Analiști bănci: Creșterea economică a României va fi, anul acesta, sub 2% – Cronica serii

1. Produsul Intern Brut al României a crescut în trimestrul II cu 0,1%, în termeni reali, față de trimestrul I, la 430,772 miliarde lei, arată datele provizorii (1) ale Institutului Național de Statistică (INS). Față de același trimestru din anul 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2024, o creștere de 0,8%. (Profit.ro)

2. Creșterea economică a României va fi, anul acesta, sub 2%. ING și BCR au revizuit în scădere estimările privind creșterea economică în 2024, pe fondul datelor dezamăgitoare din trimestrul al doilea. Chiar dacă consumul a crescut susținut, acesta s-a dus în mare măsură pe importuri. Creșterea României a fost a 15-a cea mai mare din UE. (Profit.ro)

3. Obiectivul României este de a intra în Schengen şi cu frontierele terestre până la sfârşitul anului, dar acest deziderat, sprijinit inclusiv de Comisia Europeană, este în cele din urmă o decizie de natură politică aşteptată din partea unui singur stat membru UE şi ea depinde de rezultatul alegerilor din ţara respectivă, a declarat vineri ministrul de externe Luminiţa Odobescu, referindu-se la Austria, însă fără a o numi explicit. (News.ro)

4. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, vineri, după ce a verificat stadiul lucrărilor pe Secţiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti (A1), că progresul fizic este de 79%, adică unul ”bun”. El a adăugat că lucrările sunt cel mai avansate pe primii 16 kilometri, pe care circulaţia ar putea fi deschisă anul acesta. (Economica)

Din Cronica de Tehnologie: 39 dintre statele americane au adoptat deja legi împotriva deepfake-urilor pornografice. În schimb, în ciuda suportului bilateral, o legislație similară la nivel federal ar putea fi adoptată abia în câțiva ani. (Wired)

5. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost desemnat, vineri, de Consiliul Reprezentanţilor Unionali candidat la funcţia de preşedinte al României. (Hotnews)

6. Reorganizarea companiei” este motivul pentru care Dacia începe de la 1 octombrie un amplu program „avantajos” de concedieri. Acesta se bazează pe plecările voluntare, personalul fiind compensat cu sume de bani proporționale cu vechimea în fabrică. Conform informării transmise angajaților Automobile Dacia, cea mai mică sumă este acordată persoanelor care au până la doi ani vechime, 22.000 de lei, iar cea mai mare va fi acordată angajaților care peste 16 ani vechime, 185.000 de lei. (Profit.ro)

7. Vara anului 2024 a fost cea mai caldă măsurată vreodată pe planetă. 2024 are toate şansele să devină primul an calendaristic care va depăşi pragul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris din 2015 pentru încălzirea globală în raport cu perioada preindustrială (1850-1900). (News.ro)

8. Creșterea locurilor de muncă din SUA a revenit ușor luna trecută. Economia a adăugat 142.000 de locuri de muncă, potrivit Departamentului Muncii. Rata șomajului în august a scăzut la 4,2%. (WSJ)

9. Premierul conservator ungar Viktor Orban nu a exclus o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la forumul de la Cernobbio (nordul Italiei). Premierul ungar a apreciat că „o întâlnire între Putin şi Zelenski este cu siguranţă posibilă şi necesară”, deşi „nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace”, ambele fiind „convinse că timpul va juca în favoarea lor” în acest război. (Hotnews)

Din Cronica de Divertisment: Disney ar urma să lanseze o singură producție pe an în cadrul universului Star Wars începând din 2025. Decizia are la bază suprasaturarea pieței cu numeroase producții, mai ales în contextul în care noul serial „The Acolyte” a fost anulat după un singur sezon. În plus, Disney își propune o reducere de costuri, iar producțiile Star Wars sunt printre cele mai scumpe. (ScreenRant)

10. Un american a fost pus sub acuzare deoarece a produs sute de melodii folosind AI-ul, pentru care a generat audiții false cu ajutorul unei rețele de boți. Acesta a câștigat, astfel, $10 milioane de la servicii de streaming precum Spotify, Apple Music și Amazon Music. (NY Times)

Ți-ar mai putea plăcea
România a înregistrat în mai 2020 cel mai mic număr de decese din această lună în ultimii șapte ani – Cronica serii
Evenimente istorice din ziua de Crăciun – Cronica serii