea totală, creând un surplus de gaze pe piața internă, ceea ce face ca România să fie exportator net de gaze. (Profit.ro)

2. Producția agricolă de anul trecut a României a valorat 16,6 miliarde de euro, cu 14% mai mult decât în 2022. România a raportat astfel a doua cea mai mare creștere a valorii producției agricole din UE, după Portugalia, și 6% din valoarea producției agricole a UE. (Economica)

3. Un salariat poate fi plătit la același angajator cel mult 24 de luni cu salariul minim pe economie, chiar dacă cele 24 de luni nu reprezintă o perioadă continuă și sunt intercalate cu perioade în care salariatul a primit și remunerații peste nivelul minim, potrivit unui răspuns transmis de către Inspecția Muncii. (Profit.ro)

4. Elevii care luni, 9 septembrie, au început ultimul an de liceu și care vor să aplice la facultate în 2025 nu mai pot fi admiși fără concurs pe baza premiilor obținute la etapele naționale ale olimpiadelor școlare decât dacă au premiul I, potrivit ordinului de ministru al Educației. (Edupedu)

5. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, lucrează la un plan de pace care nu exclude posibilitatea cedării unei părți din teritoriile ucrainene ocupate către Rusia, a declarat pentru La Repubblica o sursă. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Naţionala României a învins acasă Lituania, scor 3-1, în etapa a doua din Liga Națiunilor. Pentru România au marcat Valentin Mihăilă, Răzvan Marin şi Alexandru Mitriţă, iar pentru Lituania a înscris Kucys.

6. Exporturile Chinei au crescut cu 9% în august, în ritm anual, mult peste estimările analiștilor. China a exportat luna trecută în valoare de aproximativ $309 miliarde, cel mai ridicat nivel din septembrie 2022. Importurile au crescut cu 0,5%, în ritm anual, astfel încât surplusul comercial a fost de $91 miliarde. (Bloomberg)

7. Într-un eveniment organizat luni la sediul companiei și transmis online, Apple a prezentat noile smartphone-uri care compun seria iPhone 16. La fel ca în anii trecuți, noua generație este compusă și ea din patru modele, iPhone 16 (6,1 inch), iPhone 16 Plus (6,7 inch), iPhone 16 Pro (6,3 inch) și iPhone 16 Pro Max (6,9 inch). La baza noilor smartphone-uri stă chipset-ul A18, construit pe 3nm, cu ray tracing accelerat hardware, dar cu diferențe de performanță în favoarea modelelor mai scumpe. (Profit.ro)

8. Germania îşi înăspreşte măsurile împotriva imigraţiei introducând controale la toate frontierele terestre, timp de şase luni, începând de la 16 septembrie. Austria a avertizat că ”nu va accepta persoanele respinse în Germania”. (News.ro)

9. Kate, Prințesa de Wales a Marii Britanii, a anunțat luni că a finalizat ședințele de chimioterapie împotriva cancerului, dar a spus că drumul ei către recuperarea completă va fi lung. (Hotnews)

10. Greenpeace România a anunțat, luni seară, că a cerut Tribunalului București suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, care ”ridică preocupări serioase legate de protecția mediului, schimbările climatice și respectarea legislației”. Organizația acuză Agenția de Protecție a Mediului Constanța că a emis documentul fără să respecte complet procedurile. (News.ro)

Fotografia dimineții – James Earl Jones, actorul de la Hollywood şi vocea personajului Darth Vader din trilogia originală Războiul Stelelor, a murit la vârsta de 93 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasadorul SUA la Bucureşti a atacat oligarhii cu legături politice și baronii care controlează interesele de afaceri – Cronica dimineții
Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din ultimii 141 de ani – Cronica dimineții