Cronica serii – Cofondator Facebook: „Puterea lui Mark Zuckerberg este fără precedent”
1. Chris Hughes, cofondator Facebook, a cerut, într-un editorial scris pentru New York Times, spargerea companiei spunând că „Mark Zuckerberg este om, iar acest lucru face ca puterea lui necontrolată să fie o problemă”. „Influența lui Mark este uluitoare, mult mai mare decât cea a oricărei alte persoane din sectorul privat sau din guvern. El controlează trei platforme importante de comunicare – Facebook, Instagram și WhatsApp – pe care le folosesc miliarde de oameni în fiecare zi”. „Sunt dezamăgit de mine pentru că nu m-am gândit mai mult la modul în care algoritmul News Feed-ului poate schimba cultura, influență alegerile și susține liderii naționaliști”. „Suntem o națiune care avem o tradiție în a controla monopolurile, indiferent de cât de bine intenționați sunt liderii acestora. Puterea lui Mark este fără precedent și atât de ne-americană”. (NYTimes)
2. Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene prezenți la summitul informal găzduit de președintele Klaus Iohannis au adoptat Declarația de la Sibiu, un angajament în zece puncte. „Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”. (Hotnews)
3. Guvernul are o țintă de împrumut pentru anul acesta de 72 de miliarde de lei (cca 15 miliarde euro), din care suma de 44 miliarde de lei este necesară pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul – pentru acoperirea deficitului bugetar. De pe piața internă, statul intenționează să împrumute 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație. Până la finele lunii aprilie, statul a împrumutat aproape 26 miliarde de lei, 12 miliarde de lei de pe piața internă și 3 miliarde de euro de pe extern. (Profit.ro)
4. Traian Băsescu a fost trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu Securitatea. Potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea contine doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ, conform surselor. (EuropaLibera)
5. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care decide să finanțaze de la bugetul de stat 4 trasee pentru piste de biciclete, pe o distanță de 67 de kilometri, în centrul Capitalei. Suma propusă a fi alocată este de 44,5 milioane lei (9,35 milioane euro la cursul actual). Cele patru trasee sunt:
traseul 1 – Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – strada Nicolae Caranfil – Sos. Pipera – stradă Alexandru Șerbănescu – Bd. Aerogării – DN1 – Piața Presei Libere – Sos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan
traseul 2 – Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu
traseul 3 – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenței – Bd. Națiunile Unite
traseul 4 – Piața Libertății – Piața Constituției – Bd Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național. (Profit.ro)
6. Parlamentul din Singapore a aprobat un proiect de lege împotriva ştirilor false care a fost criticat dur de grupările pentru drepturile omului, jurnalişti şi firme de tehnologie pentru că ar putea afecta libertatea de exprimare. Legea va cere ca platformele media online să modifice sau să înlăture conţinutul considerat de guvern ca fiind fals, pedepsele pentru cei găsiţi vinovaţi fiind închisoarea până la 10 ani sau amenzi de $735.000. (News.ro)
7. Un număr mare de firme au primit zilele acestea de la ANAF somații de plată în care sumele datorate erau triplate. Persoanele care s-au confruntat cu astfel de situații și au contactat ANAF afirmă că cei de la Fisc cunosc situația și o consideră o „eroare de sistem”. (Profit.ro)
8. Cotația bitcoin-ului a crescut cu 5% în ultimele 24 de ore depășind pentru prima oară, pe acest an, nivelul de $6000. (Link)
9. Amazon folosește boxele inteligente „Echo Dot Kids” pentru a înregistra discuțiile între copii, încălcându-le intimitatea. O plângere împotriva gigantului ecommerce urmează să fie făcută către autoritățile federale de reglementare. (WSJ)
10. Uniunea Europeană își va epuiza începând de vineri, 10 mai, resursele pe care planeta poate să i le ofere pentru anul 2019, au alertat specialiștii de la World Wide Fund for Nature (WWF), care au dezvăluit că această „zi a depășirii” cade în fiecare an tot mai devreme, informează AFP. „Începând de vineri, europenii vor trăi pe credit. Acest lucru înseamnă că, dacă lumea întreagă ar trăi ca ei, omenirea și-ar consuma toate resursele naturale pe care planeta poate să le reînnoiască într-un an”, au subliniat reprezentanții acestei asociații într-un nou raport, publicat în colaborare cu ONG-ul Global Footprint Network, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare europene. (Profit.ro)
Companiile-gigant în tehnologie şi digital, Google şi Facebook – care vor cumula împreună o cifră de afaceri globală de peste 200 de miliarde de dolari, în acest an -, vor fi reprezentate în 13 şi 14 iunie la Bucureşti, la iCEE.fest: UPGRADE 100, de peste 15 speakeri şi traineri. Aceştia vor prezenta cele mai noi idei şi proiecte care dictează practic tendinţele din întregul ecosistem digital. Cronica.ro va trimite la acest eveniment, oferind un full pass în fiecare săptămână unui cititor. Trebuie să ne spuneți, la una din cronicile zilei, ce știre credeți că ar fi trebuit să fie inclusă pe care noi am ratat-o.
Bonus din Cronica de Business (o puteți citi aici): Costul total al importului de mâncare la nivel global este așteptat să scadă în 2019, pentru prima dată în ultimii patru ani. Nota de plată este estimată să fie cu 2.5% mai mică, atingând o valoare de $1.47 trilioane, pe fondul scăderii prețului la cafea, rapiță, precum și a costurilor cu transportul. (Bloomberg)
Bonus din Cronica de Tehnologie (o puteți citi aici): Universitatea din Stuttgart a creat două pavilioane biomimetice bazate pe arici de mare și aripi de gândac. Ambele pavilioane au fost create pentru a imita designul natural, dar au fost construite de roboți. (Dezeen)
Fotografia serii: Șoferi de Uber și Lyft la protestul din New York. Johannes Eisele/AFP/Getty Images: